Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ενεργά με τους γιατρούς του τμήματος Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, στην πλατεία Αριστοτέλους, μπροστά από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον», από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Έντυπο ενημερωτικό και προωθητικό υλικό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και των συμμετεχόντων φορέων, καθώς και προφυλακτικά, θα διανέμονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί το απόγευμα από μουσικά και χορευτικά δρώμενα. Παράλληλα, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα δρόμου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στις 7.30 το βράδυ θα γίνει η αφή των κόκκινων κεριών, που θα σχηματίζουν το κόκκινο κορδελάκι (red ribbon), διεθνές σήμα ευαισθητοποίησης για το AIDS.
Στο πλαίσιο της πρόληψης, της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σχετικά με το AIDS, το Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι γιατροί του σχεδίασαν και εφαρμόζουν εδώ και επτά χρόνια το πρόγραμμα ενημέρωσης και αγωγής υγείας για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, που απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας των εφήβων.
Περισσότερες πληροφορίες για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=758

1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Εδώ και 30 χρόνια, από το 1988, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
Η ημέρα αποτελεί μια αφορμή για να εντατικοποιηθούν οι δράσεις πρόληψης και θεραπείας του AIDS, αλλά ταυτόχρονα και μια πρόκληση προς τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς φορείς υγείας να επαναπροσδιορίσουν τις δαπάνες τους για την υγεία και να διαμορφώσουν πολιτικές υγείας.
Ο τερματισμός της επιδημίας του AIDS θα απαιτήσει εκ μέρους των φορέων επιτάχυνση της αντίδρασης κατά την επόμενη πενταετία και τη συνέχιση της δράσης από το 2030 και μετά.
Σήμερα, μολονότι οι επιστημονικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του HIV έχουν προχωρήσει, υπάρχουν νόμοι για την προστασία των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV και υπάρχουν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πάθηση, κάθε χρόνο οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με τον ιό HIV δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν τόσο για τη δική τους προστασία όσο και την προστασία τρίτων. Επίσης, το στίγμα και οι διακρίσεις απέναντι στο AIDS εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους ανθρώπους που ζουν με το νόσημα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
• 36, 9 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με το ιό HIV το 2017
• 21,7 εκατομμύρια λάμβαναν αντιρετροική θεραπεία το 2017, αριθμός και ο που αντιστοιχεί μόνο στο 59% των ατόμων με HIV
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2018, έχουν καταγραφεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 17.241 περιστατικά HIV λοίμωξης, με ποσοστό 82,83% των πασχόντων να είναι άνδρες. Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 4.199 έχουν εμφανίσει AIDS και 10.177 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.846.
Οι νέες διαγνώσεις HIV ανά 100.000 πληθυσμού για το πρώτο δεκάμηνο του 2018 είναι σε παρόμοια επίπεδα με εκείνες που δηλώθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα των δύο προηγούμενων ετών (5/100.000 πληθυσμού).
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., εν όψει της 1ης Δεκεμβρίου, έχει σχεδιάσει ενημερωτική εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα «Κάνε την εξέταση για τον ιό του HIV», σε εναρμόνιση με το αντίστοιχο φετινό σύνθημα (“know your HIV status”) του διεθνούς προγράμματος του Ο.Η.Ε. για τον ιό HIV “UNAIDS”. Η έγκαιρη διάγνωση, η μείωση του αριθμού των ατόμων που δεν γνωρίζουν την οροθετικότητά τους και η ενημέρωση του πληθυσμού για τη δυνατότητα δωρεάν και ανώνυμου ελέγχου αποτελούν τους βασικούς στόχους της φετινής καμπάνιας για το 2018.
Σύμφωνα με το “UNAIDS” (www.unaids.org), εκτιμάται ότι πάνω από 9,4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με HIV δεν γνωρίζουν ακόμη την κατάστασή τους.
Η στρατηγική που προωθεί το “UNAIDS” για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ανθρωποκεντρική και βασίζεται στις αρχές προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης. Επιδιώκεται η ριζική μείωση των νέων λοιμώξεων από τον ιό HIV και των θανάτων που σχετίζονται με τον ιό, η βελτίωση της υγείας και της ευημερίας όλων όσοι ζουν με τον ιό HIV.
Οι στόχοι που έχει θέσει το UNAIDS ως το 2020 είναι:
• Το 90% των ατόμων φορέων του HIV να διαγιγνώσκονται
• Το 90% όσων διαγιγνώσκονται να λαμβάνουν θεραπεία και
• Το 90% να έχουν μη ανιχνεύσιμο ιϊκό φορτίο