To edessanews πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημαρχείο Έδεσσας όπου μας υποδέχτηκε με θέρμη ο αντίδημαρχος Αλέξανδρος Πασχάλης. Ο Αλέξανδρος αυτόν τον καιρό ασχολείται με ποικίλα θέματα και βλέπουμε καθημερινά πόσο δραστήριος είναι.

Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε πριν 3 μήνες είχαμε μια φιλική κουβέντα και κάναμε διάφορες στάσεις σε σημεία της πόλης που με κάποιον τρόπο συνδέεται. Στο πάρκο της Μεραρχίας, στην Κοκκινιά, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και καταλήξαμε για τη συνέντευξη στο φράγμα του Πασά Τσαίρ όπου και συνήθιζε να περνά αρκετές ώρες ψαρεύοντας. Μας μίλησε με συγκίνηση για την εκεί «μικροκοινωνία» που έχει εξαφανιστεί μαζί με τη βασίλισσα των ποταμών, την άγρια πέστροφα.

– Τρεις μήνες περίπου αντιδήμαρχος. Τι κάνατε;
Αρχικά ενημερώθηκα για τις αρμοδιότητες και έκανα συναντήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Άκουσα προσεκτικά τους υπαλλήλους του Δήμου και κατέγραψα τα κρίσιμα. Έπειτα απευθύνθηκα σε συνδημότες-ισσες που γνωρίζουν καλά τα αντίστοιχα αντικείμενα και επέστρεψα στις υπηρεσίες με συγκεκριμένες προτάσεις όπου και συναποφασίσαμε για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε. Στη συνέχεια ενημέρωσα σχετικά το Δήμαρχο τον οποίο και ευχαριστώ θερμά που ορίζοντας με αντιδήμαρχο μου έδωσε τη δυνατότητα να προσπαθήσω για τη βελτίωση της καθημερινότητας στο Δήμο μας.

Η πρώτη πρωτοβουλία είχε να κάνει με την Κοινωνική Προστασία. Θέσαμε σκοπό μας να μην αφήσουμε κανέναν συνδημότη στο «σκοτάδι». Θέλουμε να ξέρουν όλοι οι δημότες για τα επιδόματα που σχετίζονται με τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το περιθώριο οδηγεί σε σκληρότερο περιθώριο και αυτό πρέπει να σπάσει αξιοποιώντας όλα τα μέσα που δίνει το Κράτος.
Μαζί με την υπηρεσία πηγαίνουμε στα χωριά και ενημερώνουμε δια ζώσης τους κατοίκους ενώ παράλληλα έχουμε βελτιώσει και την ενημέρωση ηλεκτρονικά. Μένουν ακόμα 5 χωριά για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εκστρατείας ενημέρωσης της Κοινωνικής Προστασίας.

– Τι αντιμετώπιση συναντήσατε; Ποια τα αποτελέσματα ως τώρα αυτής της εκστρατείας;

Ξεκινώντας από τα αποτελέσματα, συναντήσαμε περιπτώσεις που είχαν ανάγκη και δε γνώριζαν και περιορίσαμε τις χαμένες εργατοώρες της υπηρεσίας και ίσως κάποιες άσκοπες μετακινήσεις πολιτών. Όταν ολοκληρωθεί η 1η φάση θα βγάλουμε δελτίο τύπου για τα ακριβή αποτελέσματα. Όσον αφορά την αντιμετώπιση, υπήρχε μια αρχική έκπληξη γιατί δεν ήταν συνηθισμένοι οι κάτοικοι και αφού ενημερωνόντουσαν μας παρότρυναν να συνεχίσουμε. Κάτι πολύ όμορφο που συνάντησα ήταν η θέληση κατοίκων να ενημερωθούν για να ενημερώσουν άλλους που ίσως να έχουν ανάγκη και αυτό όχι μόνο συνδράμει για να πετύχει ο σκοπός μας αλλά δείχνει ανθρωπιά.

– Στον τομέα της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού τι κάνατε;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επίτευξη στόχων πραγματοποιείται αποδοτικότερα μέσω συνεργειών με άλλους φορείς, οργανισμούς ή εμπειρογνώμονες. Έτσι πραγματοποιήσαμε μια σειρά συναντήσεων εργασίας όπως για παράδειγμα, την Επιτροπή Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, το Δημόσιο ΙΕΚ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, το Κέντρο Υγείας, υπηρεσίες της Περιφέρειας, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, προσκαλέσαμε δημοσιογράφους της Θες/νίκης και συμμετείχαμε σε δύο συνέδρια της ΚΕΔΕ όπου διευρύναμε τη δικτύωση και την πρόσβαση σε καλές πρακτικές.
Σκοπός για την κάθε συνάντηση εργασίας ήταν η πραγματοποίηση τουλάχιστον μίας κοινής δράσης ώστε να ενδυναμωθεί η συνεργασία ή να καλλιεργηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργατικό περιεχόμενο για την επίτευξη κοινών στόχων και θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους κ όλες. Οι συναντήσεις αυτές «γέννησαν» μια σειρά δράσεων και όσο είμαι αντιδήμαρχος θα προσπαθώ να τις πολλαπλασιάζω. Επίσης ευχαριστώ θερμά τους αντίστοιχους δημοτικούς υπαλλήλους που δουλεύουν άοκνα για την επίτευξη των στόχων.

– Τι ακολουθεί;

Την Τρίτη 2/4 πραγματοποιούμε εκδήλωση με 4 workshop για μαθητές-τριες της Β/θμιας, τη 2η εβδομάδα του Απριλίου στηρίζουμε την έκθεση ζωγραφικής με θέμα τον εθελοντισμό της ΔΔΕ, την Τετάρτη 10/4 διοργανώνουμε το open day Αθλητικών και Πολιτιστικών Συλλόγων, την Παρασκευή 19/4 βράβευση του Δημόσιου ΙΕΚ Έδεσσας και του τμήματος μαγειρικής, μουσικό φεστιβάλ, έκθεση χειροποίητων ρούχων κα και με αφορμή αυτή τη συνέντευξη όποιος ή όποια τη διαβάζει και έχει μια πρόταση τον προσκαλώ να με βρει ώστε να την εξετάσουμε.

– Και κάτι τελευταίο για τις εκλογές που έρχονται;

Ευελπιστώ η προεκλογική περίοδος να αποτελέσει ευκαιρία να συζητήσουμε για τη θέση του Δήμου μας στο μέλλον. Ποια θα θέλαμε να είναι η ταυτότητα του; Πάνω σε τι μπορεί να πατήσει ο Δήμος μας ώστε να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικός; Πώς θα πετύχουμε ο Δήμος να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά των resilient cities; Δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε δύο μήνες, εκ των πραγμάτων δεν είναι εφικτό. Αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι αυτά τα ερωτήματα να κυριαρχήσουν στο δημόσιο διάλογο και οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν να δουλέψουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Και όλοι μας γνωρίζουμε πως ο Δήμος μας γερνά και οι νέες γενιές δεν έχουν παρά λίγες ευκαιρίες για να μείνουν στον τόπο μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οπότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη συζήτηση και εύχομαι μακροημέρευση στο edessanews

*Ο Αλέξανδρος Πασχάλης έχει κάνει σπουδές στην Εκπαίδευση, την Επικοινωνία, στα Ψηφιακά Μέσα και στη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας και την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών. Συμμετέχει σε ευρωπαϊκά δίκτυα για την καινοτομία και με τη start up που αναπτύσσει έχει συμμετάσχει σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς καινοτομίας.