Το τεράστιο θέμα των πυρκαγιών που κάθε χρόνο αφανίζουν τα δάση μας, ευαισθητοποιεί όλο και περισσότερο, όχι μόνον την Κοινή Γνώμη, αλλά και την Πολιτειακή ηγεσία της χώρας μας και τους υπεύθυνους κοινωνικούς φορείς! Εκείνοι που δεν φαίνονται να συγκινούνται ιδιαίτερα, είναι οι συναρμόδιοι Υπουργοί της σημερινής Κυβέρνησης που προφανώς ¨κοιμώμενοι τον ύπνο του δικαίου¨ αφήνουν στις Βρυξέλλες αζήτητα επί τέσσερα χρόνια 254 εκατομμύρια κοινοτικά χρήματα που θα μπορούσαν θωρακίσουν τον δασικό μας πλούτο και το περιβάλλον γενικότερα!

Αυτήν την απίστευτη κυβερνητική ολιγωρία, έφερε για ακόμη μια φορά στην επικαιρότητα, ο Γιώργος Καρασμάνης, με την ευκαιρία της διοργάνωσης ημερίδας από το ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε. υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με θέμα ακριβώς το φλέγον ζήτημα των δασικών πυρκαγιών και των τραγικών επιπτώσεών τους.

Ο πρώην Υπουργός, προσκληθείς αλλά αδυνατώντας να παραβρεθεί, απέστειλε επιστολή με λεπτομερή ενημέρωση: Ότι ο ίδιος ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την σύντομη θητεία του, με τους συνεργάτες του ενέταξαν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 μέτρο (το Μ8) προϋπολογισμού 254 εκατομμυρίων ευρώ Κονδύλια που αφορούσαν στην χρηματοδότηση επενδύσεων στην ¨ανάπτυξη δασικών περιοχών και στην βελτίωση και τη βιωσιμότητα των δασών¨, καθώς επίσης και στην αποκατάσταση των ζημιών. Κοινοτικοί πόροι που, όπως ανέφερε στην επιστολή ο Γιώργος Καρασμάνης, θα μπορούσαν, όχι μόνον να περιορίσουν κατά μέγιστο μέρος τις ανυπολόγιστες ζημιές στα δάση μας, αλλά και να τις αποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό. Δυστυχώς, η διάδοχος ηγεσία του Υπουργείου τέσσερα χρόνια τώρα… δεν το έχει καν προκηρύξει!

Ο Γιώργος Καρασμάνης, πρόσθετε στην επιστολή ότι, και σχετική Ερώτηση στη Βουλή έχει καταθέσει, και με επανειλημμένες παρεμβάσεις του σε Επιτροπές της Βουλής έχει θέσει το θέμα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά, ¨φωνή σεώτα μη ακουόντων¨!

Κατέληξε δε ο πρώην Υπουργός, με μια ακόμη αυστηρή προειδοποίηση προς πάντα αρμόδιο, ότι το Πρόγραμμα λήγει στο τέλος του 2020 και, αν δεν κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες ώστε να απορροφηθούν τα 254 εκατομμύρια, αυτά τα κοινοτικά χρήματα θα χαθούν!

10 12 2018