Επί σειρά ετών, Δημοτικός Σύμβουλος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ. Ο λόγος για τον Γιάννη Μουράτογλου, έναν άνθρωπο που αγαπά και προσφέρει μ’ επιτυχία τις υπηρεσίες του, από διάφορες θέσεις και ιδιότητες, στον Δήμο μας αλλά και γενικότερα στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με αφορμή τις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές, τον συναντήσαμε και συνομιλήσαμε μαζί του σ’ ένα φιλικό και οικείο περιβάλλον. Στο τραπέζι της συζήτησής μας τι άλλο; Η Οικονομία και ο Κλεισθένης. Μεταξύ άλλων, κρατήσαμε τη φράση του: «Η Έδεσσα από «μαύρο πρόβατο» βρέθηκε στην Πρωτοπορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Ο Γιάννης Μουράτογλου είναι υποψήφιος με το συνδυασμό Δημοτική πρωτοβουλία «Έδεσσα – Βεγορίτιδα», με επικεφαλής τον νυν Δήμαρχο κ. Δημήτρη Γιάννου.

Γιάννη, ακόμα μία δημοτική θητεία ολοκληρώνεται βρίσκοντάς σε στο τιμόνι της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου μας. Αν σου ζητούσα να κάνεις έναν απολογισμό των πεπραγμένων σου ποιος θα ήταν αυτός;

Το να σας κάνω έναν απολογισμό και να σας παραθέσω νούμερα, δράσεις και έργα είναι πολύ εύκολο αλλά καθόλου παραγωγικό. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι η αξιολόγηση αυτού του απολογισμού. Πώς μπορούμε να κάνουμε μία αξιολόγηση; Με συγκριτικά στοιχεία. Τα συγκριτικά στοιχεία μπορούμε να τα βρούμε είτε στο χρόνο, είτε στο χώρο.
Σας παρακαλώ λοιπόν, σκεφτείτε πώς ήταν ο Δήμος Έδεσσας όταν τον παραλάβαμε και πώς είναι σήμερα. Σας παρακαλώ, επίσης, ν’ αναρωτηθείτε εάν υπάρχει Δήμος στην περιοχή μας που να έχει πάρει και να έχει υλοποιήσει τόσα έργα και επενδύσεις ή, ακόμα περισσότερο, αν ξέρετε Δήμο, του ίδιου μεγέθους με το δικό μας, σ’ όλη την Ελλάδα, που θα μπορούσε να μας ανταγωνιστεί σ’ αυτό το επίπεδο.
Συνυπολογίστε ότι αυτή η μεγάλη επενδυτική προσπάθεια έγινε σ’ ένα κλίμα εξυγίανσης των οικονομικών του Δήμου. Οι στόχοι μας δηλαδή, ως δημοτική αρχή, ήταν αφενός μεν να λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα που κληρονομήσαμε, αφετέρου δε να στρέψουμε το Δήμο σε μία αναπτυξιακή τροχιά. Νομίζω ότι η αξιολόγηση είναι εύκολη.
Αυτό που προγραμματίζουμε, για τη νέα δημοτική περίοδο, είναι ο Δήμος μας να υλοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 προσφέρει πολλές ευκαιρίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για να μπορέσει, όμως, ο Δήμος μας να τις αδράξει, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να διατυπώσει και να διεκδικήσει επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις. Η εμπειρία που αποκτήσαμε τα τελευταία χρόνια από τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά και εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα είναι πάρα πολύ σημαντική.

Έχοντας μακρά θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, υπηρετώντας την από διάφορα πόστα με συνέπεια, ζήλο και ομολογουμένως με επιτυχία, αποφάσισες να θέσεις εκ νέου υποψηφιότητα. Ως γνώστης των οικονομικών συνθηκών, ποιες ευκαιρίες πιστεύεις ότι υπάρχουν για την πόλη μας τις οποίες θα πρέπει να διεκδικήσει η νέα δημοτική αρχή που θα εκλεγεί;

Η συνέπεια, ο ζήλος και η επιτυχία, θέλω να τονίσω ότι δεν ήταν κάτι το αυτονόητο. Χρειάστηκε πολλή και σκληρή δουλειά, αφού η θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών, εκ των πραγμάτων, είναι δύσκολη. Έγινε δε «ηλεκτρική καρέκλα» την περίοδο της κρίσης. Εάν σε αυτό, το ήδη εκρηκτικό, μείγμα προσθέσετε τα χρέη που παραλάβαμε, θα καταλάβετε τη δεινή θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Έδεσσας και θα βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα για το μέγεθος της επιτυχίας. Ένα μόνο στοιχείο θα σας πω για να καταλάβετε ότι τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα. Μπορείτε να ανατρέξετε σε συνέδρια και συνεδριάσεις της ΚΕΔΕ και θα δείτε πάρα πολλές φορές, συνάδελφοι Δήμαρχοι, να μας δάχτυλο-δείχνουν λόγω της επιτυχούς συμμετοχής μας στο πρώτο πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Η Έδεσσα από «μαύρο πρόβατο» βρέθηκε στην Πρωτοπορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Νομίζω ότι σε αυτό συντέλεσε και η εκλογή μου ως Γενικού Γραμματέα της ΚΕΔΕ. Βέβαια, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η θέση μου ως Γενικού Γραμματέα της ΚΕΔΕ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είμαι ένα από τα πιο έμπειρα και παλαιότερα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και επί σειρά ετών έχω διατελέσει πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της. Η θέση Γενικού Γραμματέα της ΚΕΔΕ δεν είναι μία τιμητική θέση. Εμπεριέχει καθημερινή δουλειά, τρέξιμο, επαφές, διαβουλεύσεις, συνεδριάσεις και διεκδικήσεις. Όπως, λοιπόν, μέχρι σήμερα οι περισσότερες προσπάθειές μας εστέφθησαν μ’ επιτυχία, ευελπιστώ στη νέα δημοτική περίοδο ο Δήμος Έδεσσας να συνεχίσει να είναι πρωτοπόρος και διεκδικητής όλων των ευκαιριών που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Εθνικού σχεδιασμού. Ο αρνητισμός, ο μηδενισμός και ο λαϊκισμός δεν έχουν θέση στην άσκηση και τη χάραξη της πολιτικής μας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας σου ως αντιδήμαρχος οικονομικών, κατέγραψες μια σειρά από επιτυχίες. Ποια θεωρείς πιο σημαντική και γιατί;

Όλα αυτά τα χρόνια, από οποιαδήποτε θέση και αν υπηρέτησα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Δήμο μας, έχω καταλάβει ότι για να διεκδικήσεις, από μία χρηματοδότηση μέχρι μία απλή παρέμβαση σε μία εγκύκλιο, είναι πολύ σημαντικές οι σχέσεις με την κεντρική γραφειοκρατία. Δεν είναι σημαντικό μόνο το πώς προσεγγίζεις το πολιτικό προσωπικό, ανεξαρτήτου πολιτικού χρώματος, της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορείς να παρεμβαίνεις την κατάλληλη στιγμή, στον κατάλληλο άνθρωπο. Πάρα πολλά προβλήματα του Δήμου τα έχω λύσει, σε συνεργασία με το στελεχικό προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικών, πριν φτάσουν στον αρμόδιο Υπουργό. Από τις πολλές επιτυχίες σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς μου η σημαντικότερη είναι ότι μπορέσαμε και θέσαμε τις βάσεις για την οικονομική εξυγίανση του Δήμου μας.
1. Εξοφλήσαμε οφειλές ύψους 13.000.000 ευρώ σε προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΟΥ (είτε του Δήμου μας είτε των επιχειρήσεων του Δήμου).
2. Για πρώτη φορά έχουμε ταμειακό πλεόνασμα στο ταμείο μας, ύψους περίπου 1.000.000.
3. Εξοφλούμε στην ώρα μας όλες τις υποχρεώσεις μας.
4. Εκτελούμε σήμερα έργα ύψους 30.000.000 ευρώ σε ολόκληρο το Δήμο, χωρίς να επιβαρύνουμε τους συμπολίτες μας, χρησιμοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας.

Εκλογές (μάλιστα, με τον νέο νόμο του Κλεισθένη) και τοπική αυτοδιοίκηση. Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους πολίτες της Έδεσσας;

Το προεκλογικό κλίμα, όπως και η επομένη των εκλογών, επηρεάζονται αφενός από το θεσμικό πλαίσιο και αφετέρου από τις τοπικές συνθήκες. Σε ότι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, αυτό είναι ο «Κλεισθένης». Δυστυχώς, η κυβέρνηση επέλεξε, με βάση τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μας οδηγήσει σε ένα πολιτικό πλαίσιο ακυβερνησίας. Χαρακτηριστικό της ποιότητας του προγράμματος «Κλεισθένη» είναι ότι λίγους μήνες μετά από την ψήφισή του και λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, η ίδια η κυβέρνηση που τον επέβαλε, τροποποιεί σειρά διατάξεων. Έχω την αίσθηση ότι τα προβλήματα στη διακυβέρνηση των δήμων θα εμφανιστούν από την πρώτη μέρα εφαρμογής του και για αυτό θα πρέπει όλοι να αναμένουμε μεγάλες τροποποιήσεις στον «Κλεισθένη», ανεξάρτητα από τις πολιτικές αλλαγές στην κεντρική πολιτική σκηνή. Σε ότι αφορά στις τοπικές συνθήκες όλοι μας γνωρίζουμε ότι στην Έδεσσα έχουμε ένα πολύ καλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε. Από την πλευρά μας πορευόμαστε με τις ίδιες αρχές και τα ίδια πιστεύω, παραθέτουμε το έργο που έχουμε κάνει και τις προτάσεις μας για τη νέα δημοτική περίοδο. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω την αίσθηση που έχω από τον κόσμο και αυτή είναι ότι αγκαλιάζει το έργο, τις προτάσεις και τη γενικότερη στάση μας στα δημοτικά δρώμενα. Το αδιαφιλονίκητο έργο που έχει η δημοτική μας παράταξη είναι ο λόγος για τον οποίο οι πολίτες μας εμπιστεύονται. Τους καλώ να ψηφίσουν με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα ή τις συγγενικές τους σχέσεις. Να μας ακούσουν όλους, να συγκρίνουν και φυσικά να λάβουν σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι το τεράστιο έργο μας είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τη ζωή όλων των κατοίκων του Δήμου Έδεσσας. Οι εκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον του Δήμου Έδεσσας και πιστεύω ότι το δίλλημα που τίθεται αμείλικτο προς τους συμπολίτες μας είναι αν θα μας δώσουν τη δύναμη να συνεχίσουμε την τεράστια δημιουργική προσπάθεια που κάνουμε ή θα ρισκάρουν σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή.