Από το 2015 που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση δίνεται ένας αγώνα κάτω από αντίξοες συνθήκες ώστε η επόμενη μέρα των μνημονίων να είναι υπέρ των αδυνάτων και προς όφελος των πολλών.

Έτσι λοιπόν το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης χρησιμοποιώντας δημόσια εργαλεία και θεσμούς, πέρα από την έξοδο από τα μνημόνια, επιθυμεί να αποτυπωθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Φυσικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και νοοτροπιών που μας οδήγησαν σε οικονομική, ηθική, πολιτιστική κρίση.
Στα πλαίσια της ανωτέρω στόχευσης το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου». Η δράση έχει καταλυτική ημερομηνία εκπόνησης προτάσεων την 15η Απριλίου και αφορά σχέδια που θα καταθέσουν οι δήμοι σε συνεργασία με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους και επιμελητήρια προκειμένου να αναζωογονηθεί η τοπική αγορά και να αποτελέσει ελκυστική πρόταση για τον καταναλωτή.
Στην ουσία η κυβέρνηση υιοθετεί και προσπαθεί να υλοποιήσει μια πρόταση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας που κατατέθηκε από το 2012 αλλά δυστυχώς η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν αποτελούσε πολιτική προτεραιότητα των προηγουμένων κυβερνήσεων. «Τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» επιθυμούν να αποτελέσουν απάντηση στα κλειστού τύπου mall αφού τα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα έχουν χάσει την ελκυστικότητα τους λόγω της δυσκολίας πρόσβασης, στάθμευσης, σηματοδότησης κλπ. Το εγχείρημα έχει ως στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των καταστημάτων, κοινές δράσεις προώθησης, διαγωνισμούς για την προσέλκυση καταναλωτών, κοινούς αποθηκευτικούς χώρους, αναβάθμιση των κέντρων των πόλεων, χρήση σύγχρονων ψηφιακών-ηλεκτρονικών τεχνολογιών και γενικά στην ενδυνάμωση του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων της κάθε πόλης.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσω της υλοποίησης του προγράμματος «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» για μια ακόμη φορά δείχνει την έμπρακτη στήριξη στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Τέλος ελπίζει με τις επιλογές της να ενισχύσει και να δώσει ώθηση στην υγιή επιχειρηματικότητα. Ο Δήμος Έδεσσας και οι Εμπορικοί Σύλλογοι πρέπει άμεσα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προκειμένου η αγορά της Έδεσσας να γίνει ελκυστική στον καταναλωτή, αλλά να είναι και σε θέση να ανταγωνιστεί τις αγορές όμορων Δήμων, καθώς και τις αγορές τύπου mall.