Ολοκληρώθηκε εχθές το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της “πολιτικής οικογένειας” της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο, που έγινε φέτος στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Εκλέξαμε νέο πρόεδρο του ΕΛΚ, τον Ντόναλντ Τουσκ, μέχρι πρότινος πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τους αξιωματούχους του κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε δύο εμπνευσμένες και οραματικές ομιλίες στην νεολαία του κόμματος για το μέλλον της Ευρώπης και σε ειδική συνεδρίαση με θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τόσο στην ολομέλεια του Συνεδρίο όσο και στις διμερείς του επαφές με τους αρχηγούς κρατών και αδελφών κομμάτων, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι άδικο η Ελλάδα να σηκώνει μόνη της το βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού και ζήτησε από τον νέο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, κ. Μαργαρίτη Σχοινά να θέσει ως πρώτη του προτεραιότητα ένα κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο ασύλου και προστασίας συνόρων.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης πως η Ευρώπη δε θα πρέπει να “εκβιάζεται” από την Τουρκία η οποία οφείλει να σεβαστεί την συμφωνία της με την ΕΕ.

Καταθέσαμε τροπολογία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των περιουσιών στην Αλβανία, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από την ολομέλεια του Συνεδρίου, ενώ σε άλλο ψήφισμα καταδικάσαμε τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Στον τομέα μου, υπήρξε ξεχωριστό ψήφισμα για το εμπόριο, όπου υπογραμμίσαμε την ανάγκη εξομάλυνσης των εμπορικών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ και ζητήσαμε την κατάργησης των άδικων Αμερικανικών δασμών στα αγροτικά μας προϊόντα.

Συνεχίζουμε μαζί να δίνουμε νέες “μάχες” στην Ευρωβουλή, για την Ελλάδα της υπερηφάνιας και της αυτοπεποίθησης.

ΜΦΧ,
Άννα-Μισέλ