Πριν από λίγη ώρα τελείωσε η πορεία διαμαρτυρίας για την αντίθεση της Συμφωνίας Κοτζιά σχετικά με την ονομασία της γείτονας Χώρας.

Από τις εφτά παρά το απόγευμα άρχισε ο κόσμος να έρχεται στην Κεντρική είσοδο του Δημοτικού Σταδίου Έδεσσας όπου χιλιάδες συμπολίτες μας προσήλθαν για την πορεία διαμαρτυρίας όπως θα δείτε και στα πλάνα.

Με τον Δήμο Έδεσσας και την εκκλησία μας μπροστάρηδες αλλά και σύσσωμοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Δήμου Έδεσσας, Γιαννιτσών, Αλμωπίας και Σκύδρας καθώς και χιλιάδες απλοί πολίτες άρχισαν την πορεία προς το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με μια στάση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ επί της Δημοκρατίας.


Με ειρηνικά συνθήματα και εξαιρετικά πρότυπη και άψογη οργάνωση ξεκίνησε η πορεία διαμαρτυρίας.

Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα διαβάστηκε και ένα ποίημα εκκλησιαστικό που το έγραψε ο ίδιος ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιωήλ, ο οποίος είναι λαοφιλής, υπέρ της Ελλληνικότητας της Μακεδονίας και καταχειροκροτήθηκε από τους συμπολίτες μας.

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο πρώτος πολίτης της Έδεσσας, ο Δημήτρης Γιάννου, όπου διάβασε αυτολεξί τα λόγια του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζάεφ, που ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθεί με την ονομασία της Μακεδονίας με διάγγελμά του προς τους συμπολίτες του ότι η συμφωνία αυτή χαρακτηρίζεται συμφωνία του αιώνα και με μια διάθεση αλυτρωτική θέλει να τους πείσει να πουν ναι στη συμφωνία… κάτι που δεν άρεσε καθόλου στους διαμαρτυρόμενους. Ο Δήμαρχος Έδεσσας συνέχισε λέγοντας ότι εμείς δεν χαρίζουμε ούτε το όνομα της Μακεδονίας αλλά ούτε και την ίδια τη Μακεδονία κάτω από χειροκροτήματα.

Έπειτα πήρε τον λόγο ο αντιδήμαρχος Σκύδρας Μέγας Μιχάλης όπου είπε : Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών και υπέρ του δημοψηφίσματος για την ονομασία…καταχειροκροτούμενος. Αμέσως μετά διαβάστηκε και τοιχοκολλήθηκε το ψήφισμα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο ανέγραφε τα εξής :
ΨΗΦΙΣΜΑ
Τα Σωματεία και οι Φορείς της περιοχής Έδεσσας-Σκύδρας διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών της 17ης Ιουνίου 2018 που υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών, αγνοώντας προκλητικά την ελεύθερη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας του κυρίαρχου ελληνικού λαού.
Η «συμφωνία» αυτή παραδίδει το ιερό όνομα της Μακεδονίας, αναγνωρίζει την κατασκευασμένη το 1945 γλώσσα ως «μακεδονική» και τους κατοίκους του πολυεθνικού μορφώματος που δημιούργησε ο Τίτο ως «μακεδόνες».
Με την «συμφωνία» αυτή προσβάλλονται βάναυσα οι χιλιάδες των νεκρών μας που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της μίας, μοναδικής και ελληνικής Μακεδονίας, αποτελεί Ύβρη για τους Μακεδόνες Έλληνες, αλλά και για ολόκληρο τον Ελληνισμό.
Απαιτούμε την άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να εκφραστεί δημοκρατικά πέρα από κάθε αμφιβολία και αμφισβήτηση η βούληση του ελληνικού λαού, σύμφωνα με την επιταγή του Συντάγματος (Άρθρο 1, παράγραφος 3):
«Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα».
Κηρύσσουμε ανεπιθύμητους στον Δήμο μας όσους υπέγραψαν την επαίσχυντη αυτή «συμφωνία», όσους συναινούν σ’ αυτήν και όσους τολμήσουν να συναινέσουν στο μέλλον!

Τραγουδήθηκε ο Εθνικός μας ύμνος από όλους τους παρευρισκόμενους και η πορεία συνεχίστηκε μέχρι το άγαλμα του Μεγάλου Αλέξανδρου με ρυθμό και συνθήματα υπέρ της Ελληνικότητας της Μακεδονίας!