Henry Purcell «Διδώ και Αινείας» | Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ)

Η μπαρόκ όπερα «Διδώ και Αινείας» του Henry Purcell για δύο μοναδικές παραστάσεις
στην αίθουσα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών του Κ.Θ.Β.Ε. !

Δευτέρα 19 & 26 Μαρτίου 2018 | Ώρα 21:00

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , μέσω του φορέα πολιτισμού της, του Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμβάλλει και στηρίζει οικονομικά την παραγωγή έργων Λυρικού ρεπερτορίου. Πρώτος στόχος είναι η διεύρυνση του κοινού της Όπερας στην Περιφέρεια μας με παραγωγές υψηλού αισθητικού επιπέδου και ταυτόχρονα προσιτές οικονομικά σε ένα ευρύ φάσμα κοινού. Δεύτερος στόχος είναι η αξιοποίηση του σημαντικού καλλιτεχνικού δυναμικού της Βόρειας Ελλάδας σε αυτό το χώρο.

Μετά την πρώτη περσινή παραγωγή «Η όπερα βγήκε από τον παράδεισο» σε συνεργασία με την Εταιρία Λυρικού θεάτρου Ελλάδος, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά στη μπαρόκ όπερα «Διδώ και Αινείας» του Henry Purcell σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η σχετικά μικρή διάρκεια, το μυθικό στοιχείο και η θεματολογία του: φιλοδοξία, ζήλια και προδοσία, το κάνουν ένα πολύ αγαπημένο έργο του λυρικού ρεπερτορίου. Η Όπερα «Διδώ και Αινείας» πρωτοπαρουσιάστηκε το 1689, στο Josias Priest’s girls’ school στο Λονδίνο και από τότε παρουσιάζεται, σε σταθερή βάση, σε όλα τα μεγάλα θέατρα.

Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Δημήτρης Κυανίδης, τα κοστούμια η ιδρυτής και πρώτη Πρόεδρος της «Όπερας Θεσσαλονίκης» Ιωάννα Μανωλεδάκη, τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η καταξιωμένη σοπράνο Σοφία Μητροπούλου και την καλλιτεχνική επιμέλεια της παραγωγής έχει ο ταλαντούχος σκηνογράφος Αθανάσιος Κολαλάς.

Την ορχήστρα αποτελεί δεκαπενταμελές μουσικό ensemble, μέρος της νεανικής ορχήστρας του Μεγάρου μουσικής Θεσσαλονίκης MOUSA υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Θοδωρή Παπαδημητρίου.

Σύνοψη του Έργου
Στο παλάτι της Καρχηδόνας, η βασίλισσα Διδώ είναι ανήσυχη, ο έρωτάς της για τον Τρώα ήρωα Αινεία είναι μεγάλος, όμως έχει άσχημο προαίσθημα για το μέλλον της. Η Μπελίντα, Κυρία επί των τιμών της, προσπαθεί να την ηρεμήσει.
Έρχεται ο Αινείας και κανονίζουν το γάμο τους, η Διδώ πρόσκαιρα ξεχνάει τις ανησυχίες της!
Όμως, παράλληλα, σε μια σκοτεινή σπηλιά, οι Μάγισσες σχεδιάζουν την καταστροφή της βασίλισσας και της Καρχηδόνας… Καλούν τα πνεύματα του κακού και τους λένε το σχέδιο: Ένα πνεύμα θα εμφανιστεί στον Αινεία με την μορφή του Ερμή, μεταφέροντας του ψεύτικη διαταγή του Δία, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει την Καρχηδόνα και την Διδώ για να φύγει με τον στόλο του για την Ιταλία όπου και θα ιδρύσει τη Νέα Τροία! Δηλαδή, τη Ρώμη! Οι Μάγισσες θα βάλουν φωτιά στην Καρχηδόνα και θα βυθίσουν τον στόλο του Αινεία!
Στο δάσος κατά την διάρκεια της γιορτής για τον επικείμενο γάμο, οι Μάγισσες δημιουργούν μια καταιγίδα! Φεύγουν όλοι… Το σκοτεινό πνεύμα εμφανίζεται στον Αινεία μεταφέροντας του τη δήθεν διαταγή του Δία! Εκείνος θλιμμένος, υπακούοντας, αποχαιρετά την αγαπημένη του! Η Διδώ συντετριμμένη οδηγείται προς το τέλος της …

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-κινησιολογία: Δημήτρης Κυανίδης
Μουσική Διεύθυνση: Θεόδωρος Παπαδημητρίου
Μουσική Διεύθυνση Χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδου
Κοστούμια: Ιωάννα Μανωλεδάκη
Καλλιτεχνική επιμέλεια-Σκηνικά: Αθανάσιος Κολαλάς
Voice casting : Βαρβάρα Τσαμπαλή
Σχεδιασμός αφίσας: Αλεξία Βαλταδώρου

Διδώ : Σοφία Μητροπούλου
Αινείας: Armando Puklavec
Μάγισσα: Ισμήνη Γιαννάκη
Μπελίντα: Νατάσσα Κοψαχείλη
Χορωδία : Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

Παραστάσεις 19 και 26 Μαρτίου στην αίθουσα της ΕΜΣ του ΚΘΒΕ, στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 15, 12 και 7 ευρώ (ομαδικά). Για κρατήσεις ομαδικών εισιτηρίων στο τηλέφωνο 6946994304

Πληροφορίες – προπώληση : Εκδοτήρια Θεάτρου εταιρίας Μακεδονικών σπουδών, Τετάρτη-Κυριακή 4.30-9.30 τηλ. 2315200200 και viva.gr
Τηλ.πληροφοριών 2310589172

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ:
Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας & 2 ART
ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ:
του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης & του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Μετά την πρώτη περσινή παραγωγή «Η όπερα βγήκε από τον παράδεισο» σε συνεργασία με την Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά στο ανέβασμα της μπαρόκ όπερας «Διδώ και Αινείας» του Henry Purcell σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Για το ανέβασμα της όπερας, τους πολλαπλούς στόχους του εγχειρήματος αλλά και τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι μικροί θεατές της όπερας στην σχολική πρεμιέρα του έργου μίλησαν σε ειδική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών προς τους δημοσιογράφους οι συντελεστές της παράστασης.

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα Άννα Μυκωνίου ανέφερε πως η πραγματοποιήση της παραγωγής της Όπερας «Διδώ και Αινείας» είναι ένα δύσκολο εγχείρημα με τεράστια ευθύνη, το οποίο ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Η κα Μυκωνίου ανέλυσε τους πολλαπλούς στόχους του εγχειρήματος αναφέροντας ότι «είναι σημαντικό να διευρύνουμε το κοινό της όπερας στην Θεσσαλονίκη και στη Κεντρική Μακεδονία. Για το Κέντρο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι στόχοι εξ αρχής ήταν να κρατηθεί το υψηλό επίπεδο, όπως ορίζεται από τις απαιτήσεις πραγματοποίησης μιας τέτοιας παραγωγής. Για αυτό και αξιοποιήσαμε ξεχωριστούς καλλιτέχνες από το έμψυχο δυναμικό της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι γνωρίζαμε ότι θα βοηθούσαν ώστε να αναδειχθεί το έργο. Παράλληλα στόχος μας είναι να κρατήσουμε χαμηλή την τιμή του εισιτηρίου ώστε οι παραστάσεις να είναι προσιτές προς το κοινό». Η κα Μυκωνίου τόνισε πως υπήρξε ενθαρρυντική «η εξαιρετική στήριξη που βρήκαμε από την αρχή από όλους τους συνεργάτες μας σε αυτή τη προσπάθεια». Σε ότι αφορά τις σχολικές παραστάσεις ανέφερε ότι «είναι θερμή η υποδοχή και η ανταπόκριση από τα σχολεία αφού έχουν προγραμματιστεί ήδη έξι σχολικές πρωινές παραστάσεις ενώ η ανταπόκριση που έχουμε από σχολεία εκτός Θεσσαλονίκης, των Σερρών, της Καβάλας, των Ιωάννινων, μας ενθαρρύνει για τη συνέχεια».

Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κ. Γιάννης Αναστασάκης στο σύντομο χαιρετισμό του καλοσώρισε τους συντελεστές της παράστασης στο θέατρο της ΕΜΣ, τονίζοντας την θερμή υποδοχή που επέφύλαξαν στην παράσταση οι μικροί μαθητές των σχολείων, που παρακολούθησαν τη σημερινή σχολική πρεμιέρα, ενώ υπενθυμίσε ότι και οι παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν για το κοινό «θα είναι επίσης εξαιρετικές». Ο κ. Αναστασάκης τόνισε πως «είναι τεράστια τιμή αλλά και ευθύνη για ‘μας στο ΚΘΒΕ να συμμετέχουμε, να φιλοξενήσουμε και να βοηθήσουμε όπως μπορούμε σε μια τέτοια προσπάθεια.»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κ. Άρης Στυλιανού χαιρέτησε με ενθουσιασμό το ανέβασμα της όπερας τονίζοντας πως «στο ΚΘΒΕ είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή τη συνεργασία».
Και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Μ. Λαζαρίδης εξέφρασε τη συγκίνηση του για τη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των φορέων τονίζοντας πως «για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τη MOUSA είναι η πρώτη φορά που βγαίνουμε εκτός Μεγάρου και φιλοξενούμαστε σε μια τέτοια παραγωγή και μάλιστα σε έναν ξεχωριστό χώρο του ΚΘΒΕ».
Από την πλευρά των συντελεστών ο σκηνοθέτης της όπερας κ. Δημήτρης Κυανίδης τόνισε πως «σε μια τέτοια παράσταση το κύριο συστατικό και οδηγός μας για να πετύχουμε τη συνεργασία μας είναι η μουσική». Ο κ. Κυανίδης τόνισε πως «είναι ήδη ενθαρρυντικό για όλους τους συντελεστές της παράστασης πως η σχολική πρεμιέρα μας είχε τεράστια επιτυχία και οι μικροί θεατές της όπερας μας υποδέχτηκαν με θέρμη και με το πιο ζεστό χειροκρότημα».
Τέλος ο κ. Αθανάσιος Κολαλάς, υπεύθυνος για την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης είπε πως «για ‘μας που ασχολούμαστε με ένα από τα πιο δύσκολα είδη παραστατικής τέχνης, όπως είναι η όπερα, θέλαμε να αγκαλιάσουμε την crème de la crème της καλλιτεχνικής Θεσσαλονίκης και ελπίζουμε να μας αγκαλιάσει το κοινό».