Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλε σήμερα Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με την υιοθέτηση μέτρων για την άμβλυνση των προβλημάτων των ροδακινοπαραγωγών της φετινής εμπορικής περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής ρωτά τον Υπουργό σχετικά με την πρόθεσή του να χορηγήσει στους παραγωγούς ροδάκινου ενισχύσεις deminimis και συνδεδεμένη ενίσχυση τόσο στο επιτραπέζιο όσο και στο συμπύρηνο ροδάκινο με κατεύθυνση τη βιομηχανία της κομπόστας.

———-
Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Χορήγηση ενισχύσεων deminimis και άλλα εργαλεία για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών

Η ροδακινοκαλλιέργεια στις βασικές περιοχές παραγωγής της χώρας (Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Κοζάνη, Λάρισα) είναι μια από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες, συνεισφέροντας στην ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της υπαίθρου, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την απασχόληση, το γεωργικό εισόδημα και τις τοπικές οικονομίες. Τόσο το επιτραπέζιο ροδάκινο, όσο και η κομπόστα ροδάκινου, εξακολουθούν να είναι από τα κυριότερα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, με διεθνή παρουσία (ΕΕ, Κορέα, Ιαπωνία, ΗΠΑ κ.λπ.). Ωστόσο, οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διάθεση της παραγωγής τους σε ικανοποιητική τιμή.
H αδυναμία ικανοποιητικής διάθεσης του επιτραπέζιου ροδάκινου οφείλεται κυρίως στο ρωσικό εμπάργκο και το «κλείσιμο» της σημαντικότερης αγοράς για το ελληνικό ροδάκινο, η οποία ακόμη και σήμερα δεν έχει αντικατασταθεί, παρά τις αυξημένες εξαγωγές του προϊόντος σε Βαλκάνια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στις Αραβικές αγορές. Επιπλέον φέτος η κατάσταση επιδεινώθηκε από την αυξημένη ευρωπαϊκή παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία. Η αδυναμία ικανοποιητικής διάθεσης του συμπύρηνου ροδάκινου και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, έγκειται στην αδυναμία των ροδακινοπαραγωγών να διαπραγματευτούν με τη βιομηχανία την πραγματική αξία του προϊόντος τους.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν και φέτος (βροχοπτώσεις κ.λπ.) είχαν ως αποτέλεσμα υποβάθμιση της ποιότητας, καθώς και μείωση της τιμής διάθεσης, με συνέπεια συρρίκνωση του εισοδήματός τους και προβλήματα ρευστότητας.
Έτσι, ενώ οι ροδακινοπαραγωγοί προσπαθούν συνεχώς να βελτιώσουν την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος τους, με στόχο την επίτευξη καλύτερων τιμών, τελικά οι προσπάθειές τους πέφτουν στο κενό.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1. Προτίθεται να διερευνήσει τη δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων deminimis στους παραγωγούς επιτραπέζιου και συμπύρηνου ροδάκινου για να δοθεί βραχυπρόσθεσμα «ανάσα ρευστότητας» κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο;
2. Προτίθεται να προβεί στη χορήγηση προαιρετικής συνδεδεμένης ενίσχυσης τόσο στο επιτραπέζιο όσο και στο συμπύρηνο ροδάκινο που κατευθύνεται στη βιομηχανία της κομπόστας ώστε να δοθεί μια ακόμη μικρή ανακούφιση στους παραγωγούς;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τζάκρη Θεοδώρα