Είναι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά μας χρονικά: Ένας Υπουργός να ¨κρύβεται¨ και να μην απαντά σε τρεις (3) Ερωτήσεις που του έχουν κατατεθεί επίσημα από τον Γιώργο Καρασμάνη στη Βουλή (7118/16-04-2019, 7217/20-04-2019, 7554/04-06-2019) για τις αλλεπάλληλες καταστροφικές χαλαζοπτώσεις του τελευταίου διμήνου! Και για να μην αναλάβει τις ευθύνες του για την ανεπαρκέστατη και αναποτελεσματική αντιχαλαζική προστασία, να ¨υπαγορεύει¨ στον υφιστάμενό του διοικητή του ΕΛΓΑ μια δήθεν ¨απάντηση¨ σε ένα κείμενο με αυταπόδεικτες ανακρίβειες και συνειδητές ψευδολογίες!!

Είναι ¨καπηλεία¨ κύριε Αραχωβίτη ότι ο Γιώργος Καρασμάνης, ασκώντας την υποχρέωσή του για κοινοβουλευτικό έλεγχο, ¨έφερε¨ στη Βουλή την απόγνωση των καλλιεργητών που η σοδειά τους αφανίστηκε;

Είναι ¨παραπλάνηση¨ και… fake news¨(!) η επίσημη καταγγελία Καρασμάνη ότι την τρέχουσα περίοδο είναι μειωμένες οι πτήσεις και επίσης μειωμένα τα φυσίγγια; Γιατί δεν απαντά με πλήρη στοιχεία ο κύριος Υπουργός; Και ¨απαντάται ¨αντ’ αυτού¨ με τον ψευδέστατο ισχυρισμό ότι «τόσες φορές σας το γράψαμε για τα φυσίγγια», ότι «χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία», και ότι «το υπόλοιπο φυσιγγίων ανέρχεται σε 18.000 περίπου»; Πότε, πού και σε ποιους ¨το γράψανε τόσες φορές¨; Ας δώσουν τώρα στη δημοσιότητα τις επίσημες γραπτές δήθεν ¨απαντήσεις¨ τους, με αριθμούς πρωτοκόλλων και ημερομηνίες κατάθεσης στη Βουλή και, βέβαια, τα επίσημα Δελτία Πτήσεων του τελευταίου εξαμήνου που δήθεν επίσης «εκτελούνται απρόσκοπτα»! Τόσο… ¨απρόσκοπτα¨ που πάνω από 70 χωριά έχουν χτυπηθεί ανελέητα μόνον στην Πέλλα, και πολλά σε άλλους Νομούς! Γιατί φοβούνται και δεν προχωρούν σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση όπως έχει ζητήσει o Καρασμάνης, για να μάθουμε τους υπαίτιους για την αναποτελεσματική προστασία;

Είναι ¨καπηλεία του πόνου των συνανθρώπων μας¨, η καταγγελία Καρασμάνη ότι και το εκτιμητικό έργο ¨σέρνεται με βήματα χελώνας¨, από έλλειψη γεωπόνων εκτιμητών (σε κάποια χωριά ένας, σε άλλα… κανένας); Και ότι, ενώ οι παραγωγοί χτυπήθηκαν στη συγκομιδή, η έκταση και το μέγεθος των ζημιών δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί;

Είναι αυτά… fake news ή ωμή πραγματικότητα;

Στους ισχυρισμούς αυτούς περισσεύει και το θράσος, για να επιχειρούν να ¨κατηγορήσουν¨ τον Γιώργο Καρασμάνη ότι… προσβάλει τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ! Αγνοούν πως ο πρώην Υπουργός ουδέποτε – είτε κατά τη θητεία του στην ηγεσία του Υπουργείου, είτε κατά την μακρά κοινοβουλευτική του παρουσία – έκανε την παραμικρή παρέμβαση ούτε σε προϊσταμένους, ούτε σε απλούς εργαζόμενους του Οργανισμού; Σε αντίθεση με τη σημερινή Κυβέρνηση η οποία κάνει ότι ¨ξεχνάει¨ την παρατεταμένη, πολύμηνη απεργία τους – αποχή από το εκτιμητικό τους έργο – και τις απειλές της διοίκησης για περικοπές μισθών!

Όπως ξεπερνάνε και τα όρια της θυμηδίας οι γραφικότητες που γράφονται περί… «πελατειακού κράτους» (επί Νέας Δημοκρατίας) που «οι αποζημιώσεις γίνονταν – λέει – μέσω των κομματικών γραφείων», και ότι… «αυτό σήμερα δεν υπάρχει»! Ότι «ο Γιώργος Καρασμάνης και η παράταξη του δεν θωράκισαν τον ΕΛ.Γ.Α», «δεν βελτίωσαν τον τρόπο καταβολής αποζημιώσεων και εισφορών», και «δεν εισήγαγαν στους Κανονισμούς του ΕΛ.Γ.Α νέους κινδύνους»!

Και τα λένε αυτά ποιοι;

Αυτοί που – όντως, για πρώτη φορά – κατήργησαν στην πράξη το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ αναθέτοντάς το – εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των προέδρων τους για να βοηθήσουν τα μέλη τους – για τις βροχοπτώσεις του 2017 και του 2018 στους Συνεταιρισμούς, στερώντας χιλιάδες παραγωγούς από τις αποζημιώσεις, ακόμη και από τα ψίχουλα των de minimis από δικαιούχους! Αυτοί που μέσα από τα δικά τους κομματικά γραφεία, σβήνανε και πρόσθεταν ποικιλίες μέσα σε ένα πρωτοφανές παζάρι συναλλαγής. Και το εξοργιστικότερο, ένας σημαντικό αριθμός ροδακινοπαραγωγών που, αν και πλήρωσαν για τις δηλώσεις ζημιάς στους Συνεταιρισμούς, και παρά το γεγονός ότι οι ποικιλίες τους ήταν αποζημιώσιμες, όχι μόνον δεν πήραν ούτε ένα ευρώ, αλλά δεν είχαν και πού να απευθύνουν τις ενστάσεις τους, γι’ αυτήν την άθλια ¨¨κοπτοραπτική¨ που μεθοδεύτηκε στις δικές τους κομματικές συνάξεις! Και τους ενέπαιζαν ξεδιάντροπα στέλνοντάς τους από το Υπουργείο, στους Συνεταιρισμούς, από κει στον ΕΛΓΑ, μετά στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι και σε… ιδιώτες για να βρουν το δίκιο τους – και ακόμη περιμένουν!

Τα λένε αυτά ποιοι;

Αυτοί που με μικροκομματικές παρωπίδες και πραγματικές πρακτικές ¨μαυρογιαλούρων¨, επιχειρούν να απαξιώσουν τα πεπραγμένα της προηγούμενης Κυβέρνησης και της αναγκαστικά ολιγόμηνης θητείας του Γιώργου Καρασμάνη στην ηγεσία του Υπουργείου. Για Προγράμματα και Μέτρα τα οποία, είτε τα αφήνουν ανεφάρμοστα, είτε ακόμη και τα καταργούν!

Να φρεσκάρουμε λοιπόν τη μνήμη του κυρίου Υπουργού που, χωρίς αιδώ, ισχυρίζεται ότι Νέα Δημοκρατία και Καρασμάνης… «δεν ¨θωράκισαν¨ τον ΕΛΓΑ:

· Μέτρο Μ5 για αντιχαλαζικά δίχτυα, αντιβρόχινες μεμβράνες και αντιπαγετική προστασία, που έγινε επί Υπουργίας Καρασμάνη με προϋπολογισμό 45 εκατομμύρια. Όχι μόνον δεν έχουν δώσει ένα ευρώ μέχρι σήμερα, αλλά ούτε τις αιτήσεις των παραγωγών δεν έχουν αξιολογήσει!

· Μέτρο Μ17, επίσης επί υπουργίας Καρασμάνη, με προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια κοινοτικά χρήματα για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής. Με αποκλειστικό φορέα υλοποίησης (όπως και το προαναφερθέν Μ5) τον Οργανισμό – χωρίς ούτε ¨χαραμάδα¨ για δήθεν ¨εταιρίες και ιδιωτική ασφάλιση¨, όπως ασύστολα ψευδολογούν – διατηρώντας στο ακέραιο το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΛΓΑ! ΄Αφησαν να χαθούν αναξιοποίητα 200 εκατομμύρια για τους παραγωγούς στους οποίους πρέπει να απολογηθούν!!

· Τροπολογία Καρασμάνη στο Ν. 4235/2014 (άρθρο 71), που ψηφίστηκε ομόφωνα (και από τον ΣΥΡΙΖΑ) για να αποζημιώνονται ακαρπία και καρπόπτωση, από οποιαδήποτε αιτία. Τεσσεράμισι χρόνια δεν την εφαρμόζουν!

· Τρεις (3) τροπολογίες που τους παρέδωσε με το Υπουργείο ο Καρασμάνης:

– Για προκαταβολές έναντι αποζημιώσεων που δικαιούνται οι πληγέντες για επαναλαμβανόμενες ζημιές.

– Για τον αγρότη που αδυνατεί να καταβάλει την οφειλόμενη ασφαλιστική εισφορά, να μπορεί να την συμψηφίζει με την αποζημίωση που δικαιούται, και

– Για να έχουν το δικαίωμα αποζημίωσης και όσοι ήταν εκπρόθεσμοι στην πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Καμιά απ’ αυτές δεν εφάρμοσαν! Ούτε καν τις έφεραν για ψήφιση στη Βουλή!

Τέλος, ¨για να μη μακρηγορούμε¨, όπως λένε… Και επειδή ισχυρίζονται πως ¨η ιστορία έχει γράψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε έναν ΕΛΓΑ στα πρόθυρα του κλεισίματος¨… να τους παρατηρήσουμε ότι σ’ αυτό το μάθημα, είναι μάλλον αδιάβαστοι! Άλλα ¨έχει γράψει η ιστορία¨:

· Ότι παρέλαβαν έναν ΕΛΓΑ με εξοφλημένες τις αποζημιώσεις του έτους 2014 και με 132 εκατομμύρια ζεστό χρήμα στο ταμείο του.

· Ότι απ’ αυτά τα λεφτά, χρήματα των αγροτών από τις εισφορές τους, πήραν 50 εκατομμύρια και τα πήγαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και εκεί μένουν – μάλλον για μπαλώνουν μαύρες τρύπες στο… ¨οικονομικό τους θαύμα¨!

· Ότι η Κυβέρνησή τους πληρώνει τις αποζημιώσεις σε… δόσεις – κι’ αυτό πράγματιγια πρώτη φορά! Και έχει γίνει σλόγκαν για τους παραγωγούς το 70-20-10!

Μια συμβουλή λοιπόν: Κρείττον σιγάν! Γιατί οι αγρότες έχουν και μνήμη και κρίση…

27/06/2019