Η λίμνη Βεγορίτιδα δώρο του Θεού στους ανθρώπους που μοχθούν στις παράκτιες περιοχές της. Στοιχείο απαράμιλλης ομορφιάς από τη φύση της μέχρι που άφρονες άνθρωποι θεώρησαν τον εαυτό τους πως είναι υπεράνω της φύσης και γι αυτό με μια σειρά παράλογων ενεργειών και πράξεων αρπάζουν το νερό της, καταπατούν τα εδάφη της, μολύνουν το κορμί της. Όμως η λίμνη Βεγορίτιδα, η λίμνη που η υπόστασή της έρχεται από τους αρχαίους χρόνους είναι μια λίμνη δυνατή, με αντοχές και αντιστάσεις. Για την λίμνη Βεγορίτιδα πολλές γενιές ύψωσαν το ανάστημά τους για να την προστατέψουν όπως θα προστάτευαν την αγαπημένη τους. Σ αυτές τις γενιές από μικρό παιδί ήρθα, ακούμπησα, συμπαραστάθηκα, συναγωνίστηκα και μέτρησα το μπόι μου με το μέτρο των ανθρώπων που παλεύουν για τα δίκαια. Σ αυτό το δρόμο με τους συντοπίτες μου, τους φίλους των γύρω παράκτιων χωριών δώσαμε μεγάλες μάχες τις οποίες σε γενικές γραμμές τις κερδίσαμε. Κερδίσαμε το σταμάτημα της συρρίκνωσης της λίμνης πράμα που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό της και τρομερές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων, τη χλωρίδα την πανίδα και τον τόπο γενικότερα.

Η λίμνη Βεγορίτιδα είναι μια λίμνη ταλαιπωρημένη από την αδιαφορία της πολιτείας, των δήμων και πολλές φορές των τοπικών κοινωνιών. Η λίμνη Βεγορίτιδα, ως μοναδικό στοιχείο της φύσης αποτελούσε και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων ξένων επισκεπτών. Είναι η λίμνη στην οποία αν επενδύσουμε συνετά θα μπορούσε να είναι ένας μεγάλος τροχός της ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. Ας δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα κάτω απ αυτό το πρίσμα της ανάπτυξης. Ελάχιστες παρεμβάσεις φτηνού εντυπωσιασμού, παραμελημένες ακτές τοπία απίστευτης ομορφιάς, απρόσιτα. Εάν δούμε τη λίμνη Βεγορίτιδα με τα μάτια ενός ξένου επισκέπτη, ας προσπαθήσουμε να δούμε την εμπειρία του. Φτάνει στην Άρνισσα ενώ στα σχέδιά του ήταν η επίσκεψη στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο καθώς τον τράβηξε η εικόνα από μακριά μιας τεράστιας λίμνης με νησί και παρόχθια χτισμένο ένα πανέμορφο χωριό (καθώς το αντικρίζεις από μακριά) την Άρνισσα. Προσπαθεί να βρει πρόσβαση να φτάσει στις ακτές της λίμνης, να θαυμάσει το τοπίο, να ανακαλύψει ενδεχομένως πουλιά. Και εδώ αρχίζουν οι εκπλήξεις. Για να φτάσει στη λίμνη θα περάσει δύσβατους δρόμους, γεμάτους σκουπίδια, θα βρει αδιαμόρφωτο χώρο στη παράκτια ζώνη, θα δει λιμνάζοντες κορμούς δέντρων μέσα στο νερό, σιδηροπασάλους, σκουπίδια και άγρια βλάστηση. Τι τραγωδία! Αυτό το διαμάντι που είδε ο ξένος από μακριά του αποκαλύπτει μια εικόνα που δεν τιμά κανέναν μας.

Συνηθίζεται τέτοια εποχή, μέρες προεκλογικού πυρετού οι υποψήφιοι διαφόρων παρατάξεων να ανακοινώνουν μεγαλεπήβολα σχέδια, φτηνοί εντυπωσιασμοί, ανακοινώσεις που τις περισσότερες φορές ψηφοφόροι και υποψήφιοι ξέρουν καλά πως δεν είναι τίποτα άλλο παρά αέρας κοπανιστός σαν το βοριαδάκι που φυσάει τ απόγευμα στη Βεγορίτιδα. Αν θέλει κανείς να δει την ανάπτυξη της Βεγορίτιδας κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει τις όποιες προτάσεις θα κάνει να τις περάσει στη κρίση δύο φανταστικών κριτών. Του κόσμου που γεννιέται, μεγαλώνει, ζει, αγαπάει τη λίμνη και η λίμνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς του. Δεύτερος κριτής είναι η δυνατότητα που υπάρχει στους καιρούς της κρίσης που ζούμε, της οικονομικής ανέχειας και δυσπραγίας. Η δική μου πρόταση ξεκινά από τα απλά με γνώμονα το ουκ εν τω πολλώ το ευ. Ας ξεκινήσουμε με τα πιο απλά πράματα που είναι απορίας άξιον γιατί δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα την αφήνω στους αναγνώστες του κειμένου. Αύριο κιόλας μπορεί να ξεκινήσει μια απλή διαμόρφωση της παράκτιας ζώνης μπροστά στην Άρνισσα, γύρω απ τον Παράδεισο και σ΄όλο το μήκος της παράκτιας ζώνης που βρίσκεται μπροστά στην Άρνισσα. Όλη η περιοχή φυτεύεται με θάμνους σωστά διαλεγμένους, με διάφορες ποικιλίες πολλές εκ των οποίων καρποφόρες για την ενίσχυση της ορνιθοπανίδας, αειθαλής θάμνους για τη διατήρηση του πράσινου την περίοδο του φθινοπώρου αλλά και του χειμώνα κτλ. Δεν φυτεύουμε μεγάλα δέντρα γιατί εμποδίζουν τη θέα προς τη λίμνη. Όλος αυτός ο καθαρισμένος χώρος – πάρκο εμπλουτίζεται με παγκάκια, φωτισμό, ορισμένα πλακόστρωτα και με μεταφορά άμμου δημιουργείται μια ιδανική ακτή κολύμβησης. Δεξιά και αριστερά αυτού του χώρου ξεκινούν δύο μονοπάτια. Τα παράκτια αυτά μονοπάτια, το ένα με κατεύθυνση τον Άγιο Παντελεήμονα και το άλλο με κατεύθυνση τη Περαία. Στο μονοπάτι προς τη Περαία με τις κατάλληλες διαμορφώσεις εμπλουτίζεται αυτό με θάμνους και οι γύρω γυμνές λοφοπλαγιές ενισχύονται με πράσινο. Το ίδιο συμβαίνει και από την πλευρά της πρότασης για τον Άγιο Παντελεήμονα. Ποια είναι τα οφέλη αυτών των ήπιων παρεμβάσεων. Α) Γίνονται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, β) παρέχεται στο ξένο επισκέπτη η δυνατότητα να περπατήσει ή να οδηγήσει το ποδήλατό του σε σημεία τα οποία σήμερα είναι αδύνατον να προσεγγίσει κανείς. Και κατά μήκος αυτών των διαδρομών στήνονται δυο παρατηρητήρια πουλιών με δυνατότητα ο επισκέπτης να μπορεί να κάνει και άλλες δραστηριότητες π.χ. Φαγητό με την οικογένειά του.
Με την πρόταση αυτή δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους της Άρνισσας να έχουν ξανά μια παραλία όπως την θυμούνται και οι παλαιότερες γενιές όπου κατά εκατοντάδες Αρνισσιώτες αλλά και Εδεσσαίοι τα Σαββατοκύριακα ερχόντουσαν και απολάμβαναν τα μπάνια τους στη λίμνη Βεγορίτιδα.

Σαν Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας δίνουμε μια τιτάνια μάχη για την ποιότητα των υδάτων της λίμνης. Σ αυτή τη μάχη πήραμε βήμα και ενημερώσαμε υπεύθυνα τη Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και με ημερίδες μας ενημερώσαμε και τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα χρησιμοποιήσαμε όλα τα ένδικα μέσα, προσφυγή στην εισαγγελία Περιβάλλοντος αλλά και παλαιότερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Απ αυτή τη μάχη θα βγούμε νικητές έχοντας στο πλευρό μας καταρχήν την πλειοψηφία των κατοίκων, έχοντας επιτύχει τη συνεργασία με μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας και τη συνεργασία με κορυφαίους επιστήμονες που εκτός από το επιστημονικό τους έργο έχουν διακριθεί για την συνεισφορά της επιστήμης τους στο κοινωνικό σύνολο, τις ανάγκες του και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Καλώ όλους τους κατοίκους των παράκτιων οικισμών να συστρατευτούν καταρχήν στο συλλογικό αγώνα μας για τη σωτηρία της λίμνης και καλώ όλους τους συνηποψηφίους μου απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις να υιοθετήσουν τις ρεαλιστικές αναγκαίες με ελάχιστο κόστος προτάσεις αυτές και έπειτα αφού υλοποιηθούν αυτές θα υπάρχει σίγουρα χώρος να προστεθούν και άλλες που στόχο θα έχουν την ανάδειξη της ομορφιάς της λίμνης Βεγορίτιδας.

Μούλας Νίκος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με τον συνδυασμό
Γιάννης Τσεπκεντζής “Κοινωνία σε Κίνηση”