Υπεγράφη η συνοριακή σύνδεση από Λαιμό ( Φλώρινα) και θα ακολουθήσει άμεσα η υπογραφή της συνοριακής πύλης της Αριδαίας

Τόσο ο πρόεδρος Ζόραν Ζάεφ, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Δημητρώφ και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι εξέφρασαν την πρόθεση τους να προχωρήσουν γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες για την συνοριακή πύλη από την Πέλλα που προτάθηκε από Ελληνικής πλευράς και υποστηρίχθηκε τόσο από την υφυπουργό Σία Αναγνωστοπούλου όσο και από τους βουλευτές Πέλλας Γιάννη Σηφάκη και Θ. Τζάκρη.

Ο Γιάννης Σηφάκης παρέδωσε την κοινή προμελέτη σκοπιμότητας ( pre-feasibility study) που συνέταξε από κοινού με τον Βαγγέλη Κυριακού ( στέλεχος της γραμματείας Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ), τον σημερινό Δήμαρχο του Καβάνταρτσι Mitko Janchev, τον τοπικό βουλευτή Pancho Minov και τον Τοντόρ Εφραίμοφ εμπειρογνώμονα στην οποία αναφέρονται τεχνικά στοιχεία του έργου ( μήκη, υψόμετρα, υφιστάμενη κατάσταση κλπ) καθώς και οι λόγοι που καθιστούν αναγκαία την συγκεκριμένη συνοριακή σύνδεση.

Ο Γιάννης Σηφάκης εξέφρασε την επιθυμία των κατοίκων αλλά και επαγγελματικών φορέων της Πέλλας για την πραγματοποίηση της συνοριακής σύνδεσης καθόσον θα συμβάλει σημαντικά στην τοπική ανάπτυξη, στην ουσιαστική μείωση της απόστασης για την μεταφορά των αγροτικών προϊόντων ( κατά 100 km) και των πολιτών προς τον άξονα 10 για την Ευρώπη, την εύκολη πρόσβαση και προς Μπίτολα και Οχρίδα αλλά και την ευκολότερη πρόσβαση των Σέρβων στα μνημεία του Α’ Παγκοσμίου πολέμου που βρίσκονται στην Πέλλα. Ακόμη εκτίμησε ότι θα συμβάλει στην γρήγορη πρόσβαση των κρασιών του Καβάνταρτσι, των προϊόντων της ευρύτερης περιοχής προς την Εγνατία Οδό και των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας στα Λουτρά Πόζαρ, στο χιονοδρομικό Καϊμακτσαλάν, στην Έδεσσα, σε πολλούς ακόμη αξιόλογους προορισμούς και στην Θεσσαλονίκη.

Ο Γιάννης Σηφάκης τόνισε ότι η έγκριση αυτής της συνοριακής πύλης θα είναι το δεύτερο ( μετά την συνοριακή σύνδεση από τον Λαιμό που υπεγράφη σήμερα) πολύ απτό αναπτυξιακό αποτέλεσμα της συμφωνίας των Πρεσπών με δεδομένο ότι την πρόσβαση αυτή η Πέλλα ( και ιδιαίτερα η Αλμωπία) την ζητούσε δεκαετίες αλλά οι κακές πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών δεν επέτρεψαν την ουσιαστική συζήτηση, ωρίμανση και πραγματοποίηση της.

Η σύνθεση της Ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν η ακόλουθη:
– Σία Αναγνωστοπούλου, Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών,
– Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής Πέλλας,
-Ιωάννης Σηφάκης, βουλευτής Πέλλας,
– Παναγιώτης Παυλόπουλος, Γενικός Γραμματέας,
– Αθανάσιος Παρέσογλου, ΠΥΒ’ και
– Σοφία Χαλά, Νομική Σύμβουλο A’ ENY
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης υπεγράφη η έγκριση της συνοριακής πύλης από τον Λαιμό ( Φλώρινα).
Η επίσκεψη της Ελληνικής αντιπροσωπείας έγινε στα πλαίσια της προετοιμασίας του ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια στις αρχές Απριλίου.
Το απόγευμα ο βουλευτής θα επισκεφθεί το Καβάρνταρτσι συμμετέχοντας σε σύσκεψη που διοργανώνουν ο Δήμαρχος της πόλης μαζί με τοπικούς βουλευτές από διάφορα Κόμματα για να συζητήσουν μαζί του για το στάδιο που βρίσκεται η υπόθεση, τεχνικά στοιχεία αλλά και δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου και από τις δύο πλευρές.