Οι οργανωμένες ποδηλατικές διαδρομές του Ολύμπου και της Πιερίας, του Πάικου, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής παρουσιάστηκαν σε επαγγελματίες και στο κοινό της Ολλανδίας κατά την πρώτη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη θεματική έκθεση τουρισμού “Fiets en Wandelbeurs” (1-3 Μαρτίου 2019) στην Ουτρέχτη (Ολλανδία), όπου η Περιφέρεια συμμετείχε ως συνεκθέτης του ΕΟΤ.

Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία, ανάπτυξη και στοχευμένη προβολή ποδηλατικών και ορειβατικών διαδρομών στην Κεντρική Μακεδονία. Δράσεις, όπως η οργάνωση, σήμανση, χάραξη και συντήρηση μονοπατιών στους ορεινούς όγκους της περιοχής που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον τουριστικό στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας των επόμενων δύο ετών, σε συνδυασμό με ιδιωτικές δράσεις ανάπτυξης και πιστοποίησης ποδηλατικών ξενοδοχείων και παροχής ολοκληρωμένων πακέτων ποδηλατικών και περιπατητικών διαδρομών, δημιουργούν μια νέα δυναμική ανάπτυξης τουριστικών ροών για την ευρύτερη περιοχή.

«Δημιουργούμε και προβάλλουμε με συνέργειες θεματικά τουριστικά προϊόντα, όπως ο ποδηλατικός τουρισμός, με σκοπό την προσέγγιση αυτής της πολύ απαιτητικής μερίδας επισκεπτών από χώρες κυρίως της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, οι οποίοι ταξιδεύουν σχεδόν όλο τον χρόνο δαπανώντας ποσά μεγαλύτερα από αυτά του μέσου ταξιδιώτη, ώστε να καταστεί δυνατή η επιδιωκόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Κεντρική Μακεδονία. Ήδη σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αυτό επιτυγχάνεται και για το έτος 2018, με θεαματική μάλιστα άνοδο στα έσοδα για το πρώτο εννιάμηνο, της τάξης του 20,3% για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αφήνοντας πάνω από 2 δις ευρώ στους επαγγελματίες. Προσδοκούμε ότι αυτό το άνοιγμα σε νέες αγορές, προβάλλοντας με οργανωμένο τρόπο και σε συνεργασία με επαγγελματίες του χώρου νέα θεματικά προϊόντα που διαθέτει η Κεντρική Μακεδονία, θα συνεισφέρει σε ακόμα μεγαλύτερα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Ολλανδίας, υλοποιείται αυτές τις μέρες πρόγραμμα fam trip (ταξίδι εξοικείωσης) στην Κεντρική Μακεδονία με τρεις Ολλανδούς bloggers, οι οποίοι θα καλύψουν τα καρναβαλικά δρώμενα και τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας στην Πιερία, τη Νάουσα και την Έδεσσα. Επίσης συμφωνήθηκε η κοινή συνδιοργάνωση στοχευμένου roadshow στις Κάτω Χώρες τον Οκτώβριο 2019 για την προβολή του ποδηλατικού και ορειβατικού τουρισμού σε μεγάλους tour operators των χωρών αυτών, που προωθούν ολοκληρωμένα πακέτα των θεματικών μορφών τουρισμού.
Στην αποστολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν και ιδιώτες επαγγελματίες από την Κεντρική Μακεδονία που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ποδηλατικού τουρισμού.