Η ολοκλήρωση της τελετής ορκωμοσίας των Αιρετών του Δήμου Σκύδρας το Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 και της πρώτης συνεδρίασης του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019 σηματοδότησαν την έναρξη της δημοτικής περιόδου 2019 – 2023.

Στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της επανεκλεγείσας Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου, των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των Κοινοτικών Συμβουλίων του Δήμου Σκύδρας με τις ευλογίες της Εκκλησίας από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και τους Σεβαστούς Πατέρες.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιωάννης Σουμελίδης έδωσε πολιτικό όρκο
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους μαζί με το πλήθος των πολιτών του Δήμου Σκύδρας και ευρύτερα, ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσιος Σταμενίτης, ο Στρατηγός – Διοικητής της 2ας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ο Διευθυντής της Αστυνομίας Πέλλας Πέτρος Περδικάτσης, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, ο πρώην Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας Πέτρος Λίτσνης.

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου στον χαιρετισμό – ομιλία της αναφέρθηκε και παρουσίασε μεταξύ των άλλων το προγραμματικό πλαίσιο διοίκησης για τη νέα δημοτική περίοδο.
Ακολούθησε η υπογραφή του πρακτικού ορκωμοσίας.
Την επόμενη ημέρα κι αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνεδρίασης του νέου Δημοτικού Συμβουλίου αναδείχθηκαν με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τα υπόλοιπα όργανα διοίκησης του Δήμου Σκύδρας, με τις εξής συνθέσεις:
Προεδρείο Δημοτικού Συμβουλίου

Πρόεδρος, Ευστάθιος Ανδρεάδης
Αντιπρόεδρος, Γεωργία Γάτσου
Γραμματέας, Αθανάσιος Σπανός

Οικονομική Επιτροπή
Πρόεδρος, Κατερίνα Ιγνατιάδου
Μέλη:
Μιχάλης Μέγας, Μαρία Γιακαμόζη, Θεμιστοκλής Κρητίδης, Στυλιανός Σουρουτζίδης, Κωνσταντίνος Καρασαρλίδης, Βασίλειος Τσαπτσάκης.

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
Πρόεδρος, Κατερίνα Ιγνατιάδου
Μέλη: Γεώργιος Σταματέλος, Χαράλαμπος Γεραντίδης, Ιωάννα Βέργου, Γεώργιος Χρυσαφίδης, Χρίστος Παραστατίδης, Χαρίτων Πορτοκαλίδης.
Επίσης, η Δήμαρχος Σκύδρας όρισε ως Αντιδημάρχους για το διάστημα από 1/9/2019 έως 31/8/2020 τους :
Μαρία Γιακαμόζη, Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Διοικητικών Θεμάτων και Δημοτικής Ενότητας Μενηίδας.
Μιχάλης Μέγας, Οικονομικών
Χαράλαμπος Γεραντίδης, Τεχνικών ΄Εργων και Πολεοδομίας
Γιώργος Σταματέλος, Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης
Κωνσταντίνος Τερζίδης, Καθαριότητας και Πρασίνου.
Ακολουθεί το κείμενο του χαιρετισμού – ομιλίας της Δημάρχου Σκύδρας
Κατερίνας Ιγνατιάδου στην τελετή ορκωμοσίας (Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας, Σάββατο 31 Αυγούστου 2019):

«Σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας στη σημερινή τελετή που επικυρώνει τη βούληση του εκλογικού σώματος και σηματοδοτεί δύο σπουδαία αυτοδιοικητικά γεγονότα: τη λήξη της τρέχουσας δημοτικής περιόδου 2014 – 2019 και την έναρξη από αύριο της νέας δημοτικής περιόδου 2019 – 2023.
Κατ’αρχάς θέλω και πάλι να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους τους συνδημότες μας για την εμπιστοσύνη που έδειξαν για δεύτερη συνεχή θητεία, σε εμένα προσωπικά και τους συνεργάτες μου,
Εκλέγοντας τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΚΥΔΡΑΣ, από την πρώτη Κυριακή και με ποσοστό 60%, κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει στην ιστορία του Διευρυμένου Δήμου Σκύδρας.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους υποψηφίους συμβούλους, απ’όλους τους συνδυασμούς, που αποφάσισαν να θέσουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία των συμπολιτών μας.

Φίλοι μου,
Οι συνδημότες μας, έδωσαν στο συνδυασμό μας μία καθαρή εντολή μεγάλης αυτοδυναμίας και ισχυρής πλειοψηφίας..
Η τιμητική αυτή εκλογή, μας γεμίζει δύναμη για να συνεχίσουμε τον μεγάλο αγώνα μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί για εμάς τεράστια ευθύνη.
Δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω εκ νέου την εμπιστοσύνη όλων των συνδημοτών μας.
Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα συνεργαστώ με όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας, για τη Σκύδρα που ονειρευόμαστε!
Θα συνεργαστώ με όλους αυτούς που θέτουν, όπως εμείς, το συλλογικό συμφέρον, πάνω από το δικό τους, πάνω από θέσεις, τίτλους, αξιώματα, αντιμισθίες και αντιδημαρχίες!
Θα συνεργαστώ με όλους αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται για τον τόπο μας!
Φίλες και φίλοι,
Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα και ταυτόχρονα τη συνέχιση του έργου που ξεκινήσαμε πριν 5 χρόνια.
Το 2014, όταν πρωτοαναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, θέσαμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργούσαμε, για την υλοποίηση του οράματός μας, που ήταν ένας Δήμος εξωστρεφής, ένας Δήμος με υποδομές και ανάπτυξη, ένας δήμος με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Τα προηγούμενα πέντε χρόνια καταθέσαμε την ψυχή μας και πορευτήκαμε με τόλμη, θάρρος και πυγμή.
Εργαστήκαμε ακούραστα και μεθοδικά προκειμένου να τιμήσουμε την εντολή που πήραμε από τους συμπολίτες μας.

Εργασθήκαμε έντιμα, έχοντας καθαρά χέρια και
παρά το γεγονός ότι στη θητεία μας η τοπική αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Σκύδρας έλαβε τα λιγότερα και για να ακριβολογούμε έλαβε ελάχιστα χρήματα από κρατική επιχορήγηση,
Εμείς με διεκδικήσεις, ετοιμότητα, γνώσεις, επαφές και συνεργασίες, φέραμε εκατομμύρια ευρώ στον τόπο μας, εκμεταλλευόμενοι κάθε πρόγραμμα και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Στηρίξαμε έμπρακτα την αγροτική οικονομία.
Κατασκευάσαμε αναγκαίες υποδομές σ όλο το Δήμο μας, στα πλαίσια της ισόρροπης ανάπτυξής του.
Με δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, βάλαμε τη Σκύδρα στον χάρτη των προορισμών.
Αγκαλιάσαμε και στηρίξαμε όλους τους συνδημότες μας που είχαν ανάγκη, είτε μας στήριξαν, είτε όχι.
Δημιουργήσαμε καινούργιες κοινωνικές δομές, στηρίζοντας όλους τους συμπολίτες μας.

Στηρίξαμε τους μικρούς μας συμπολίτες, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές μας και όλη τη σχολική κοινότητα.
Στηρίξαμε τους συνδημότες μας με ιδιαίτερες ικανότητες.
Στηρίξαμε την τρίτη ηλικία.
Στα χρόνια της μεγαλύτερης κρίσης που βίωσε η χώρα μας και η τοπική αυτοδιοίκηση, εμείς υλοποιήσαμε ένα τεράστιο έργο σε όλους τους τομείς, έργο που ξεπερνά τα 20.000.000 ευρώ, έργο που έχει πραγματοποιηθεί και έχει εξασφαλισμένες πιστώσεις και χρηματοδοτήσεις.
Βεβαίως υπάρχουν και κάποιοι ελάχιστοι, που ισχυρίζονται ότι δεν βλέπουν το έργο που βλέπει η πλειοψηφία και είναι αυτοί βεβαίως που δεν έχουν κανένα πρόβλημα όρασης, αλλά δεν θέλουν και δεν αντέχουν να δουν το έργο μας!!
Επιπλέον από την άνοιξη του 2019 καταθέσαμε μελέτες και προτάσεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα και αναμένουμε την ένταξη έργων άλλων 10.000.000 ευρώ, μάλιστα από τον Ιούνιο ήδη εντάχθηκαν τα πρώτα έργα και προτάσεις μας, προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ περίπου.

Είμαστε περήφανοι για το έργο που κάναμε την πενταετία που πέρασε.
Είμαστε περήφανοι για τη χρηστή διαχείριση και διοίκηση που ασκήσαμε.
Στην πενταετία που πέρασε φτάσαμε το δήμο μας ψηλά και στη θητεία που επίσημα ξεκινά αύριο συνεχίζουμε την αναπτυξιακή πορεία του.
Συνεχίζουμε και αυτή τη θητεία, με κορυφαία προτεραιότητα τον συνάνθρωπό μας, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας.
Ήδη προγραμματίσαμε και δρομολογήσαμε τη λειτουργία νέων κοινωνικών δομών και δράσεων.

Συνεχίζουμε λοιπόν με ειλικρίνεια και κοιτώντας στα μάτια όλους τους συνδημότες μας, με τη διαβεβαίωση ότι πράττουμε το καθήκον μας.
Κοιτάζουμε με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας και δηλώνουμε ότι ήμασταν και θα είμαστε πάντα δίπλα τους.
Για εμάς αυτοί οι άνθρωποι είναι οι στυλοβάτες και τα γερά θεμέλια της κοινωνίας μας.
Συνεχίζουμε με την πόρτα του γραφείου μου στο Δημαρχείο ανοιχτή για όλους.
Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν διακρίσεις κανενός είδους.
Να επαναλάβω ότι αποτελούσε και αποτελεί υψηλή αποστολή μας, να κρατήσουμε και να ενισχύσουμε τον κοινωνικό ιστό με φροντίδα και μέλημα για τους ασθενέστερους, γι αυτούς που μας χρειάζονται πραγματικά.
Είναι, λοιπόν, μια αρχή απαράβατη κι αδιαπραγμάτευτη.
Πάνω σ΄αυτήν συνεχίσουμε την οικοδόμηση και της νέας θητείας.
Συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μας για τη στήριξη του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας μας, της ορθολογικής και αειφόρας αξιοποίησης των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.
Συνεχίζουμε την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, διότι ανάπτυξη χωρίς υποδομές δεν νοείται.

Συνεχίζουμε την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών και συνεχίζουμε όπως ξεκινήσαμε, με απόλυτη διαφάνεια και χρηστή διοίκηση. Μην ξεχνάμε ότι στη θητεία που πέρασε, ενδυναμώθηκε η αξιοπιστία του Δήμου μας, χαρακτηριστικά αναφέρω ότι όλοι οι εργολάβοι και οι προμηθευτές επιδιώκουν και επιζητούν πλέον τη συνεργασία με το Δήμο μας.
Ιδιαίτερα μας απασχολεί η διαχείριση της καθημερινότητας, η οποία όμως φίλοι μου, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι μας αφορά όλους, τον κάθε ένα και την καθεμία από εμάς. Για να τα καταφέρουμε απόλυτα στον τομέα αυτό, απαιτείται η συνδρομή και συμμετοχή όλων των συμπολιτών μας.
Επιδιώκουμε ακόμα πιο στενή συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς και μ όλους τους συνδημότες μας που υπηρετούν με πραγματική αγάπη τον τόπο μας, σε αντίθεση μ αυτούς που ότι κάνουν το κάνουν για να κερδίσουν λίγα λεπτά δημοσιότητας και να προβάλλουν τον εαυτό τους, με φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφημερίδες.

Θα επισημάνω και πάλι ότι η ανάπτυξη του τόπου μας οφείλεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή, στη μεταποίηση και στην κομβική γεωγραφική του θέση.
Πάνω σ΄ όλα αυτά τείνουμε χείρα συνεργασίας και συναίνεσης, είτε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου είτε εκτός.
Καλούμε, λοιπόν, κάθε παράταξη, κάθε Δημοτικό και Τοπικό Σύμβουλο να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Με όρους συναίνεσης, ειλικρίνειας, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
Χωρίς προαπαιτούμενα, αλλά με βάση μόνον το συλλογικό συμφέρον και το καλό του Δήμου και του τόπου μας.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ με το πολύπλευρο έργο μας να αποτελεί τη βάση, την παρακαταθήκη, το εφαλτήριο για την νέα δημοτική περίοδο.
Φίλες και φίλοι,
Γνωρίζετε ότι λειτουργούμε και διαχειριζόμαστε τις τοπικές υποθέσεις με υπευθυνότητα και σεβασμό στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος ως εντολοδόχοι και εκτελεστές της βούλησης των συμπολιτών μας.
Δεν εξουσιάζουμε, δεν διαφεντεύουμε, δεν λειτουργούμε και δεν συμπεριφερόμαστε εγωιστικά και αυταρχικά, αλλά δίκαια και δημοκρατικά, όπως το έχει διαπιστώσει η πλειοψηφία των συνεργατών και των συμπολιτών μας.

Είμαστε υπηρέτες ενός και μόνο αφεντικού: του κυρίαρχου λαού.
Διακονούμε και υπηρετούμε την πολιτική, τις επιθυμίες και τις ανάγκες των συμπολιτών μας.
Δεν μας έσυραν στην πολιτική και πολύ περισσότερο δεν προετοίμασαν το έδαφος κάποιοι άλλοι για εμάς.
Ήμασταν και είμαστε αυτόφωτοι και αυτεξούσιοι.
Δεν κλείνουμε το μάτι σε συμφέροντα, δεν υποκύπτουμε σε κανενός είδους πιέσεις και εκβιασμούς.

Σεβόμαστε την κρίση και την ετυμηγορία των συμπολιτών μας, όποια κι αν είναι αυτή.
Είμαστε ταγμένοι στο καθήκον και στην προάσπιση κάθε δίκαιου αιτήματος των συμπολιτών μας.
Παραμένουμε οι εγγυητές ενός Δήμου και μιας κοινωνίας με ανθρώπινο πρόσωπο, με δημοκρατικές αρχές και αξίες.
Δεν χαριστήκαμε και δεν χαριζόμαστε σε κανέναν.
Τονίζω για μια ακόμη φορά ότι ως Δήμος Σκύδρας ζητάμε την ισότιμη αντιμετώπιση του Δήμους μας σε σχέση με τους άλλους Δήμους.
Οι συμπολίτες μας, μας έδωσαν μια ισχυρή πλειοψηφία, μια ξεκάθαρη εντολή να συνεχίσουμε τη διοίκηση του τόπου μας και την ορθολογική διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.
Ωστόσο και παρά την ισχυρή πλειοψηφία που λάβαμε, εμείς επιδιώκουμε τη συναίνεση και τη συνεννόηση, ως τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου Σκύδρας, επιζητώντας ένα καλό και πολιτισμένο επίπεδο διαδημοτικών συνεργασιών στο πλαίσιο της ανάπτυξης και προόδου του τόπου μας.

Το κυρίαρχο ζήτημα, λοιπόν, που θα πρέπει να μας ενώνει ως αυτοδιοίκηση, ως Δημοτικό Συμβούλιο είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου μας, η πρόοδος και ευημερία του.
Κι αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό είναι το υπέρτερο κι εδώ πρέπει όλοι να συγκλίνουμε, αφήνοντας πίσω οποιεσδήποτε διαφορές που θεωρώ ότι φαντάζουν αδύναμες και αδύνατες να μας χωρίσουν μπροστά στο συνολικό και στο συλλογικό συμφέρον των συνδημοτών και του τόπου μας.
Συμπολίτισσες και Συμπολίτες. Κυρίες και Κύριοι.
Για εμάς η σημερινή ορκωμοσία δεν είναι ένα απλό, τυπικό τελετουργικό.
Είναι η πίστη και η υπακοή μας στο Θεό,
στις ηθικές αξίες,
είναι η δέσμευση και η υποχρέωσή μας απέναντι στο Σύνταγμα και στους συμπολίτες μας ότι και σ’αυτή τη θητεία μας, θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα πετύχουμε!

Σεβασμιότατε, σας ευχαριστούμε που βρίσκεστε κι αυτή τη φορά ανάμεσά μας και με τη σημερινή ορκωμοσία ευλογείτε το νέο μας ξεκίνημα.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, όλους τους υποψηφίους που πίστεψαν σε μένα και την ομάδα μας, να ευχαριστήσω το σύζυγό μου για την πολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση του, να ευχαριστήσω όλη μου την οικογένεια, τα αδέρφια, φίλους, συγγενείς.
Αγαπητές και αγαπητοί αιρετοί.
Φίλες και Φίλοι συνδημότες.
Σας καλώ στο νέο μας ξεκίνημα,
σας καλώ με κάθε ειλικρίνεια να ενώσουμε τα χέρια, τις φωνές και τις δυνάμεις μας,
σας καλώ να εργαστούμε από κοινού, συντονισμένα κι αποτελεσματικά
μακριά από υστεροβουλίες,
ανεδαφικές και υποχθόνιες συμπεριφορές,
προσκόμματα και προσωπικές κορώνες που έχουν
καταδικαστεί στη συνείδηση των συμπολιτών μας
και να προχωρήσουμε ακόμη πιο μπροστά για την
πρόοδο, την ευημερία και την ασφάλεια όλων των
συνανθρώπων μας κι όλης της κοινωνίας μας.
Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες,
Καθ’όλη τη διάρκεια της θητείας μας σας θέλουμε δίπλα μας,
Σας θέλουμε κοντά μας,
Για εμάς είναι πολύτιμες οι γνώσεις, οι απόψεις, οι θέσεις, η εμπειρία σας.
Εύχομαι υγεία, καλή και γόνιμη συνεργασία.
Εύχομαι ευλογημένη και δημιουργική θητεία
Σας ευχαριστώ πολύ».