Ο Φίλιππος Γκιούρος είναι γεννημένος στην Έδεσσα, με έντονη κοινωνική παρουσία από τα παιδικά του χρόνια, δικηγόρος στο επάγγελμα, με δεύτερη θητεία στα κοινά, ως Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ευγενικός και συγκροτημένος στις συνεδριάσεις που πολλές φορές υπάρχουν εντάσεις και ομολογουμένως είναι μια δύσκολη θέση, που χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και υπομονή.
Ένας τεχνοκράτης, που όταν μιλάει για την Έδεσσα ο λόγος του γίνεται ρομαντικός, σχεδόν ποιητικός.

Είναι χαρά μας Φίλιππε που αποδέχτηκες την πρόταση μας για να μας παραχωρήσεις αυτήν τη συνέντευξη στο edessanews.gr

Πρόεδρος Δ.Σ. μια θέση εξόχως τιμητική και συνάμα θέση ευθύνης και γνώσεων… Πρόεδρος, αλλά και μάχιμος δικηγόρος, ελεύθερος χρόνος;

Πράγματι, είναι μία πολύ τιμητική θέση και από το βήμα που μου δίνεις θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου τόσο στους συμπολίτες μας, όσο και τους συναδέλφους μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την τιμή που μου έχει γίνει να είμαι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τα τελευταία 8 και πλέον χρόνια. Είναι αυτονόητο δε ότι ευχαριστώ και τον εκ νέου υποψήφιο Δήμαρχο κ. Δημήτριο Γιάννου για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου.
Η αλήθεια είναι πως η ευθύνη είναι μεγάλη και η προσπάθεια να ανταπεξέλθω στα καθήκοντα του Προέδρου είναι καθημερινή. Δεν νοιώθω “παλιός” ή έμπειρος και ελπίζω να μην το νοιώσω ποτέ, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι όσοι υπηρετούμε από θέσεις ευθύνης τους συμπολίτες μας δίνουμε καθημερινά εξετάσεις. Αυτές οι εξετάσεις απαιτούν καθημερινή προσπάθεια σε επίπεδο γνώσεων, δηλαδή μελέτη νόμων, διαδικασιών και καλών πρακτικών, αλλά και σε συνεργασίες. Επιμένω στις συνεργασίες, διότι μέσα από την όσμωση των απόψεων μπορούμε να συνθέσουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, που σε τελική ανάλυση θα δώσει τις λύσεις στα προβλήματα των συμπολιτών μας.
Σε ότι αφορά στον ελεύθερο χρόνο, ναι είναι περιορισμένος, αλλά δεν με ενοχλεί γιατί αντλώ ευχαρίστηση τόσο από τη δουλειά μου ως δικηγόρος, όσο και από την ενασχόλησή μου με τα κοινά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σε ευχαριστεί αυτό που κάνεις, διότι σου παρέχει δύναμη και θετική ενέργεια!

Αν σας ζητούσα να βαθμολογήσετε από το 1 έως το 10 το επίπεδο του Δ.Σ τι βαθμό θα βάζατε;

Επίτρεψέ μου να μην βαθμολογήσω σαν δάσκαλος, διότι δεν το θεωρώ κομψό.
Θέλω όμως να πω με έμφαση ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος από το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου που υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Έδεσσας. Ακούγονται προτάσεις από όλες τις παρατάξεις, υπάρχει ένα πολύ καλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού και αλληλοσεβασμού, δεν συναντώνται φαινόμενα κοκορομαχιών χωρίς νόημα και σε γενικές γραμμές υπάρχει ένα επίπεδο που τολμώ να πω ότι θα μπορούσε να διδάξει πολιτικό πολιτισμό ακόμα και στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπου βλέπουμε αντιπαραθέσεις χωρίς ιδιαίτερο νόημα, με μοναδικό σκοπό την τεχνητή δημιουργία έντασης προς τέρψιν των κομματικών ακροατηρίων. Αυτά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Έδεσσας δεν υπάρχουν.
Δεν τολμώ να κολακέψω τον εαυτό μου λέγοντας ότι έχω συμβάλει στη διαμόρφωση αυτού του καλού κλίματος που υπάρχει, αλλά θέλω να τονίσω ότι αντιμετωπίζω με απόλυτο σεβασμό όλους τους συναδέλφους και προσπαθώ να είμαι δίκαιος, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αντιδικίες με το Προεδρείο, που υπάρχουν πολύ συχνά σε άλλα Δημοτικά Συμβούλια. Βεβαίως, το επίπεδο των Δημοτικών Συμβούλων, που στην πλειοψηφία τους είναι έμπειροι αυτοδιοικητικοί, βοηθάει ιδιαίτερα στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Η πολιτική σας δραστηριότητα θα έχει και συνέχεια;

Μετά από δύο θητείες, ως εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας και μάλιστα στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, οφείλω αλλά και επιθυμώ να συνεχίσω να προσφέρω στους συμπολίτες μου που με έχουν τιμήσει με την ψήφο τους. Επιπλέον, θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο της προσφοράς, διότι έτσι έμαθα από μικρός, οπότε θέλω να συνεχίσω να προσφέρω στον τόπο μου από οποιαδήποτε θέση ευθύνης.

Όλα αυτά τα χρόνια έχετε επισκεφτεί και άλλους Δήμους. Έχετε δει λοιπόν πως λειτουργούν με τα θετικά και τα αρνητικά τους. Σε τι νομίζετε ότι έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα ως αποτελεσματικότητα;

Αν και το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης είναι το ίδιο, έχεις δίκιο ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του κάθε δήμου.
Σε ότι αφορά στα προβλήματα αποτελεσματικότητας του Δήμου Έδεσσας, πιστεύω ότι είναι κοινά με των υπόλοιπων δήμων της χώρας μας και έχουν να κάνουν με την εφαρμογή ενός δυσλειτουργικού θεσμικού πλαισίου, αλλά και την έλλειψη οικονομικών πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων μας.
Κατά τα άλλα δεν πιστεύω ότι υστερούμε έναντι κανενός άλλου πρωτοβάθμιου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους τα καταφέρνουμε πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο των δήμων της χώρας. Για παράδειγμα έχουμε υποδειγματική καθαριότητα, όπως και εξαιρετική αποτελεσματικότητα στη διεκδίκηση πόρων από χρηματοδοτικά προγράμματα.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει ή να βελτιωθεί ώστε τα συμβούλια να πάψουν να είναι πολύωρα και τελικά κουραστικά;

Πολύ φοβάμαι ότι είναι μονόδρομος, διότι δεν έχει να κάνει με τη λειτουργία του δικού μας Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά με το θεσμικό πλαίσιο, που απαιτεί την ενασχόληση του οργάνου για πλήθος θεμάτων που θα μπορούσαν να επιλύονται από πιο ευέλικτα όργανα.
Από την άλλη μεριά ο διάλογος και η ενημέρωση των παρατάξεων για όλα τα θέματα είναι εποικοδομητικός και χρήσιμος. Ακούγονται προτάσεις, γίνεται σύνθεση απόψεων και προκύπτει πάντα ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Επιπρόσθετα, οι δημόσιες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου λειτουργούν ενισχυτικά ως προς την ενημέρωση των πολιτών για τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής. Η ενημέρωση δίνει δύναμη στους πολίτες και πιστεύω ότι μία ενημερωμένη και δυνατή κοινωνία πάντα λειτουργεί πολύ καλύτερα. Προσωπικά έχω πίστη στη γνώμη των πολιτών και πιστεύω ότι ο κοινωνικός έλεγχος που ασκείται στην κάθε δημοτική αρχή είναι προς όφελος της λειτουργίας του δήμου και, σε τελική ανάλυση, της τοπικής κοινωνίας.

Με δεδομένο τον “Κλεισθένη” και την πιθανολογούμενη κάθοδο πέντε ή έξι αυτοδιοικητικών σχημάτων φαντάζει επιβεβλημένο το αίτημα της ανάγκης για συνεργασίες. Ποιά η γνώμη σας;

Η αλήθεια είναι ότι στον Δήμο Έδεσσας έχουμε αναπτύξει μία κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των παρατάξεων, με την έννοια της σοβαρής συζήτησης για τα σημαντικά θέματα που αφορούν το δήμο. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι πολλές από τις αποφάσεις μας είναι ομόφωνες ή έχουν ευρύτερες συνεργασίες. Αυτή η διαδικασία διαλόγου αποτελεί παρακαταθήκη και σημαντικό εφαλτήριο για την απαραίτητη διαδικασία συναινέσεων και συνεργασιών, που απαιτείται λόγω του “Κλεισθένη”.
Για τους λόγους αυτούς δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα ακυβερνησίας, όπως λέγεται. Όχι τουλάχιστον για το Δήμο Έδεσσας.

Ποιό το δικό σας όραμα για την πόλη μας;

Έχουμε μία πανέμορφη πόλη! Την αγαπώ!
Την οραματίζομαι όμως πιο ανοιχτή στους πολίτες της και πιο προσιτή στους επισκέπτες της.
Η Έδεσσα είναι σαν μια παλιά αρχόντισσα. Δεν χρειάζεται lifting. Έχει μία ομορφιά που συναρπάζει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, όμως για μας τους Εδεσσαίους είναι η καθημερινή τριβή που κρύβει σαν ένα πέπλο αυτή την ομορφιά. Είναι καιρός να την ανακαλύψουμε και πάλι…
Πιστεύω ότι η σύνδεση του ιστορικού-τουριστικού κέντρου με το σημερινό εμπορικό κέντρο, θα δώσει τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερους επισκέπτες να γνωρίσουν τη σύγχρονη Έδεσσα και κατ’ επέκταση να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου και της πόλης γενικότερα. Ίσως είναι μία λαμπρή ευκαιρία για όλους μας να επισκεφτούμε και πάλι τους Καταρράκτες, να γνωρίσουμε την προβιομηχανική μας κληρονομιά στους Μύλους, να νοιώσουμε νοσταλγία στο Βαρόσι, να αναλογιστούμε την ιστορία μας στο Λόγγο και να καθρεφτιστούμε στα νερά του ποταμού στο Κιουπρί.
Η Έδεσσα έχει δεκάδες γωνιές που μας κάνουν περήφανους, αρκεί να σταθούμε για μια στιγμή, να αποτινάξουμε τη σκόνη της ρουτίνας και να δούμε με καθαρή ματιά τις ομορφιές της.

-Φίλιππε σε ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη που θα την χαρακτηρίσω κατάθεση ψυχής.

-Κι εγώ σ ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μας.