Συνάντηση με τη Γενική Πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Σίβυλλα Μπέντικ είχε σήμερα στο γραφείο του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Μπέντικ συζήτησαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και κυρίως τη συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια και το Προξενείο εν όψει της 85ης ΔΕΘ, το 2020, όπου η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε τη σημασία του θεσμού της τιμώμενης χώρας που έχει καθιερώσει η ΔΕΘ και τόνισε στην κ. Μπέντικ ότι η Περιφέρεια θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια ώστε η παρουσία της Γερμανίας στην επόμενη ΔΕΘ να είναι απολύτως επιτυχημένη, με αμοιβαία οφέλη.

«Είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε ενεργά στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία, προκειμένου η παρουσία της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας, στο κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα, αλλά σε ένα από τα σημαντικότερα εκθεσιακά γεγονότα παγκοσμίως, να είναι απολύτως επιτυχημένη. Θα συνεργαστούμε και από κοινού θα προγραμματίσουμε δράσεις της Περιφέρειας και του Προξενείου, που θα γίνουν στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, με απήχηση σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Ένας από τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με την προοπτική να συνδιοργανώσουμε μια κοινή εκδήλωση είναι το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε κι άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, στα πρότυπα της συνεργασίας που είχαμε ως Περιφέρεια όταν τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Η κ. Μπέντικ ζήτησε ενημέρωση για την όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένη παρουσία της Γερμανίας στη ΔΕΘ του 2020 και επισήμανε ότι η ίδια έχει αρχίσει τις προετοιμασίες, σε συνεργασία με τη Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Μάλιστα τόνισε ότι ήδη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην 85η ΔΕΘ εταιρίες – κολοσσοί της Γερμανίας, ενώ στη διάρκεια της ΔΕΘ θα δοθεί έμφαση εκτός από την επιχειρηματική συμμετοχή και σε άλλους τομείς, όπως ο πολιτισμός. «Είναι η πρώτη φορά που συνδιοργανώνουμε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα και θα ήθελα την ευρύτερη δυνατή συνεργασία, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι επιτυχές. Η 85η ΔΕΘ θα είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα στην ενίσχυση των μεταξύ μας καλών σχέσεων», δήλωσε η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας.

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Μπέντικ αντάλλαξαν απόψεις και για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ η κ. Μπέντικ εξέφρασε τη βούλησή της να επισκεφτεί και δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία.
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε στη Γενική Πρόξενο την πάγια θέση του ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώνει μόνη της το βάρος ενός κατεξοχήν ευρωπαϊκού ζητήματος. Ζητούμε επιτέλους αναλογική κατανομή του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Οφείλουν όλοι στο συγκεκριμένο ζήτημα να δείξουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους, διότι μέχρι σήμερα νιώθουμε μόνοι ως χώρα. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όμως και η ευρωπαϊκή ιδέα δεν υπηρετούνται από τη σημερινή τακτική που ακολουθούν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θέλουν να μείνουν αμέτοχες».