Η Ντίνα Πλιούτα είναι μια νέα δραστήρια γυναίκα. Τη γνωρίσαμε μέσα από τις επιτυχείς δράσεις του συλλόγου των Ηπειρωτών: ¨ΗΠΕΙΡΩΤΑΝ¨. Όντας πολιτικά ενεργή και κοινωνικά ευαισθητοποιημένη αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό Δημοτική Πρωτοβουλία – ¨Έδεσσα Βεγορίτιδα¨, του νυν Δημάρχου κ. Δημήτρη Γιάννου. Στη συνάντηση που είχαμε με την Ντίνα διαπιστώσαμε την ευθύτητα και την ειλικρίνεια των λόγων της. Ευγενική και χαμογελαστή απάντησε στις ερωτήσεις μας. Ας δούμε, λοιπόν, τι μας είπε.

Ντίνα, αν και με καταγωγή από τον Ωρωπό Πρέβεζας, ζεις και δραστηριοποιείσαι για πολλά χρόνια στην πόλη της Έδεσσας. Μάλιστα, στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές αποφάσισες να συμμετέχεις ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό Δημοτική Πρωτοβουλία – ¨Έδεσσα Βεγορίτιδα¨, με επικεφαλής τον νυν Δήμαρχο κ. Δημήτρη Γιάννου. Θα ήθελα να μου πεις ποια είναι τα κίνητρα τής υποψηφιότητάς σου.

Είμαι και ‘γώ ένα απ’ τα πολλά μέλη της τοπικής μας κοινωνίας. Μητέρα και σύζυγος αλλά και άνθρωπος που δεν του αρέσει να μένει αδρανής. Δε μου ταιριάζει η πολυθρόνα και η παρατήρηση. Θέλω να είμαι ενεργό μέλος στην κοινωνία που ζω. Έμαθα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον κόσμο που με χρειάζεται έχοντας εργαστεί ως νοσηλεύτρια αλλά και ως βρεφονηπιοκόμος. Επίσης, είμαι μια γυναίκα που αγάπα τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία έχοντας προσφέρει και συνεχίζοντας να προσφέρω σ’ αυτούς τους τομείς με όποιον τρόπο μπορώ. Η συμμετοχή μου στα κοινά, δεν αποτελεί τωρινή απόφαση. Τώρα, όμως, κινείται σε μια διαφορετική τροχιά. Επιθυμώ να συμμετέχω σε μια προσπάθεια όπου ο κοινός αγώνας, παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το Δήμο μας. Και ας μην ξεχνάμε, το Δήμο το συνθέτουμε όλοι εμείς, οι πολίτες δηλαδή που ζουν εδώ, και που νοιάζονται για τον τόπο τους. Ειλικρινά, χαίρομαι που συμμετέχω σ’ αυτήν την προσπάθεια και θα χαρώ ακόμη περισσότερο αν οι συνδημότες μου με εμπιστευθούν και μου δώσουν τη δυνατότητα να τους εκπροσωπήσω στο χώρο όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις που μας αφορούν.

Η αγάπη σου για την πόλη της Έδεσσας αλλά και τον ευρύτερο Δήμο είναι γνωστή σε όλους. Εξάλλου, τη δείχνεις έμπρακτα τόσο μέσω των δράσεων του συλλόγου “ΗΠΕΙΡΩΤΑΝ” όπου είσαι πρόεδρος, όσο και με την προσωπική σου στάση απέναντι στα “κοινά” του Δήμου μας. Θα ήθελα, λοιπόν, να σε ρωτήσω: Ποια προβλήματα έχεις εντοπίσει στο Δήμο μας και πώς θα τα αντιμετωπίσεις αν εκλεγείς;

Νομίζω ότι το πρώτο θέμα που πρέπει να δούμε είναι πώς μπορούμε να συνεργαστούμε όλοι για το καλό του τόπου μας. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκ των πραγμάτων, θα υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση, έτσι οι απόψεις που θ’ ακούγονται πρέπει πρώτα απ’ όλα να ‘ναι σεβαστές. Δε θέλω να χαρακτηριστώ ως «ρομαντική» της αυτοδιοίκησης, όμως πιστεύω απόλυτα ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο, που υπάρχουν 27 εκπρόσωποι, αξίζει και πρέπει να επικρατεί η ενιαία φωνή. Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν και αυτό είναι λογικό, όταν, όμως, μπορεί να υπάρχει συνεργασία, συναίνεση και ενιαία φωνή, τότε πιστεύω ότι όχι μόνο θα τα ελαχιστοποιούμε αλλά και θα τα εξαλείφουμε.

Ντίνα, έχεις προσφέρει τις υπηρεσίες σου ως βρεφονηπιοκόμος στο νηπιαγωγείο της Παναγίτσας. Ποιες εμπειρίες αποκόμισες από την εργασία σου εκεί; Ποιες είναι οι ανάγκες που παρουσιάζουν αυτές οι κοινωνικές δομές; Πώς πιστεύεις ότι μπορούν να λυθούν;

Έχω την εντύπωση ότι στο χώρο που εργάζομαι οι παρεμβάσεις του Δήμου έχουν δημιουργήσει ένα άνετο και φιλικό περιβάλλον, τόσο για τα μικρά παιδιά όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος ενδιαφέρεται έμπρακτα για την ορθή λειτουργία αυτής της δομής αλλά και άλλων ανάλογων. Την Παναγίτσα, στην οποία – όπως σημείωσες – εργάζομαι, η αλήθεια είναι ότι την αγαπώ και τη νοιάζομαι, διότι – μετά από τόσο καιρό – έχω δεθεί συναισθηματικά με τους κατοίκους της. Μαζί με αυτούς, μέσα από ισότιμο και ειλικρινή διάλογο θα δώσουμε λύση στα όποια προβλήματά τους. Εξάλλου, η πολιτική δεν είναι υπόθεση του ενός ή των λίγων αλλά των πολλών!

Γιατί επέλεξες να θέσεις υποψηφιότητα και να εκφραστείς με το συνδυασμό Δημοτική Πρωτοβουλία – ¨Έδεσσα Βεγορίτιδα¨ με επικεφαλής τον νυν Δήμαρχο κ. Δημήτρη Γιάννου; Ποια στοιχεία του συνδυασμού του κ. Γιάννου αλλά και προσωπικά του ίδιου σε κέρδισαν;

Η Δημοτική Πρωτοβουλία ¨Έδεσσα – Βεγορίτιδα¨, υπάρχει ως συνδυασμός από το 2010. Δημιουργήθηκε για ν’ αλλάξει μια καθεστωτική αντίληψη και για να διαμορφώσει ένα νέο μοντέλο διοίκησης στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την πρώτη στιγμή που γνώρισα την παράταξή και τους ανθρώπους της, πίστεψα ότι μπορεί να αλλάξουν πολλά στον τόπο μας. Υπήρξαν σαφείς στόχοι: Συμμάζεμα των οικονομικών και ρύθμιση οφειλών του παρελθόντος – Προγραμματισμός έργων, που αλλάζουν σταδιακά την πόλη και την ευρύτερη περιοχή προς το καλύτερο, με χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα – Επιτυχής αντιμετώπιση της καθημερινότητας σ’ όλη την περιοχή – Μακροχρόνιος στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη, μέσα από τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Όλα αυτά, δε μου κέντρισαν απλά το ενδιαφέρον αλλά με οδήγησαν στη σκέψη πως αν ήθελα να συμμετέχω σ’ αυτήν την προσπάθεια θα έπρεπε ν’ αρχίσω να μαθαίνω πώς κινείται όλη αυτή η διαδικασία. Ξεκίνησα, λοιπόν, από την παρακολούθηση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Είπα ότι «πρέπει να μάθω» και, φυσικά, συνεχίζω να μαθαίνω. Γνώρισα τον Δήμαρχο Δημήτρη Γιάννου μέσ’ από τον σύλλογο ¨ΗΠΕΙΡΩΤΑΝ¨, καθώς είχαμε συνεργαστεί στενά. Μέσ’ από αυτήν τη συνεργασία διαπίστωσα ότι ο Δήμαρχος μας ήταν ένας άνθρωπος εργατικός και κυρίως ένας άνθρωπος που ενδιαφερόταν πραγματικά για τα προβλήματά μας. Ναι, μου αρέσουν τα κοινά, η προσφορά και η εργατικότητα μου δίνουν ενέργεια. Αξίζει σ’ όλους εμάς να φτιάξουμε το Δήμο μας, και για μας αλλά πρωτίστως για τα παιδιά μας, έτσι όπως το ονειρευόμαστε.