Από το πολιτικό γραφείο της υποψήφιας βουλευτή του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ Πέλλας κας Κυριακής (Κική) Παπαδάκη, ανακοινώνονται τα εξής :
Ένα διαχρονικό αίτημα των αγροτών της ευρύτερης περιοχής μας οδεύει προς την υλοποίηση του και αυτό αφορά την πιστοποίηση (ΠΟΠ) του Κερασιού Έδεσσας και άλλων δύο προϊόντων του νομού Πέλλας (Κεράσι Αλμωπίας – Βερίκοκο Μανδάλου).

Η κα Παπαδάκη και οι συνεργάτες της με την επαγγελματική τους ιδιότητα (Σύμβουλοι Υποστήριξης και Ανάπτυξης με εξειδίκευση στα Αγροτικά θέματα), πριν από λίγο καιρό, είχαν καταθέσει τις σχετικές προτάσεις, μετά από δημόσια πρόσκληση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης για την ένταξη τους (με χρηματοδότηση) στο πρόγραμμα «Οργάνωση και επιχορήγηση δράσεων προώθησης στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς παραδοσιακών προϊόντων στη Μακεδονία Θράκη» με διακριτό τίτλο «ΠΑΡΑΓΩ».
Ως φορέας υλοποίησης του έργου ειδικά για την πιστοποίηση του Κερασιού Εδέσσης ορίστηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βεγορίτιδας «ΒΟΡΑΣ», για το Βερίκοκο Μανδάλου οι δυο συνεταιρισμοί, Αγροτικός Συνεταιρισμός Μανδάλου και Αγροτικός Συνεταιρισμός Οπωροκηπευτικών Μανδάλου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ». Για το κεράσι Αλμωπίας ο γεωργικός φρουτοπαραγωγικός συνεταιρισμός Πολυκάρπης.
Στο Πρόγραμμα κατατέθηκαν αρκετές προτάσεις από όλη τη Μακεδονία Θράκη και εγκρίθηκαν μόλις 9 από αυτές. Μέσα σε αυτές βρίσκονται και οι 3 προαναφερθέντες από τον νομό μας, τις οποίες κατέθεσε το γραφείο της κας. Παπαδάκη.
Το αρμόδιο Υπουργείο τις χρηματοδοτεί προκειμένου να κατατεθούν οι φάκελοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ολοκληρωθεί και το τελευταίο στάδιο της πιστοποίησης και του χρόνου οι παραγωγοί μας να διακινούν πιστοποιημένο προϊόν.
Αυτό σημαίνει ότι από τη νέα χρονιά το κεράσι Έδεσσας και τα άλλα δυο προϊόντα μπορούν να μπουν στην αγορά με την πιστοποίηση τους.
Η υποψήφια βουλευτής, για το θέμα αυτό, έκαναν την εξής δήλωση : «Δεν κάνουμε κάτι παραπάνω από το καθήκον μας, ανταποκρινόμενο στο πάγιο αίτημα των παραγωγών της περιοχής μας. Το κεράσι Έδεσσας, το Βερίκοκο Μανδάλου και το Κεράσι Αλμωπίας είναι έτοιμα να αποκτήσουν την προστιθέμενη αξία που τους αναλογεί και να διασφαλίσουν την
αποκλειστικότητα στην ονομασία που πρέπει στην Ελληνική και Διεθνή αγορά.
Με τέτοιες ενέργειες είμαι σίγουρη ότι η νέα αλλά και οι επόμενες χρονιές για τον τόπο μας θα αποδειχθούν πραγματικά πολύ καλύτερες. Στο επόμενο χρονικό διάστημα , θα ενημερώσουμε αναλυτικά τους φορείς για τις εξελίξεις αλλά και θα ζητήσουμε από όλους την συνεργασία για την
ολοκλήρωση της επιτυχίας.
Με εκτίμηση,
Παπαδάκη Γ. Κυριακή

Υποψήφια Βουλευτής ΚΙΝΑΛ ΠΕΛΛΑΣ