Αντιπεριφερειάρχης Ιορδάνης Τζαμτζής: «Υπάρχει σχεδιασμός για την έγκαιρη διαχείριση ενδεχόμενων περιστατικών της Αφρικανικής Πανώλης Χοίρων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο»

Ευρεία συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την ενημέρωση των τοπικών Φορέων σε ενδεχόμενη εμφάνιση περιστατικών της Αφρικανικής Πανώλης χοίρων και αγριόχοιρων στην Πέλλα. Τη συνάντηση συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, ενώ η ενημέρωση έγινε από την Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής κα. Γιώτα Μπαλάσκα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των τοπικών φορέων με σχετική αρμοδιότητα ή δυνατότητα συνεισφοράς στην αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών εφόσον παραστεί ανάγκη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη λήψη μέτρων προστασίας από τους αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς επίσης και από τους κυνηγούς που μπορεί να έρθουν σε επαφή με άρρωστα ή νεκρά ζώα (αγριόχοιρους) στο δάσος.

Η Αφρικανική Πανώλη είναι ένα ιογενές νόσημα του χοίρου και αγριόχοιρου, μεταδίδεται εύκολα μέσω της επαφής και επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον και στα πτώματα των άρρωστων ζώων. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ενώ η επιβεβαίωση του νοσήματος γίνεται μόνο εργαστηριακά.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής τόνισε ότι υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων στην Ελλάδα, ενώ οι περιφερειακές και τοπικές υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Στόχος είναι να αποφύγουμε πλήγμα στην εθνική οικονομία καθώς το νόσημα μεταδίδεται εύκολα και προκαλεί μεγάλο ποσοστό θανάτων στους χοίρους. Χρειάζεται να παραμείνουμε σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και στην περίπτωση εμφάνισης περιστατικού στην περιοχή μας να συνεργαστούμε άμεσα για τον περιορισμό των επιπτώσεων και τον έλεγχο της κατάστασης».