Τα συγχαρητήρια ανήκουν στους πραγματικούς αποδέκτες τους.

Από εχθές, έχει δημοσιοποιηθεί, πλήθος πανηγυρικών ανακοινώσεων και δελτίων τύπου σχετικά με το επίτευγμα της ένταξης του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας στο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, είναι χρήσιμο να ανατρέξουμε στο χρονικό της συνολικής διαδικασίας.

Στις 12.11.2019 υπεγράφη η τελική πράξη ένταξης του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας στο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης ύψους 4.000.000 εκατομμυρίων ευρώ (2.000.000 για κάθε Νοσοκομείο).
Το πρόγραμμα άνοιξε τον Οκτώβριο του 2018 με καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής τις 31.12.2018, ενώ είχε καταληκτική ημερομηνία υποβολής ολοκληρωμένης πρότασης βελτιώσεων των Υποδομών του Νοσοκομείου τις 31.03.2019, καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός του συγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος για Οργανισμούς (Νοσοκομεία) του Υπουργείου Υγείας για την Κεντρική Μακεδονία ήταν μόλις 42 εκατομμύρια ευρώ και εκ των πραγμάτων κατέστη αυτονόητο ότι θα εντάσσονταν σε αυτό τα Νοσοκομεία εκείνα που, εγκαίρως, θα παρουσίαζαν μια ολοκληρωμένη πρόταση και μελέτη που θα τα αναβάθμιζε ενεργειακά με κόστος που θα επέτρεπε στο πρόγραμμα των 42 εκατομμυρίων να εγκρίνει τουλάχιστον 5 δράσεις.

Το σχετικό πρόγραμμα αφορούσε Νοσοκομεία άνω των 200 κλινών, για τα οποία θα παρουσιάζονταν συγκεκριμένες προτάσεις, εντός ορισμένων αυστηρών οικονομικών ορίων.
Το Νοσοκομείο Πέλλας ως ενιαίος φορέας (175 ΚΑΙ 175 κλινών) υπέβαλε έγκαιρα τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα και ταυτόχρονα προκήρυξε διαγωνισμό, ο οποίος και ολοκληρώθηκε εντός του 2018, για την εξεύρεση μελετητικού γραφείου το οποίο θα συνέτασσε την πρόταση, βάσει των απαιτήσεων του προγράμματος.

Στις 31.03.2019 είχε, ήδη, υποβληθεί η συναφής πρόταση μαζί με τη μελέτη.
Τον Απρίλιο του 2018 ελήφθη η πρώτη προέγκριση, ενώ τον Μάϊο του 2019 πραγματοποιήθηκε ο τελικός έλεγχος και η τελική έγκριση της πρότασης. Οι εκλογές του Ιουλίου του 2019 πάγωσαν κάθε ενέργεια τελικής ένταξης του Οργανισμού στο Πρόγραμμα.
Η τελική ένταξη στο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε, εντέλει, στις 12.11.2019.
Είναι εντούτοις ορθό, τα συγχαρητήρια να αποδίδονται στους πραγματικούς αποδέκτες τους.
Η ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων μας ήταν δίκαιη και έγινε πράξη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, είναι δίκαιη και η απόδοση των ευσήμων σε αυτούς που αγωνίστηκαν, πραγματικά, για την υλοποίησή της. Αυτό επιτάσσει ο πολιτικός πολιτισμός. Συγχαρητήρια, λοιπόν, στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που σχεδίασε και υλοποίησε το πρόγραμμα, στην 3η ΥΠΕ, στη Διοίκηση του ΓΝΠ, αλλά και στον πρώην στον Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό, ο οποίος εξασφάλισε τα κονδύλια και έτσι διασφάλισε την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος αυτού, προς όφελος των πολιτών της Πέλλας.