Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, 118 επενδυτικά σχέδια από ισάριθμες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας στους τομείς του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών, χρηματοδοτούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι επιχειρήσεις εντάχθηκαν στη δράση «Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου και παροχής υπηρεσιών» και ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 9.879.441,22 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικά εντάχθηκε το 82,51% των επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση χρηματοδότησης.

Στόχος της δράσης, που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο εκσυγχρονισμός της οργανωτικής και επιχειρησιακής λειτουργίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας στους δυο τομείς, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με αξιώσεις στις απαιτήσεις της εγχώριας και διεθνούς αγοράς.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των επιχειρήσεων, καθώς η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, οι νέες επενδύσεις, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι κορυφαία προτεραιότητά μας. Ειδικά για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που επλήγη σημαντικά στα χρόνια της κρίσης, υλοποιούμε σειρά δράσεων ενίσχυσης, από τις οποίες θα ωφεληθούν όχι μόνον εκατοντάδες επιχειρήσεις, αλλά και ο κόσμος της εργασίας, καθώς διασφαλίζονται υφιστάμενες και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Υλοποιούμε όλες τις δράσεις ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προτεραιότητα, με διαφάνεια και με ταχύτητα, δίνοντας ώθηση στο επιχειρείν και βάζοντας σταδιακά την Κεντρική Μακεδονία στις ράγες της ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Κάθε επενδυτικό σχέδιο από τα 118 που θα χρηματοδοτηθούν είναι προϋπολογισμού από 30.000 έως 100.000 ευρώ και επιχορηγείται σε ποσοστό 50% του προϋπολογισμού του. Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν αφορούν στη χρηματοδότηση κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων, προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού, συμμετοχή σε εκθέσεις, πιστοποίηση προϊόντων και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Οι 118 επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της δράσης καλούνται πλέον να ολοκληρώσουν τα έργα τους εντός 18 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξής τους στη δράση, με την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει έργο τουλάχιστον ίσο με το 30% του εκάστοτε εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της επένδυσης, στους πρώτους έξι μήνες και να υποβάλλουν σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή «Αίτημα Επαλήθευσης – Πιστοποίησης», το οποίο θα συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ορίζει η πρόσκληση της δράσης.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Την ευθύνη υλοποίησης της δράσης έχουν αναλάβει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο Ενδιάμεσος Φορέας ΕΦΕΠΑΕ, μέσω του αρμόδιου Εταίρου – Περιφερειακής Μονάδας του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ.

Η απόφαση με το σύνολο των 118 ενταγμένων επιχειρήσεων δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια και στις ιστοσελίδες http://www.kepa-anem.gr και www.pepkm.gr.