Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει το ζήτημα της απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να απαγορευτεί η χρήση του ονόματος «τσίπουρο-τσικουδιά» στους μικρούς Έλληνες αποσταγματοποιούς.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Στις 13 Μαρτίου 2019, υπερψηφίσθηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τροπολογίες του Μανώλη Κεφαλογιάννη, στο σχετικό κανονισμό για την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, που προστατεύουν ειδικά τις ισχύουσες γεωγραφικές ενδείξεις αλλά και τις ιδιαιτερότητες του τομέα των αλκοολούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένης της τσικουδιάς και του τσίπουρου, που αποτελούν κομμάτι της ελληνικής παράδοσης.

Την ίδια ώρα, η με αριθμό 6ΖΖΚ46ΜΠ3Ζ-Β9Ζ/28 Φεβρουαρίου 2019 εγκύκλιος της Ελληνικής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Έντονη προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους μικρούς Έλληνες παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς τσικουδιάς και τσίπουρου γιατί προσβάλλει την αρχή της αναλογικότητας, θίγοντας δυσανάλογα τα συμφέροντα τους, ενώ επιπλέον απαιτεί την αφαίρεση της λέξης «τσικουδιάς/τσίπουρου» και την αντικατάστασή της με το χαρακτηρισμό «προϊόν απόσταξης».

Δεδομένου ότι τέτοιου είδους διατάξεις απειλούν την εγχώρια παραγωγή των συγκεκριμένων ποτών.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1.Είναι σε γνώση της ΕΕ τα ανωτέρω; Απορρέουν από κάποια υποχρέωση της χώρας μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

2.Θεωρεί ότι η απαγόρευση της αναγραφής “τσικουδιά-τσίπουρο” στα προϊόντα που προμηθεύονται καταστηματάρχες από μικρούς παραγωγούς προστατεύει τον καταναλωτή από πιθανή παραπλάνηση;