Με αφορμή την ανάρτηση πανώ στην προμετωπίδα του Δήμου Έδεσσας με τίτλο: «Κλειστόν λόγω αλλαγής ονόματος»! θα θέλαμε να σχολιάσουμε την αμετροέπεια του Δημάρχου Έδεσσας κ. Γιάννου.
Πότε αλήθεια ελήφθη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας να κλείσει το Δημαρχείο; Ποτέ! Ο Δήμαρχος μόνος του αποφασίζει να εκθέσει την πόλη μας! Το Δημαρχείο βέβαια δεν έκλεισε. Απλώς ο Δήμαρχος έβγαλε μια φωτογραφία για το θεαθήναι. Εννοεί ο αξιότιμος κύριος δήμαρχος ότι η συμφωνία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας, προβλέπει την αλλαγή ονόματος της Έδεσσας; Τι ψέμα!

Η αλήθεια είναι ότι οι γείτονές μας συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes έναντι όλων στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Οι 140 χώρες που σήμερα τους αναγνωρίζουν ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν ως Βόρεια Μακεδονία. Μπαίνει τέλος στον αλυτρωτισμό. Στη συμφωνία αναφέρεται ότι οι γείτονές μας, αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον την αρχαία Ελληνική κληρονομιά. Παίρνουμε πίσω την Ιστορία μας.
Ειδικότερα για το θέμα της γλώσσας η συμφωνία αναγνωρίζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ για Μακεδονική γλώσσα (που αποδέχθηκαν σε διάφορες ευκαιρίες οι κυβερνήσεις της Ελλάδας από το 1977). Τι πρόσθεσε η νέα συμφωνία; ότι αυτή η γλώσσα ανήκει στις νοτιοσλαβικές γλώσσες διαχωρίζοντάς την πλήρως από την αρχαία ελληνική κληρονομιά και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Επίσης θα αναγνωρίζουμε την υπηκοότητα των πολιτών αυτών ως πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας (ενώ μέχρι τώρα δεχόταν η χώρα μας – ναι και η κυβέρνηση Σαμαρά! – το σκέτο «Μακεδονίας»).
Οι γείτονές μας, θα αφαιρέσουν από το Σύνταγμά τους οποιαδήποτε αναφορά μπορεί να θεωρηθεί ως αλυτρωτική.
Η συμφωνία έχει σαφές χρονοδιάγραμμα και εγγυήσεις για την υλοποίησή της: αφού υπογραφεί από τους ΥπΕξ θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας και στη συνέχεια η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ένταξη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ της χώρας αυτής. Και οι δύο αυτές προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα, με τη σειρά της θα κυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή. Προϋπόθεση για την επικύρωσή της η τήρηση των συμφωνηθέντων.
Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη διπλωματική νίκη και μια ιστορική ευκαιρία, μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και τους λαούς μας.
Με την συμφωνία κλείνει μια διένεξη που υπονόμευσε την ανάπτυξη στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι, ως η χώρα που ανοίγει δρόμους για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
Όσοι αμφισβητούν τη θετική για την Ελλάδα συμφωνία, ας μελετήσουν τις αντιδράσεις από την πλευρά της δεξιάς αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα.
Ο ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης κ. Γκρουέφσκι δήλωσε ότι η συμφωνία που έρχεται αυτή τη στιγμή είναι πολύ χειρότερη από αυτή που είχαν απορρίψει (οι γείτονές μας) το 2009.
Και αυτό γιατί οι ίδιοι (οι ακραίοι της ΠΓΔΜ) θεωρούν ότι «δίνουν» το erga omnes, ότι αποκηρύσσουν την ταυτότητά τους κλπ. Τα λέει όλα αυτά πολύ χαρακτηριστικά ο Γκρουέφσκι και βέβαια από αυτήν την άποψη συντάσσεται πλήρως με τον κ. Μητσοτάκη, που έγινε έρμαιο του Αντώνη Σαμαρά και των ακροδεξιών. Και στις δύο χώρες οι εθνικιστές έχουν ταυτόσημα επιχειρήματα! Το τελευταίο τους χαρτί είναι η πατριδοκαπηλία.
Ο Λαός της Έδεσσας και του νομού Πέλλας δεν θα τους ακολουθήσει!

Έδεσσα 15-6-2018
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ