απαιτείται ανεξάρτητη και διεξοδική έρευνα, με πλήρη συμμετοχή της Europol
βελτίωση των ευρωπαϊκών και εθνικών κανόνων για την ασφάλεια των δημοσιογράφων
αποτελεσματικότερη εποπτεία του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Πλήρη συμμετοχή της Europol στις έρευνες για τις δολοφονίες του Σλοβάκου δημοσιογράφου και της αρραβωνιαστικιάς του και καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων ζήτησε το ΕΚ.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη την Τετάρτη στην ολομέλεια του ΕΚ τη διεξαγωγή ανεξάρτητης, διεθνούς και εμπεριστατωμένης έρευνας προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες των δολοφονιών του Σλοβάκου δημοσιογράφου Ján Kuciak και της αρραβωνιαστικιάς του Martina Kušnírová.

Ζήτησαν ακόμη τη βελτίωση της νομοθεσίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων, των bloggers και των πληροφοριοδοτών.

Η ολομέλεια συζήτησε ακόμη τις αποκαλύψεις του Kuciak στο τελευταίο του άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε μετά το θάνατό του, σχετικά με την ενδεχόμενη κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων στη Σλοβακία και τους πιθανούς δεσμούς Σλοβάκων πολιτικών με ομάδες οργανωμένου εγκλήματος. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν τη διερεύνηση αυτών των καταγγελιών και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ενώ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει πάλι τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις του πρώτου γύρου ομιλητών κάνοντας κλικ στα ονόματα παρακάτω:

Monika PANAYOTOVA, εκ μέρους της βουλγαρικής προεδρίας
Julian KING, Επίτροπος για την ασφάλεια της Ένωσης
Ομιλητές των πολιτικών ομάδων Ivan ŠTEFANEC (ΕΛΚ, Σλοβακία), Claude MORAES (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο), Branislav ŠKRIPEK (ΕΣΜ, Σλοβακία), Sophia IN ’T VELD (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία), Benedek JÁVOR (Πράσινοι, Ουγγαρία), Kateřina KONEČNÁ (Ευρ. Ενωτ. Αρ., Τσεχία), Marco VALLI (ΕΕΑΔ, Ιταλία), Dominique BILDE (ΕΕΕ, Γαλλία)

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη εδώ.

Ιστορικό

Η συζήτηση βασίστηκε στα ευρήματα της ad hoc αντιπροσωπείας έξι ευρωβουλευτών οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Σλοβακία στις 8-9 Μαρτίου για να εξετάσουν την κατάσταση επί τόπου. Το ΕΚ θα υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα στην σύνοδο ολομέλειας Απριλίου στο Στρασβούργο.

Το ΕΚ τίμησε τη μνήμη του δημοσιογράφου Ján Kuciak και της μνηστής του Martina Kušnírová τηρώντας ενός λεπτού σιγή κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας στις 28 Φεβρουαρίου. Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, καταδίκασε τις δολοφονίες, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ελευθερία του Τύπου, ενώ κάλεσε τις σλοβακικές αρχές να «φέρουν στο φως την αλήθεια».

Διαδικασία: Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής με συζήτηση και πρόταση ψηφίσματος

#AllForJan #JanKuciak