Το ιστορικό αποτύπωμα του Μαΐου στους δημοκρατικούς αγώνες και τη συλλογική μνήμη της Θεσσαλονίκης, ακολούθησαν όσοι συμμετείχαν στον ιστορικό περίπατο που διοργάνωσε ο συνδυασμός «Κοιτάμε Μπροστά», με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστο Γιαννούλη.

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Σπύρος Κουζινόπουλος «ζωντάνεψε» με την αφήγησή του γεγονότα-σταθμούς στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, όπως:

Η πρώτη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση από τη Φεντερασιόν το 1909.

Ο πανεργατικός ξεσηκωμός του Μάη του 1936 με τα τραγικά γεγονότα που επακολούθησαν.

Η δημιουργία στις 15 Μαΐου 1941 της πρώτης, σε ολόκληρη την κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη, εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης “Ελευθερία”.

Η ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα δολοφονίατου Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ στις 8 Μαΐου

Η δολοφονία, από το παρακράτος στις 22 Μαΐου 1963, του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη και η δολοφονία από τη χούντα, στις 9 Μάιου 1968 του επίσης βουλευτή της ΕΔΑ και επικεφαλής του αντιδικτατορικού αγώνα στη Θεσσαλονίκη, Γιώργη Τσαρουχά.

Τον ιστορικό περίπατο που είχε αφετηρία το Καραβάν Σαράι, τόπο οργάνωσης των πρώτων πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων της Φεντερασιόν στις αρχές του αιώνα, δέκα ενδιάμεσους σταθμούς και κατάληξη στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, ακολούθησαν η υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, οι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Νίκος Παρασκευόπουλος, οι αγωνιστές Σπύρος Σακέτας και Κλέαρχος Τσαούσιδης, η υποψήφια ευρωβουλευτής Κυριακή Μάλαμα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί πολίτες.

Στην πλατεία Ελευθερίας, οι συμμετέχοντες στον περίπατο, απέτισαν φόρο τιμής στους 45 χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Ειδική μνεία έγινε στον ιδρυτή και πρόεδρο της ΕΔΑ Γιάννη Πασσαλίδη, τους νεκρούς του ΄36 Τάσο Τούση, Αναστασία Καρανικόλα, στον Γιάννη Ζεύγα, στην πρώτη στην κατεχόμενη Ευρώπη, αντιναζιστική οργάνωση «Ελευθερία».

«Θυμόμαστε και τιμούμε τη μνήμη των αγωνιστών της δημοκρατίας, της ειρήνης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, των εργασιακών δικαιωμάτων. Τιμούμε τους αγώνες των ηρώων της Αριστεράς. Δε θα σταματήσουμε, να περπατάμε με περηφάνια την πόλης μας, τον νομό μας, την περιφέρειά μας. Να αναδεικνύουμε τα σημεία όπου η ιστορία άφησε το ίχνος και το αποτύπωμα των αγώνων της αριστεράς και των προοδευτικών ανθρώπων της. Αυτών που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, για πενθήμερη και όχι εφταήμερη εργασία. Για αξιοπρεπείς μισθούς και 13η σύνταξη. Για ανάπτυξη και υγιή κερδοφορία στις επιχειρήσεις αλλά και για ποιότητα ζωής και αξιοπρέπεια στους εργαζόμενους. Δε θα σταματήσουμε ποτέ να παλεύουμε για τη δημοκρατία» δήλωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει το δημοσιογράφο και υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο με τον συνδυασμό «Κοιτάμε Μπροστά» Σπύρο Κουζινόπουλο,για την ιδέα και την διοργάνωση του ιστορικού περίπατου.