Η υπόθεση του διορισμού του κ. Μαρίνου ως διοικητή του ΕΦΚΑ ,είναι άλλη μια ιστορία «αξιοκρατίας και αποκομματικοποίησης», η οποία πιστοποιεί το περιβόητο «αριστερό ηθικό πλεονέκτημα».

Ο κ. Ευστάθιος Μαρίνος, μέχρι προχθές, συνεταιριζόταν με πρόσωπο που έπαιρνε δουλειές, με απευθείας ανάθεση, από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α.). Ταυτόχρονα, όμως, ο ίδιος ήταν σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. Με άλλα λόγια συμβούλευε την Η.ΔΙ.Κ.Α. να ανατίθενται απευθείας έργα στον συνέταιρό του. Η κυβέρνηση, μετά απ’ αυτό, αποφάσισε να επιβραβεύσει τον κ. Μαρίνο για το έργο που παρέδωσε και τον πρότεινε ως διοικητή του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα, του ΕΦΚΑ. Προτάθηκε να διαχειριστεί, δηλαδή, τα χρήματα 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων και της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων ασφαλισμένων. Προκειμένου ο κ. Μαρίνος να κρατήσει τα προσχήματα μεταβίβασε στο συνέταιρό του, στον οποίο έδινε δουλειές η Η.ΔΙ.Κ.Α., τις μετοχές του. Να προσθέσουμε ότι και ο κ. Μαρίνος έχει ενταχθεί σε έργο της Η.ΔΙ.Κ.Α. μετά τα Χριστούγεννα του 2017, ενώ ήταν σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. λαμβάνοντας αμοιβές που φθάνουν τις 45.000 ευρώ.

Τελικά ο κ. Ευστάθιος Μαρίνος αποσύρθηκε από τη διαδικασία διορισμού του ως διοικητή του ΕΦΚΑ. Όπως θα έλεγαν και στον ΣΥΡΙΖΑ: Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Ο ίδιος στην επιστολή που έστειλε στην κυρία Αχτσιόγλου επικαλείται «λόγους ευθιξίας». Παραμένουν όμως μετέωρες ορισμένες απορίες: Γιατί ο ίδιος δεν είχε την ευθιξία αυτή, όταν ετέθη, προχτές, το θέμα στη Βουλή; Γιατί δεν είχε καμία ευθιξία η κυβέρνηση που τον επέλεξε; Ίσως, επειδή η ευθιξία εμφανίζεται ως δια μαγείας όταν τα έργα και οι ημέρες του κ. Μαρίνου παίρνουν πλέον τέτοια προβολή που κανένα φύλο συκής -ούτε καν αυτά που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ- δεν μπορούν να κρύψουν το μέγεθος του σκανδάλου;

Το ζήτημα προφανώς και δεν κλείνει εδώ. Καταρχάς θα παραμείνει ο κ. Μαρίνος σύμβουλος στον ΗΔΙΚΑ ύστερα από όλα όσα προέκυψαν με τις απευθείας αναθέσεις; Και εκτός αυτού, δεν προκύπτουν ευθύνες και για τον ίδιον τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΗΔΙΚΑ, κ. Αναστάσιο Τάγαρη ο οποίος έκανε τις αναθέσεις στον σύμβουλο του και τον συνεταίρο του; Εδώ ισχύει απόλυτα το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». Είναι αυτονόητο ότι όλες οι ύποπτες υποθέσεις που συνδέονται με τον Η.ΔΙ.Κ.Α. θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα.

Και επειδή ακούγεται συχνά η άποψη ότι «όλοι ίδιοι είναι», χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα ζητήματα: Όχι δεν είναι όλοι ίδιοι. Το πελατειακό κράτος, η κομματικοποίηση και οι συγκρούσεις συμφερόντων, όντως, δεν είναι καινούρια ζητήματα. Καμία όμως κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκριθεί με την περίπτωση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η έκταση της κομματικοποίησης, η απουσία οποιασδήποτε αναστολής και η απροκάλυπτη λαφυραγώγηση του κράτους δεν έχουν προηγούμενο.

Η Νέα Δημοκρατία -αναγνωρίζοντας τις διαχρονικές παθογένειες που υπήρχαν- έκανε συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπισή τους. Βήματα που σκοπεύει να εφαρμόσει με αποφασιστικό τρόπο με ως αυριανή κυβέρνηση. Προκειμένου να εμπεδωθεί πλήρως ότι το κράτος δεν είναι εργαλείο εξυπηρέτησης συμφερόντων της εκάστοτε εξουσίας, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη προτείνει πολύ συγκεκριμένα μέτρα -όπως η αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση- που στοχεύουν στην αποκατάσταση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στο κράτος.