Τη Δευτέρα 28 Γενάρη συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας ( Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ). Παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε με ευθύνη της κυβέρνησης και στην νέα αντιπυρική περίοδο, με όλες εκείνες τις ελλείψεις σε προληπτικό και κατασταλτικό επίπεδο που δημιούργησαν τις καταστροφικές συνέπειες στην πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής. Τα συνδικαλιστικά μας όργανα επιμένουν να ασχολούνται με επιμέρους ζητήματα, και όχι με το πώς θα διεκδικήσουν μέτρα προστασίας των πυροσβεστών και θα οργανωθεί καλύτερα η πυροπροστασία της χώρας, για να μην επαναληφθούν οι ίδιες τραγικές καταστάσεις.

Η Ε.Α.Κ.Π. ακριβώς γι αυτό τον λόγο κατέθεσε την εξής θέση και πρόταση στο Δ.Σ. για να συζητηθεί ως προ ημερήσιας διάταξης θέμα:
 ΕΝΑΡΞΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΤΙΟΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Με δεδομένο ότι σε 3 μήνες θα μπούμε στη νέα αντιπυρική περίοδο και παρά τους 100 νεκρούς συνανθρώπους μας και τις μεγάλες καταστροφές του περσινού καλοκαιριού, η κυβέρνηση πέρα από την έκκληση για δωρεές προς τους λεγόμενους « Εθνικούς ευεργέτες » με προτροπή και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε:
• Σε σχέση με όσα είχε εξαγγείλει μέσω του πρωθυπουργού μετά τις μεγάλες καταστροφές στην Αττική και κυρίως με τη χρηματοδότηση της πρόληψης για τις δασικές πυρκαγιές στο ύψος των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
• Για την ισχυροποίηση των δομών πυρασφάλειας και την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος σε προσωπικό, υποδομές, μέσα, εξοπλισμό, όπως αποδεικνύεται και από τον προϋπολογισμό του 2019 για το Π.Σ., που παραμένει και φέτος καθηλωμένος στα μνημονιακά δεδομένα σε ότι αφορά τις βασικές λειτουργικές ανάγκες της υπηρεσίας. Από την αύξηση των 17.959.000 ευρώ που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του Π.Σ. για 2019 σε σχέση με 2018, τα 14.740.220 ευρώ αφορούν δαπάνες μισθοδοσίας, αποζημιώσεων, μετακινήσεων και ασφαλιστικές εισφορές κ.λ.π.. Τα υπόλοιπα 3.218.780 έχουν να κάνουν με λειτουργικές δαπάνες.
• Για την προστασία των πυροσβεστών, με την εφαρμογή της νομοθεσίας που θέτει κανόνες προστασίας για την υγεία και την ασφάλειά μας, στις πυρκαγιές, διασώσεις, παροχές βοήθειας κ.α.
Αντί όλων αυτών, η κυβέρνηση σχεδιάζει για εμάς τους πυροσβέστες:
• Νέα πολυήμερα « ταξίδια » όταν θα ξεσπούν μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα, για να μπαλώνει με αυτόν τον τρόπο τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις σε προσωπικό.
• Νέο ξεσπίτωμα, στις « καινούργιες ειδικές δομές – μονάδες » που σκοπεύει να δημιουργήσει στην Αθήνα ή σε άλλα κεντρικά σημεία κατά την αντιπυρική περίοδο, με προσωπικό και μέσα από αρκετές περιφέρειες, που θα συμμετέχει στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές ανά την επικράτεια. Για τον λόγο αυτό το σχετικό κονδύλι για την κίνηση του προσωπικού είναι αυξημένο κατά 63,14%. Επιβεβαιώνει δηλαδή τον νέο σχεδιασμό που ανέφερε η υπουργός κατά την πρόσφατη συνάντηση με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
Επιπλέον, η κυβέρνηση δημιούργησε γραφείο ψυχοκοινωνικής μέριμνας για να μας λύσει υποτίθεται τα ψυχολογικά προβλήματα, καθώς και Θρησκευτικό Γραφείο ( σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση Αρχηγού Π.Σ. ) για να μας « ενισχύσει πνευματικά » υποτίθεται και να μας παραπέμψει σε προσευχές και δεήσεις για να ελπίζουμε όλοι σε κάποιο « θαύμα » για να λύσουμε τα προβλήματα και να προστατεύσουμε τη ζωή μας, τους συμπολίτες μας, το περιβάλλον, τις υποδομές της χώρας. Πέρα δηλαδή του γεγονότος ότι μία καθαρά προσωπική επιλογή του καθενός ξεχωριστά που έχει να κάνει με τον θρησκευτικό του προσανατολισμό, την μετατρέπει σε υπηρεσιακή υποχρέωση, θα δημιουργήσει επιπρόσθετο πρόβλημα στην τεράστια έλλειψη προσωπικού από την μάχιμο υπηρεσία αφού θα αποσπάσει ( βολέψει ) ακόμη έναν σημαντικό αριθμό υπαλλήλων για την στελέχωση των αντίστοιχων γραφείων.
Για όλα τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα προτείναμε να κλιμακωθούν, άμεσα αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με κορύφωση την οργάνωση ένστολης πανελλαδικής διαμαρτυρία πυροσβεστών στη Βουλή και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Να σταματήσει το προεδρείο και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας να διευκολύνουν τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όπως και τη σημερινή, να καταργούν τα δικαιώματά μας, να υποβαθμίζουν συνεχώς το Πυροσβεστικό Σώμα και την πυρασφάλεια της χώρας. Τονίσαμε ότι αυτές είναι οι βασικές υποχρεώσεις που πρέπει να πραγματοποιήσει άμεσα η Ομοσπονδία και όχι να περιορίζεται στο να βγαίνει μαζί με την Ένωση Αξιωματικών και να « ζητάνε συγνώμη εκ μέρους των πυροσβεστών », επειδή δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε τις καταστροφικές πυρκαγιές όπως στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής.
Οι πυροσβέστες κάνουν ότι μπορούν και διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας και το φυσικό πλούτο. Συγνώμη πρέπει να ζητήσουν από τον Ελληνικό λαό όλες οι κυβερνήσεις που ευθύνονται για τις μεγάλες ελλείψεις και δεν χρηματοδότησαν επαρκώς το κομμάτι που λέγεται Πολιτική Προστασία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο θλιβερός απολογισμός των νεκρών συνανθρώπων μας, των πυροσβεστών και των μεγάλων καταστροφών από πυρκαγιές και πλημμύρες.
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας ( Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ) και οι υπόλοιπες παρατάξεις ( Α.Ε.Π. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ), συμφώνησαν με την πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. να εξαγγελθούν από την Ομοσπονδία κινητοποιήσεις με έναρξη πολύ πριν την αντιπυρική περίοδο και σε χρόνο που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα.
Η απόφαση αυτή πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα και να ξεκινήσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Όχι όπως στο πρόσφατο παρελθόν, που το προεδρείο και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με « φθηνές » δικαιολογίες και υπεκφυγές, αγνόησαν παρόμοιες αποφάσεις Συνεδρίων αλλά και Διοικητικών Συμβουλίων για έναρξη αγώνα και δεν τις έκαναν πράξη.
Ένα από τα Η.Δ. θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΠΑΣΧΑ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΔΕΙΑΣ, ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Η θέση της Ε.Α.Κ.Π. για τις δικαστικές προσφυγές:
Από τη μέχρι τώρα στάση και αντιμετώπιση των κυβερνήσεων, στις θετικές για εμάς όπως και για άλλους εργαζόμενους αποφάσεις δικαστηρίων, σε συνδυασμό και με τα αναδρομικά ποσά που μας καταβλήθηκαν, προκύπτει ότι:
• Τις θετικές για τους πυροσβέστες αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων, μέχρι τώρα, οι κυβερνήσεις τις έχουν εφαρμόσει μερικώς και όχι στο σύνολό τους. Υπάρχει και πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα, που ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. κατ’ επιλογή της εφάρμοσε την απόφαση του Σ.τ.Ε. σε ότι αφορά έστω και αυτή τη μερική χορήγηση των αναδρομικών, δεν ήταν υποχρεωμένη να την εφαρμόσει, ούτε να μας καταβάλλει ακόμα και τα μειωμένα αυτά χρηματικά ποσά.
• Τα όποια χρηματικά ποσά μας έχουν καταβληθεί με βάση τις αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων, οι κυβερνήσεις βρίσκουν τρόπο και τα παίρνουν πίσω. Είτε με τη φορολογία, είτε με την αύξηση των ασφαλιστικών κρατήσεων, την επιβολή των διαφόρων εισφορών – χαρατσιών ( αλληλεγγύης κ.α. ), αλλά και την προσωπική διαφορά που για όσους συναδέλφους εφαρμόζεται επιφέρει νέες συνεχόμενες μειώσεις στον μισθό τους.
Το ίδιο θα γίνει και με τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και τα επιδόματα αδείας, εάν τελικά υπάρξουν θετικές δικαστικές αποφάσεις και αν οι κυβερνήσεις τις εφαρμόσουν.
H Ε.Α.Κ.Π. συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω και κυρίως την οικονομική επιβάρυνση των συναδέλφων, τόνισε ότι η όποια δικαστική διεκδίκηση πρέπει να γίνεται σε συλλογικό επίπεδο με ευθύνη του πλέον αντιπροσωπευτικού οργάνου, της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., με την υποστήριξη των πρωτοβάθμιων Ενώσεων. Όπου κρίνεται όμως από νομικής πλευράς ότι πρέπει να υπάρχει και ατομική προσφυγή, να είναι προσωπική επιλογή του κάθε υπαλλήλου.
Η τεράστια εμπειρία όμως του εργατικού κινήματος αλλά και αυτή που συσσωρεύτηκε από τις διεκδικήσεις του αγωνιστικού συνδικαλισμού στης τάξεις του Π.Σ. καταδεικνύει ότι, μόνο με την οργάνωση του αγώνα μας, με συνεχείς δράσεις, κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, μπορούμε να εμποδίσουμε την επιβολή των πολιτικών των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και να αποσπάσουμε κατακτήσεις.
Στην βάση αυτή λοιπόν απαιτούμε από την Ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμια σωματεία τη διεξαγωγή κινητοποιήσεων, με άμεση πραγματοποίηση ένστολης πανελλαδικής διαμαρτυρίας πυροσβεστών στη Βουλή και στο Υπουργείο.
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Για την Ε.Α.Κ.Π.
Η Εκτελεστική Γραμματεία