Στην πρόταση για Νόμπελ Ειρήνης στον Τσίπρα από τρεις Γερμανούς επικεφαλής πολιτικών ομάδων του ΕΚ για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή στηλιτεύει τον επιλεκτικό προοδευτισμό, καθώς ο δήθεν «προοδευτικός» Αλέξης Τσίπρας στηρίζει το δικτατορικό καθεστώς Μαδούρο μόνος στην Ευρώπη.

Στην συγχαρητήρια επιστολή του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Udo Bullmann προς τους «Μακεδόνες» και στην φαεινή του ιδέα να προτείνει για Νόμπελ Ειρήνης τους Τσίπρα-Ζάεφ, αντέδρασε η Εύα Καϊλή, προκαλώντας τον να απαντήσει τι σημαίνει οι «προοδευτικές δυνάμεις» στηρίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών, όταν το Πασοκ είναι κάθετα αντίθετο σε αυτήν μαζί με το 80% των Ελλήνων που ο Τσίπρας χαρακτήρισε, πρόσφατα «ακροδεξιούς και λαϊκιστές».

Η Εύα Καϊλή τον εγκαλεί να σεβαστεί τον Ελληνικό λαό στις ανακοινώσεις του και εφόσον στηρίζει ο ίδιος αυτή την απαράδεκτη Συμφωνία, να αφαιρέσει από την ιστοσελίδα του S&D την ονομασία «Μακεδονία» βάζοντας τουλάχιστον γεωγραφικό προσδιορισμό σε κάθε αναφορά στην γειτονική μας χώρα.

Και συνεχίζοντας, η επικεφαλής των Ελλήνων στην Προοδευτική Συμμαχία του S&D, τονίζει πως είναι προσβλητικό να προτείνεται για Νόμπελ Ειρήνης ο μόνος Πρωθυπουργός Ευρωπαϊκής χώρας που στηρίζει απροκάλυπτα το αυταρχικό και αιμοσταγές καθεστώς Μαδούρο, εκθέτοντας τους προοδευτικούς χειροκροτητές του στην Ευρώπη.

Αντίθετα με τους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψήφισμα του, το οποίο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, αναγνωρίζει του Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο.