Η “Λαϊκή Συσπείρωση” Σκύδρας καταγγέλλει την επίθεση που δέχτηκε ο εκλεγμένος της δημοτικός σύμβουλος κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας με θέμα την ενδεχόμενη εγκατάσταση προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο ”Δούμτσα Μαργαρίτη” όπου ομάδα γνωστών φασιστοειδών της περιοχής με κραυγές και απειλές δεν άφησαν τον εκπρόσωπο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Από κοντά βέβαια εκπρόσωποι της κυβέρνησης με επικεφαλής τους βουλευτές της ΝΔ του Νομού Πέλλας (Σταμενίτης – Βασιλειάδης), οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις (δημοτική αρχή και αντιπολίτευση), ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και εκπρόσωποι της εκκλησίας, οι οποίοι κουβέντα δεν βρήκαν να πουν για τις πραγματικές αιτίες και τους υπεύθυνους που γεννούν τις προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας και άλλες χώρες, αντίθετα με τις τοποθετήσεις τους και τη στάση τους έμμεσα ή άμεσα ”σιγοντάριζαν” τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές και φασιστικές απόψεις που ακούστηκαν από μερίδα παρευρισκομένων, χύνοντας το δηλητήριο του μίσους προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της ταξικής εκμετάλλευσης.
Οι δηλώσεις και οι θέσεις τους, ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκαν σε ανθρώπους που τα εγκλήματα που κάνουν οι ιμπεριαλιστές στις χώρες τους τούς υποχρεώνουν να αναζητήσουν σε ξένους τόπους τη σωτηρία και την επιβίωσή τους, ανθρώπους που, αφού ξεφύγουν από τον πόλεμο και το θαλασσοπνίξιμο, πέφτουν στα χέρια των διακινητών και καταλήγουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, αφού δεν τους επιτρέπουν να πάνε στις χώρες προορισμού τους, να επανενωθούν πολλοί από αυτούς με τις οικογένειές τους, συνιστούν πρόκληση για το λαό της Σκύδρας.
Ας θυμίσουμε λοιπόν στους κυρίους ότι οι Σκυδραίοι ξέρουν από πρώτο χέρι τι πάει να πει προσφυγιά και μετανάστευση, αφού η πλειοψηφία τους είναι απόγονοι είτε προσφύγων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, είτε μεταναστών των προηγούμενων δεκαετιών. Άλλωστε, δεν είναι λίγες και σήμερα ακόμα οι οικογένειες που έχουν μετανάστες σε χώρες της Ευρώπης και αλλού. Για αυτό και η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη ήταν και συνεχίζει να είναι η δική μας απάντηση στην ισχνή μειοψηφία των εθνικιστών και των ρατσιστών, όλων των φανερών και συγκαλυμμένων χρυσαυγιτών.
Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” τονίζουμε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι εισβολείς στην Ελλάδα και αλλού, αλλά τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ σε βάρος μιας σειράς λαών, καταπιεστικών καθεστώτων, της άγριας εκμετάλλευσης που υπόκεινται πολλοί λαοί από μια χούφτα εκμεταλλευτές με τη συμμετοχή-συνενοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων. Εξαναγκάζονται να μετακινηθούν, πληρώνοντας αδρά τους δουλέμπορους, και πολλοί απ’ αυτούς πνίγονται στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο.
Η καλλιέργεια του φόβου και του μίσους προς τους πρόσφυγες και μετανάστες αποσκοπεί στην απόκρυψη της κοινής αιτίας που δημιουργεί την προσφυγιά, τη φτώχεια, την ανεργία, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που δεν είναι άλλη από το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε.
Είναι υποκρισία να μιλά κανείς με λόγια συμπάθειας για τους πρόσφυγες, για αντιμετώπιση του Προσφυγικού, χωρίς να εναντιώνεται στις αιτίες που το δημιουργούν και μάλιστα να μιλά για καλύτερη φύλαξη των συνόρων με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, της FRONTEX, της ΕΕ, δηλαδή απ’ αυτούς που σπρώχνουν λαούς στην προσφυγιά και στη φτώχεια. Το ΝΑΤΟ και η FRONTEX δεν ήρθαν να φυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά τα συμφέροντα των πολυεθνικών στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και ευρύτερα.
Εμείς καλούμε το λαό να δυναμώσει τον αγώνα του, για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα μας, να σταματήσει κάθε συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις, για αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό να κάνει κουμάντο στη χώρα του, να ζήσει ειρηνικά με όλους τους άλλους λαούς, αποκρούοντας τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον αντικομμουνισμό.
Υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των προσφύγων στη ζωή και τη δυνατότητά τους να μετακινηθούν στις χώρες που επιθυμούν. Διεκδικούμε:
• Να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots στα νησιά και τον Έβρο, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, στην ηπειρωτική Ελλάδα για εξέταση των αιτημάτων τους και να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
• Να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις, χωρίς κανένα ανήλικο να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, κανείς απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος και να υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης χωρίς κατάργηση του β’ βαθμού εξέτασης ασύλου.
• Να κατευθυνθούν τα ευρωενωσιακά κονδύλια μέσω του κράτους και όχι ΜΚΟ στη στήριξη των προσφύγων και στην 100% αποζημίωση όσων κατοίκων νησιών έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλαν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
• Ειδικότερα, για την προοπτική διαμόρφωσης ενός hot spot, όπως – όπως, στην Σκύδρα, χωρίς τις στοιχειωδώς αναγκαίες κτιριακές υποδομές και συγκροτημένες υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις συνθήκες που θα προκύψουν και σίγουρα δεν θα εξυπηρετούν τους πρόσφυγες.
• Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και η Τοπική Διοίκηση οφείλουν να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για τη διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσής τους».
ΓΙΑ ΤΗΝ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΚΥΔΡΑΣ»
Σουμελίδης Γιάννης
Δημοτικός Σύμβουλος