Οι κερασοκαλλιεργητές των χωριών του ορεινού όγκου των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας στα βόρεια της Π.Ε. Πέλλας, βρίσκονται για μια ακόμη χρονιά σε απόγνωση.

Μετά τις μεγάλες καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα (παγετός, βροχοπτώσεις, χαλοζοπτώσεις) στην αναμενόμενη κερασοπαραγωγή, ήλθε και το εμπορικό αδιέξοδο με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού από εμπόρους – εξαγωγείς – μεταποιητές για να ολοκληρωθεί η φετινή τους καταστροφική χρονιά. Και μάλιστα σε μια περιοχή, που για τους αγρότες της και την τοπική οικονομία, η κερασοκαλλιέργεια αποτελεί ουσιαστικά μονοκαλλιέργεια.
Βλέπουν τις τιμές να κατατρακυλούν στα 0,40 ευρώ/κιλό, βλέπουν τον ιδρώτα τους να μένει ουσιαστικά ασυγκόμιστος στο χωράφι, γιατί δεν καλύπτεται ούτε στο ελάχιστο το κόστος συγκομιδής. Την ίδια στιγμή που η ανεξέλεγκτη από την κυβέρνηση κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων τα δίνει στην κατανάλωση με το άνοιγμα της γνωστής “ψαλίδας” τιμών παραγωγού και εργαζόμενου καταναλωτή με τιμές στο ράφι να είναι μέχρι και 10 φορές επάνω και απλησίαστες, για το συνεχώς μειούμενο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.
Από την άλλη μεριά το συνεχιζόμενο εμπάργκο με την απώλεια της σημαντικότατης τα τελευταία χρόνια εξαγωγικής δραστηριότητας προς τη Ρωσία, συνέπεια του εμπόλεμου κλίματος στην Ουκρανία, μετά την παρέμβαση ΗΠΑ & ΕΕ με την συμβολή και της χώρας μας σ’ αυτή, έχουν ουσιαστικά μηδενίσει τις εξαγωγές κερασιών. Και είναι γνωστό ότι η Ρωσία αποτελούσε σημαντικό αποδέκτη της φρουτοπαραγωγής της χώρας μας μετά την απώλεια των αγορών των χωρών της ΕΕ, συνέπεια του ανταγωνισμού για κερδοφορία μεταξύ των μεγαλοεξαγωγέων στην ευρωενωσιακή αγορά.
Την ίδια στιγμή μάλιστα το αγροτικό εισόδημα συνέχεια μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών της ΚΑΠ της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων (φορολο¬γικό, ασφαλιστικό, χαράτσια σε χωράφια και νερό, ανεξέλεγκτες τιμές εφοδίων κλπ).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
• Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των κερασοπαραγωγών της ΠΕ Πέλλας.
• Να αντιμετωπιστεί το άνοιγμα τιμής μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης με τη θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών που να εξασφαλίζουν εισόδημα στον παραγωγό και τη μείωση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
• Να καλυφθεί επιτέλους η τεράστια ζημιά των αγροτών από το ρωσικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί ως αντίποινα στην πολιτική της ΕΕ απέναντί στη Ρωσία, τις συνέπειες του οποίου πληρώνουν οι αγρότες τα τελευταία χρόνια.
• Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής