Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διημερίδα που διοργάνωσε η Οργάνωση Έδεσσας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – (Τμήμα Τοπ. Αυτοδιοίκησης) για τα θέματα Αυτοδιοίκησης, το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Δεκεμβρίου.

Το Σάββατο άνοιξε τις εργασίες η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης (και υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης) Κατερίνα Νοτοπούλου στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Έδεσσας. Η εισήγησή της αφορούσε «την προοπτική των βιώσιμων πόλεων του μέλλοντος όπως αυτές μπορούν να διαμορφωθούν από εμπνευσμένες δημοτικές αρχές». Μίλησαν επίσης οι βουλευτές Πέλλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Θεοδώρα Τζάκρη και Γιάννης Σηφάκης καθώς και ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην πρόσφατη νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, «Κλεισθένης Ι» αναφέρθηκε η Κατερίνα Κνήτου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπεύθυνη του τομέα αυτοδιοίκησης και η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, μέλος της Κεντρικής επιτροπής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με εμπειρία στα δημοτικά πράγματα ως δημοτική σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης.
Θέματα καθημερινότητας των δημοτών (Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης) αλλά και σχετικά με θεσμούς όπως τα Κέντρα Κοινότητας και ο Συμπαραστάτης του Δημότη, ανέπτυξε ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα ανάπτυξης Βασίλης Σιωμάδης και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Χρήστος Γιαννούλης.
Η ενεργητική συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή με ερωτήσεις και κατάθεση απόψεων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Φίλιππος Γκιούρος και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σκύδρας Νίκος Χατζηιωαννίδης. Συμμετείχαν επίσης πολλοί συνδημότες μας, υποψήφιοι αλλά και εκλεγμένοι στα ψηφοδέλτια διαφόρων παρατάξεων, όπως και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θανάσης Χειμώνας.
Την Κυριακή 9-12-18 πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος της διημερίδας στην κατάμεστη αίθουσα του παρθεναγωγείου. Αναπτύχθηκαν θέματα για τις δυνατότητες της τοπικής οικονομίας, της καινοτομίας και του τουρισμού (αγροτουρισμός, αγροδιατροφή, αυτοδιοίκηση και επιχειρηματικότητα). Εισηγητές ήταν οι ειδικοί επιστήμονες καθηγητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Φώτης Κιλιμπίρης και Σπύρος Αβδηνιώτης.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για την προοπτική της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αλλά και για τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται για την Θεσσαλονίκη και την Ελληνική Μακεδονία και ιδιαίτερα για το Νομό Πέλλας ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Έδεσσας έδωσε την δυνατότητα σε ευρύτερο ακροατήριο, σε όλους τους δημότες, να προβληματιστούν, να συζητήσουν και να καταθέσουν την άποψή τους για πολλά ζητήματα που απασχολούν τους Ο.Τ.Α. Το νέο θεσμικό πλαίσιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» και το σύστημα της απλής αναλογικής που για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στις δημοτικές εκλογές του Μαϊου 2019 επιτρέπει στους δημιουργικούς ανθρώπους να συμμετάσχουν στις διοικήσεις των Δήμων και να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Από την Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΔΕΣΣΑΣ