Ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι κήρυξε την έναρξη της συνόδου του Ιουνίου στο Στρασβούργο, εκφράζοντας αλληλεγγύη στα θύματα από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο στην Γουατεμάλα.

Το ηφαίστειο Φουέγο στην Γουατεμάλα είναι ακόμα ενεργό και έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από εκατό άνθρωποι, ενώ δυο εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού της χώρας, έχουν επηρεαστεί από την έκρηξη του ηφαιστείου. Ο Πρόεδρος Ταγιάνι εξέφρασε, εξ ονόματος του ΕΚ, την υποστήριξή του στη Γουατεμάλα σε αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Στις 21 Μαΐου, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε δυο αποφάσεις του Προεδρείου του ΕΚ (το οποίο αποτελούν ο Πρόεδρος του και οι 14 Αντιπρόεδροι του) να υποβάλει κυρώσεις στον ευρωβουλευτή Janusz KORWIN-MIKKE για υποτιμητικά σχόλια που έκανε κατά των μεταναστών και των γυναικών. Αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου, ο Πρόεδρος Ταγιάνι τόνισε ότι «όλοι όσοι λένε ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άνδρες πρέπει να υπόκεινται σε επιβολή κυρώσεων». Το Προεδρείο του ΕΚ θα συζητήσει περαιτέρω για το αν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Δικαστηρίου.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Τετάρτη

Μια συζήτηση με Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για «Καταστάσεις έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης στη Μεσόγειο και αλληλεγγύη στην ΕΕ» (χωρίς ψήφισμα) προστίθεται το απόγευμα, ως δεύτερο θέμα.