Η διαφορά ανάμεσα σε μας ήτοι τα «αγράμματα κι ανιστόρητα εθνίκια» (Καρανίκας) και τους σύγχρονους μυθιστοριογράφους των ημερών, ήτοι τους καθημερινούς τηλεοπτικούς «δημοσιολόγους» με το «τεράστιο ιστορικό φορτίο», είναι ουσιαστική, υπαρκτή και θεμελιώδης. Δεν κρύβεται, ούτε δέχεται ερμηνείες, πολλώ δε μάλλον υπόκειται σε εκπτώσεις, όπως άλλωστε η άδολη αγάπη μας για την πατρίδα.

Η αγάπη αυτή πηγάζει από τα βάθη της ιστορίας, που μας διδάσκει και μας εμπνέει καθημερινά. Γίνεται ένα με το δημοκρατικό φρόνημα και την πατριωτική ψυχή μας, την αταλάντευτη πατριωτική πίστη του καθενός στην πορεία της χώρας και στις εθνικές αξίες. Σε κάθε περίπτωση, δεν υποστηρίζουμε ιστορικά ψεύδη, έχοντας τη φαντασίωση ότι λέμε τάχα την αλήθεια.
Μελετούμε καθημερινά την πολιτική ιστορία, χωρίς όμως να υποδυόμαστε τον ειδήμονα και τον αυθεντικό εκφραστή της. Αυτός ο ρόλος αφορά τους διακεκριμένους πνευματικούς μου δασκάλους, ήτοι τους εξέχοντες ακαδημαϊκούς με το πλούσιο συγγραφικό έργο και το υψηλό γνωστικό φορτίο. Όντας σκεπτόμενοι άνθρωποι, παραμένουμε αγέρωχοι απέναντι στους χλευασμούς και τους φαιδρούς χαρακτηρισμούς των ημερών. Υπακούμε μόνο στην φωνή της συνείδησης μας και στο νόμο. Δρούμε με γνώμονα το δίκαιο, το ορθό, την αλήθεια και το εθνικό καλό. Σε κάθε περίπτωση, μας εκφράζει η ρήση του Γάλλου Ακαδημαϊκού Andre Chamson, που είπε για τον Έλληνα «που απλώνεται σε χιλιετίες, πως από την στιγμή πού γεννήθηκε, υπέγραψε μια μυστηριώδη συμφωνία με τον χρόνο και τον χώρο»

*Πολιτικός Επιστήμων – Τεχ.Γεωπόνος – Παιδαγωγός