Στην ενημερωτική συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πλατφόρμα για την Καινοτομία SET-Plan, που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διά του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε τις δράσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, όπως το συντονισμό του «Συμφώνου των Δημάρχων» για τους Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τις πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως τα ΣΔΙΤ και το ELENA, αλλά και τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το BIOREGIO (INTERREG EUROPE), το REFORM (INTERREG EUROPE) και το EMPOWERING (HORIZON 2020), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,

Η Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πλατφόρμα για την Καινοτομία SET-Plan αποτελεί τον πυλώνα για την έρευνα και την καινοτομία της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής της Ε.Ε. από το 2007. Αναθεωρήθηκε το 2015, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί αποτελεσματικά με τις προτεραιότητες για την έρευνα και την καινοτομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ενέργειας.

Βασικός σκοπός του SET–Plan είναι να συντονίζει δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. αλλά και χωρών που συμμετέχουν εκτός Ε.Ε., όπως η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Τουρκία.

Το SET–Plan συμβάλλει στη διάρθρωση των ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων και υποστηρίζει σημαντικές επενδύσεις δράσεων που αφορούν σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σκοπός της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας (DG Energy) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με το Iνστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης – ΙΝΖΕΒ, ήταν η ενημέρωση των ενδιαφερομένων μερών για τις δυνατότητες που παρέχει το SET Plan στην ερευνητική κοινότητα τόσο από πλευράς χρηματοδοτήσεων και διαθέσιμων πόρων όσο και στη σύζευξη – συνεργασία ερευνητών και ερευνητικών φορέων μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στην πλατφόρμα αυτή.

Την παρουσίαση του Strategic Energy Technology Plan (SET–Plan) έκανε η Υπεύθυνη Πολιτικής της μονάδας Έρευνας και Καινοτομίας της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας (DG Energy) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Άντυ Κοντουδάκη. Τη συζήτηση συντόνισε η Αλίς Κοροβέση (Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης- ΙΝΖΕΒ) και o Δρ Χάρης Δούκας (επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ).

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από το YΠΕΝ, το ΚΑΠΕ, το ΕΜΠ, το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, τη ΔΕΔΔΗΕ, την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Δίκτυο Πράξη καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών συμβούλων και νεοφυών επιχειρήσεων που αντικείμενο τους είναι η έρευνα και η καινοτομία.