Ψηφίστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κανονισμός Crowdfunding, με εισηγήτρια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών την Εύα Καϊλή. Δημιουργείται σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο η δυνατότητα χρηματοδότησης επιχειρήσεων χωρίς την συμμετοχή των Τραπεζών και άλλων μεσαζόντων. Αλλάζει στην Ευρώπη ο χάρτης για τις χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και start-ups.

Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε το βράδυ της Δευτέρας στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κανονισμός χρηματοδότησης «από το πλήθος», γνωστός ως Crowdfunding, που δημιουργεί το πανευρωπαϊκό πλαίσιο για κάθε επιχείρηση και start-up να εντάσσεται σε μία πλατφόρμα και να συλλέγει ζωτικά κεφάλαια, είτε με μορφή δανεισμού είτε με μορφή μερισμάτων, και που πάροχος των κεφαλαίων μπορεί να είναι όποιος πολίτης επιθυμεί να δανείσει ή να επενδύσει αντί μερίσματος.

«Είναι πρακτικά ο πρώτος κανονισμός του πακέτου fintech με το οποίο ξανα-σχεδιάζονται οι χρηματοδοτικές υπηρεσίες και το τραπεζικό σύστημα. Με το crowdfunding κόβεται πρακτικά η εξάρτηση για ρευστότητα από τις τράπεζες, κυρίως σε περιπτώσεις που το τραπεζικό σύστημα είναι αδρανές ή δεν δύναται να παρέχει δάνεια/ρευστότητα, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα», δήλωσε η Εύα Καϊλή.

Η μεγάλη επιτυχία της Εύας Καϊλή ήταν να περάσει, παρά τις αντιστάσεις και εντός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το όριο που μπορεί να μαζέψει μία επιχείρηση να είναι όχι ένα εκατομμύριο ευρώ, που ήταν η πρόταση της Επιτροπής αλλά 8 εκατομμύρια ανά έτος. «Στόχος μας δεν είναι μόνο να καλύψουμε τις ανάγκες των start-ups μόνο σε seed-capital, αλλά να επιτρέψουμε να υπάρχει και ένας μηχανισμός παροχής ρευστότητας για scale-up. Αυτό θα εξαναγκάσει την αγορά venture capital της Ευρώπης να γίνει πιο ανταγωνιστική», υπογράμμισε η Ευρωβουλευτής.

Ο στρατηγικός μας στόχος ήταν να ανοίξουμε ευκαιρίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα προκειμένου οι Ελληνικές επιχειρήσεις και τα start-ups να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω των crowdfunding platforms σε αγορές της Ένωσης εκτός Ελλάδας. Το πετύχαμε αυτό για όλες τις μικρές χώρες που είτε δεν έχουν πληθυσμό για πετυχημένο crowdfunding είτε υφίστανται πιέσεις λόγω προβλημάτων στις αγορές κεφαλαίου τους», πρόσθεσε η Εύα Καϊλή.

Μέριμνα του κανονισμού ήταν να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς εμβάθυνσης της αγοράς crowdfunding ως καινοτόμου μοντέλου συλλογής κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με ένα ομοιογενές νομικό πλαίσιο που εξασφαλίζει τους μικρούς επενδυτές, που είναι και οι βασικοί πάροχοι σε αυτό το σχήμα.

«Κάναμε το πρώτο βήμα. Τώρα προχωράμε στην αξιοποίηση των ICO’s, που είναι ψηφιακό εργαλείο crowdfunding το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία blockchain. Έχουμε θέσει τις βάσεις ήδη για να προχωρήσουμε ώστε όλες οι επιχειρήσεις, και κυρίως οι νέοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας, να έχουν πρόσβαση γρήγορα και ασφαλώς σε φτηνό χρήμα», δήλωσε η Εύα Καϊλή.