Η σύγχρονη γεωργία εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από ποικίλης μορφής και όγκου δεδομένα. Παρόλο που πάρα πολλές τεχνικές λύσεις είναι ήδη διαθέσιμες, η έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ τους απαιτεί προσεκτική επιλογή του γεωργικού μηχανολογικού εξοπλισμού, των αισθητήρων και των συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων και προσαρμογή στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε αγρότη.

Το ερευνητικό έργο ATLAS, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020, φιλοδοξεί να ξεπεράσει αυτούς τους περιορισμούς και ο κύριος στόχος του είναι η ανάπτυξη μιας ανοικτής πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών για γεωργικές εφαρμογές και η δημιουργία ενός βιώσιμου οικοσυστήματος καινοτομικής γεωργίας που συλλέγει και αναλύει μεγάλο όγκο δεδομένων.
Η πλατφόρμα ATLAS θα επιτρέψει τον ευέλικτο συνδυασμό γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, συστημάτων αισθητήρων και εργαλείων ανάλυσης δεδομένων, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της έλλειψης διαλειτουργικότητας και να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους χρησιμοποιώντας την πλέον σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.
Μέσω της χρήσης της πλατφόρμας, τα οφέλη θα καταδειχθούν μέσα από μια πληθώρα πιλοτικών εφαρμογών. Στα επονομαζόμενα “Κέντρα Καινοτομίας”, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο τελικών χρηστών, παρόχων υπηρεσιών, ερευνητών και υπεύθυνων σχεδιασμού πολιτικών για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της ψηφιακής γεωργίας.
Επιπλέον, μέσω της χρηματοδότησης με κεφάλαια εκκίνησης (seed funding), καινοτόμες εταιρείες θα ενθαρρυνθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω της πλατφόρμας ATLAS.

Η πλατφόρμα ATLAS θα έχει μια ευέλικτη αρχιτεκτονική που θα ενσωματώνει μια ποικιλία διαφορετικών αισθητήρων, μηχανών και υπηρεσιών.

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου ATLAS πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Fraunhofer IAIS στη Βόνη της Γερμανίας στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2019. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τονίσθηκαν οι προοπτικές για τους τελικούς χρήστες, τόσο τους αγρότες, όσο και τη βιομηχανία κατασκευής μηχανημάτων. Επιπλέον, συζητήθηκε το πλήρες σχέδιο εργασιών και οι άμεσες επικείμενες δραστηριότητες, καθώς και η δομή διαχείρισης και οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων της ερευνητικής κοινοπραξίας.
Το έργο ATLAS θα διαρκέσει 36 μήνες έως το Σεπτέμβριο του 2022 και περιλαμβάνει 30 εταίρους από τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Λετονία.