• εξιχνίαση 69 κλοπών – διαρρήξεων σε σπίτια που έγιναν μέσα σε ένα εξάμηνο σε 12 νομούς της Ελλάδας από εγκληματική ομάδα 8 ατόμων
• σύλληψη 48χρονου για εισαγωγή ηρωίνης στη χώρα

Δηλώσεις του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας Υποστρατήγου Μιλτιάδη Πουρσανίδη:

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,

Το αντικείμενο της σημερινής παρουσίασης αφορά σε 2 σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκαν οι Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας Κατερίνης και Σερρών και αφορούν στην εξιχνίαση διαρρήξεων σε σπίτια πολιτών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στο πεδίο των ναρκωτικών.

Στην πρώτη περίπτωση, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης κατάφεραν, μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα, να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία μελών της εγκληματικής οργάνωσης που διέπρατταν συστηματικά κλοπές και διαρρήξεις οικιών, σε συνολικά 12 νομούς της Ελλάδας.

Η δράση τους εντοπίζεται κυρίως σε χωριά, όπου παραβίαζαν τις πόρτες ή τα παράθυρα σπιτιών και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα, με τη συνολική τους λεία να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα 4 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης βρίσκονται ήδη κρατούμενοι σε καταστήματα κράτησης της Ελλάδας και του Βελγίου, κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων, για υπόθεση ανθρωποκτονίας ημεδαπού επιχειρηματία που έγινε τον Απρίλιο του 2018 στην Κηφισιά Αττικής.

Στην δεύτερη υπόθεση οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών κατάφεραν με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου να συλλάβουν 48χρονο που επιχείρησε να εισάγει στη χώρα κρυμμένη στο όχημά του, σημαντική ποσότητα ηρωίνης.
Λεπτομέρειες για τις δύο υποθέσεις, τη μεθοδολογία και τον τρόπο δράσης θα δοθούν από τον Προϊστάμενο του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνόμο Α’ Πέτρο Τάνο.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στις έρευνες για τον επαγγελματισμό και τον ζήλο που επέδειξαν, καθώς κατάφεραν με μεθοδικότητα να εξακριβώσουν την εγκληματική δραστηριότητα των μελών της οργάνωσης, ενώ σημείωσαν ακόμη μία σημαντική επιτυχία στον διαρκή αγώνα κατά των ναρκωτικών.

Δηλώσεις του Προϊσταμένου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων και Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας Αστυνόμο Α’ Πέτρο Τάνο:

Όπως σας προανάφερε ο κύριος Γενικός, η σημερινή παρουσίαση αφορά στην εξιχνίαση κλοπών από σπίτια και τη σύλληψη 48χρονου για εισαγωγή ηρωίνης στη χώρα.

Όσον αφορά την πρώτη υπόθεση, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης εξιχνιάστηκαν πολλές κλοπές από σπίτια που έγιναν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία σε βάρος 5 ατόμων για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή.

Σημειώνεται ότι οι τρεις από αυτούς κρατούνται σε καταστήματα κράτησης της Ελλάδας και ένας από αυτούς σε κατάστημα κράτησης του Βελγίου για υπόθεση ανθρωποκτονίας ημεδαπού επιχειρηματία που έγινε στις 2 Απριλίου 2018 στο σπίτι του στην Κηφισιά Αττικής.

Επίσης ο 5ος κρατείται σε κατάστημα κράτησης της χώρας για το αδίκημα της ληστείας.

Αρχικά εξακριβώθηκε ότι 2 από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διέρρηξαν οικία σε περιοχή της Παλλήνης Αττικής τον Ιανουάριο του 2018 και αφαίρεσαν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας 100.000 ευρώ, καθώς και ένα αυτοκίνητο με το οποίο πήγαν σε χωριά της Πιερίας και διέπραξαν μέσα σε λίγες ώρες συνολικά 6 διαρρήξεις οικιών, αφαιρώντας χρήματα και κοσμήματα.

Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης εξακριβώθηκε ότι ενεργώντας από κοινού τα 5 μέλη της οργάνωσης διέπραξαν από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2018 ακόμα 62 κλοπές – διαρρήξεις σε σπίτια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα:
• από 16 σε Φθιώτιδα και Λακωνία,
• από 9 σε Μαγνησία και Αιτωλοακαρνανία,
• 7 σε Αργολίδα και
• από 1 σε Αρκαδία, Βοιωτία, Καρδίτσα, Λάρισα και Φωκίδα.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους εξακριβώθηκε ότι δρούσαν κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες, παραβιάζοντας τις πόρτες ή τα παράθυρα των σπιτιών, αφαιρώντας κυρίως χρήματα, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στις 328.700 ευρώ.

Επίσης αφαίρεσαν και 2 οχήματα τα οποία εντοπίστηκαν και αποδόθηκαν στον νόμιμο κάτοχό τους, μία κυνηγετική καραμπίνα και ένα υπηρεσιακό πιστόλι που αφαίρεσαν από σπίτι αστυνομικού.

Στο πλαίσιο των ερευνών για την πλήρη αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας, ταυτοποιήθηκαν και τα στοιχεία από 2 αλλοδαπούς για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς και ενός ακόμη αλλοδαπού για παροχή συνδρομής σε εγκληματική οργάνωση.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.

Για τη δεύτερη υπόθεση, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών κατάφεραν να συλλάβουν 48χρονο ημεδαπό για εισαγωγή ηρωίνης στην χώρα.

Ειδικότερα, το απόγευμα της 20ης Απριλίου 2019 κατά την είσοδό του στη χώρα με όχημα που οδηγούσε εντοπίστηκαν από τον αστυνομικό σκύλο ανίχνευσης ναρκωτικών, καλά κρυμμένες σε ειδική κρύπτη κάτω από την μπαταρία του οχήματος, συνολικά 3 συσκευασίες με ηρωίνη συνολικού βάρους 614 γραμμαρίων και ποσότητα ναρκωτικής ουσίας τραμαδόλης βάρους 1 κιλού.

Επίσης στην κατοχή του και σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, εντοπίσθηκαν:

• 7 συσκευασίες με ηρωίνη συνολικού βάρους 254,2 γραμμαρίων,
• 2 συσκευασίες με ποσότητα ναρκωτικής ουσίας τραμαδόλης συνολικού βάρους 685 γραμμαρίων,
• μία υδραυλική πρέσα και μία συσκευή πρόσμιξης, που χρησιμοποιούνται ως μέσα για τη νόθευση των ναρκωτικών ουσιών,
• ένα πιστόλι και 275 φυσίγγια και
• 2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του 48χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Πολυγύρου, για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

Σας ευχαριστώ.