Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 & Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018|Ώρα 20:00| ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Διάθεση Προσκλήσεων στον Αλέξανδρο (Εθνικής Αμύνης 1) από Δευτέρα 19/11 3 – 8μ.μ (έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων)

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης αναδεικνύουν τα βυζαντινά και νεότερα μνημεία της πόλης μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, θεάτρου και μουσικής, με πάντα ιδιαίτερο χαρακτήρα και υψηλή αισθητική.
Στα πλαίσια αυτής της κίνησης προγραμματίζεται η εκδήλωση «ο Κύκλος του Νερού» για τις 25/11 και 2/12, σε ένα ιδιαίτερο χώρο, μυσταγωγικό, γεμάτο ιστορία και μνήμες, στο Βυζαντινό Λουτρό της οδού Θεοτοκοπούλου στην Άνω πόλη της Θεσσαλονίκης. Ένα από τα ελάχιστα δείγματα βυζαντινών λουτρών που διασώζονται ακέραια, με πολυάριθμες βέβαια διαχρονικά επεμβάσεις για την προσαρμογή του στις εκάστοτε λειτουργικές ανάγκες και συνήθειες των κοινωνιών, που λειτουργούσε σαν λουτρό μέχρι το 1940

«Ο Κύκλος του Νερού» αποτελεί ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο από τη Μέλα Γεροφώτη, την Ελένη Δημοπούλου και τους συνεργάτες τους για τον χαρακτηριστικό χώρο του λουτρού.
Μουσικές των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Σ. Ξαρχάκο, Γ. Μαρκόπουλο, Γ. Σπανό,
Σ. Σπανουδάκη, Δ. Μαραμή, αλλά και παραδοσιακές, συνυπάρχουν σε έναν «υδάτινο» κύκλο τραγουδιών, που θα ταξιδέψει τους θεατές στην πορεία της ελληνικής μουσικής μέσα στο χρόνο, όπως ταξιδεύει και αναγεννιέται η σταγόνα.
Μετά από τη σημαντική ατομική πορεία των δυο καλλιτεχνών , αλλά και από σειρά μεταξύ τους συνεργασιών σε έργα διακεκριμένων συνθετών, συναντιούνται ξανά οι δυο τραγουδίστριες στη συγκεκριμένη βραδιά με θέμα το νερό, το ζωτικό αυτό στοιχείο που ενέπνευσε λαούς ανά τον κόσμο να κάνουν μύθους και τραγούδια. Συμβολίζει την τύχη και την ευδαιμονία, είναι παράλληλα ζωή και θάνατος, υπάρχει πριν από όλα και μέσα σε όλα, άχρονο, αποκτάει χρόνο μόνο μέσα από την ζωή του κάθε ανθρώπου.

Το στοιχείο αυτό, που στον συγκεκριμένο χώρο κυριαρχούσε στα βυζαντινά, οθωμανικά αλλά και νεότερα χρόνια μέχρι το 1940, τραγουδούνε οι δυο καλλιτέχνιδες και μας ταξιδεύουν μαζί τους.

Συντελεστές

Τραγούδι : Μέλα Γεροφώτη, Ελένη Δημοπούλου

Κιθάρα, κοντραμπάσο : Γιώργος Σμύρνης

Φλάουτο, κανονάκι : Αναστασία Ζαχαριάδου

Διάρκεια παράστασης 70’

Η παράσταση παρουσιάζεται με ελεύθερη είσοδο, η διάθεση προσκλήσεων θα γίνεται στον Αλέξανδρο από Δευτέρα 19/11, 15:00-20:00 έως εξαντλήσεων των διαθεσίμων