Παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου και του Προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Χαράλαμπου Στεργιάδη πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Το θέμα της συνεδρίασης ήταν: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών».

«Η Θεσσαλονίκη, από το σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάζει τον υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας επειδή είναι πυκνοκατοικημένη και λόγω του ύψους και κυρίως της ηλικίας των κτιρίων της. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να έχουμε επιτύχει την κατάλληλη προετοιμασία, προκειμένου να θωρακίσουμε την πόλη και τους πολίτες έναντι του σεισμικού κινδύνου. Πρώτο μέλημά μας είναι να είμαστε εξασκημένοι για την περίπτωση που θα συμβεί κάποιος ισχυρός σεισμός, ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τον κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές και για να διαχειριστούμε τις όποιες επιπτώσεις. Η Πολιτική Προστασία δεν είναι θεωρία. Είναι προετοιμασία, είναι συγκεκριμένο σχέδιο, είναι ζήτημα συντονισμού και αρμοδιοτήτων και βεβαίως ζήτημα μέσων, πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φροντίζει να έχει το μέγιστο δυνατό βαθμό ετοιμότητας απέναντι στο σεισμικό κίνδυνο κι αυτό αποδεικνύουμε σήμερα, με τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι θέτουμε το πλαίσιο του συντονισμού και της συνεργασίας, που πρέπει να υπάρχει την κρίσιμη στιγμή, για την προστασία των πολιτών», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η κ. Πατουλίδου αναφέρθηκε στο σεισμό του 1978, που σημάδεψε, όπως είπε, τη Θεσσαλονίκη και τα μαθήματα που πήραν όλοι από τότε, αλλά και στις αλλαγές που υπήρξαν λόγω εκείνου του σεισμού στην Πολιτική Προστασία. Επίσης, έκανε αναφορά στην επιτυχή διαχείριση της απειλής από τη βόμβα στο Κορδελιό, η επιχείρηση απομάκρυνσης της οποίας αποτέλεσε τη βάση για να δημιουργηθεί το πλαίσιο ενεργειών σε ανάλογες περιπτώσεις.

Στη συνεδρίαση, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αναλύθηκαν τα έργα, οι δράσεις και τα μέτρα πρόληψης. Συζητήθηκαν οι προπαρασκευαστικές δράσεις και οι αρμοδιότητες των φορέων σε κεντρικό επίπεδο για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και ειδικά για τη διαχείριση των όποιων συνεπειών από την εκδήλωση πιθανού σεισμού. Επίσης, εξετάστηκαν οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και δόθηκαν συντονιστικές οδηγίες υλοποίησης δράσεων Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση, τις επιμέρους δράσεις και τα χρηματοδοτικά μέτρα, προκειμένου να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων απέναντι στο σεισμικό κίνδυνο.