Η ανάπλαση των ποταμοβραχιόνων, καθώς επίσης και τα έργα φωταγώγησης και ενίσχυσης του πράσινου της πόλης της Έδεσσας αποτέλεσαν το αντικείμενο της κοινής πρωτοβουλίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2014. Με την οικονομική στήριξη της Ευρώπης, η αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου της Έδεσσας ως ζωντανού στοιχείου της καθημερινότητάς της αποτελεί ένα σπουδαίο έργο πνοής για τους κατοίκους της πόλης, αλλά και ανάπτυξης με θετικές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Γνωστή και ως «πόλη των νερών» η Έδεσσα διαρρέεται από τον ποταμό Εδεσσαίο, ο οποίος χωρίζεται σε επί μέρους κλάδους και καταλήγει σε καταρράκτες, 2 ορατούς και επισκέψιμους και αρκετούς μικρότερους, όλοι μέσα στο πλαίσιο του αστικού ιστού, καταλήγουν στο «Φρύδι» και από εκεί χύνονται στην πεδιάδα που αποκαλείται «Λόγγος» και βρίσκεται κάτω από την πόλη της Έδεσσας. Ωστόσο, στο παρελθόν, το μοναδικό αυτό υδάτινο δίκτυο αποτελούσε στοιχείο «χάσματος» μεταξύ των τμημάτων της πόλης που διέρρεε και φυσικό εμπόδιο επικοινωνίας. Πλέον, με την ολοκλήρωση της ανάπλασης των όχθεων και των ποταμοβραχιόνων, καθώς και της περιοχής που τους περιβάλλει, τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες απολαμβάνουν τον περίπατό τους δίπλα στον ποταμό, ενώ οδηγούνται από το “Φρύδι” στην καρδιά της πόλης και αντίστροφα. Η ανάπλαση, που περιελάμβανε τη δημιουργία πεζόδρομων εκατέρωθεν, βελτίωση ή και κατασκευή πεζογεφυρών για την καλύτερη επικοινωνία των απέναντι πλευρών, πεζοδρόμια, φυτεύσεις και φωτισμό, συνέβαλε στη βελτίωση της μορφολογίας της πόλης. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επίδραση του έργου στον τουριστικό, αλλά και στον επιχειρηματικό και τον οικονομικό τομέα.

Συγκεκριμένα, επεμβάσεις έγιναν στις περιοχές:
– Ποταμοβραχίονας Α (Καπετάν Άγρα – Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Αθηνών)
– Πάρκο μικρών καταρρακτών (Πλατεία Αγγελή Γάτσου)
– Πάρκο Τσίτση
– Ποταμοβραχίονας Β (Κωνσταντινουπόλεως)
– Ποταμοβραχίονας Γ (Τσιμισκή)
– Πάρκο Κιουπρί

Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υλοποιήθηκε από το δήμο Έδεσσας και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Το ποσό που δαπανήθηκε για την υλοποίηση του έργου ήταν 5.304.119,43€ εκ των οποίων τα 5.057.105,93€ αποτελούν τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προκειμένου να αναδειχτεί αυτό το περιφερειακό ορόσημο ως πόλος έλξης έχει εγκατασταθεί στο Πάρκο Μικρών Καταρρακτών μια διαδραστική υπαίθρια πινακίδα με ενσωματωμένο photobooth, που καλεί τους επισκέπτες να συμμετάσχουν ενεργά, τραβώντας σέλφι φωτογραφίες και ανεβάζοντάς τες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την καμπάνια για την ανάδειξη των ποταμοβραχιόνων της Έδεσσας θα μπορούν να βλέπουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες όλης της Περιφέρειας, μέσα από έντυπη και ψηφιακή επικοινωνία, μεταξύ 29 Απριλίου και 29 Μαΐου.

Όσοι βρεθείτε στην Έδεσσα αυτή την περίοδο, μην παραλείψετε να ανακαλύψετε το διαδραστικό πίνακα και άλλες δραστηριότητες.