Συνέχεια στον διαξιφισμό επί των αγροτικών θεμάτων δίνει με νέο της κείμενο η βουλευτής Πέλλας με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη. Σε συνέχεια της απάντησης του κ. Καρασμάνη σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου της βουλευτή (βλ. Θ. Τζάκρη: «Κύριε Καρασμάνη απελπισία και οργή στους παραγωγούς προκαλούν οι αποφάσεις της Κυβέρνησής σας που τους οδήγησαν να περάσουν μαύρα Χριστούγεννα», η κ. Τζάκρη, σε έντονο ύφος, απαντά αναλυτικά σε όσα ισχυρίζεται στο τελευταίο του κείμενο ο βουλευτής της ΝΔ.

Το κείμενο έχει ως εξής:
«O κ. Καρασμάνης ζει σε έναν δικό του φανταστικό κόσμο, αποκομμένος από την πραγματικότητα και την καθημερινότητα του αγροτικού κόσμου, ο οποίος δοκιμάζεται σκληρά, όπως δοκιμάστηκε και στο παρελθόν από τη δεξιά αντιλαϊκή πολιτική.
Πάμε όμως, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Αρχικά, λοιπόν, πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι ενισχύσεις deminimis δεν δίνονται για την απώλεια της ρωσικής αγοράς, αλλά για απώλεια εισοδήματος λόγω πολλών παραγόντων. Ο κ. Καρασμάνης ξέχασε, μάλλον, τα συμπύρηνα που αποκλείστηκαν. Όταν ο ίδιος ζητούσε ενισχύσεις το 2014, ως αίτιο ανέφερε την ουκρανική κρίση και όχι το ρωσικό εμπάργκο (που τότε ήταν και πρόσφατο).
Έπειτα, όσο κι αν θέλετε να το αποσιωπήσετε, οι αγρότες θυμούνται. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην παροχή deminimis για ενίσχυση του εισοδήματος δύο φορές. Το 2017 και το 2018.
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί». Είναι τουλάχιστον αστείο να προσάπτει «αφωνία» για την επέκταση των μέτρων για το ρωσικό εμπάργκο σε οποιονδήποτε ο κ. Καρασμάνης που επί των ημερών του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν εφαρμόστηκε κανένα μέτρο για το ρωσικό εμπάργκο. Εμείς πάντα ζητούσαμε στις επιτροπές την επέκταση των έκτακτων μέτρων, αλλά κάποια στιγμή θα τέλειωναν. Τα έκτακτα μέτρα εφαρμόστηκαν από το 2015 έως το 2018.
Ας σταματήσει επιτέλους το θέμα των επιστολών. Υπάρχει επιστολή του Επιτρόπου Χόγκαν το 2018 ως απάντηση στον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ότι το επιτραπέζιο ροδάκινο αντιμετωπίζει διαρθρωτική ανισορροπία. Μπορεί να μας ενημερώσει για την απάντηση του επιτρόπου Hogan προς το δικό του αίτημα το 2014;
Ο κόσμος της Πέλλας δικαιούται να μάθει κάποιες αλήθειες:
• Το «μέτρο Μ-9 για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών, Κοινοπραξιών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων» έχει προκηρυχθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είναι σε εξέλιξη με 27 εκ. ευρώ.
• Το μέτρο το μέτρο Μ5 για τα αντιχαλαζικά δίκτυα και τις αντιβρόχινες μεμβράνες έχει προβλεφθεί, επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ με προϋπολογισμό 51.922.335.
• Το μέτρο 17 έχει χρησιμοποιηθεί από καθόλου έως ελάχιστα σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκε λόγω μη ωριμότητάς του και αδυναμίας στοιχειοθέτησης απαντήσεων στις σχετικές παρατηρήσεις της Επιτροπής.
• Ο κ. Καρασμάνης έδωσε 33 εκ € deminimis την παραμονή των εκλογών τον Ιανουάριο του 2015 . Τα 33 εκ € ήταν deminimis και δεν απαιτούνταν έγκριση από την Κομισιόν, απλά μια κοινοποίηση. Τη δεύτερη δόση των 27 εκ € μάλλον την ονειρεύτηκε. Αλλά ποιος έχασε την αιδώ για να την βρει ο κ. Καρασμάνης; Φαίνεται άλλωστε πως υπηρετεί πιστά το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Προς απόδειξη παραθέτω απόσπασμα της επιστολής του τότε επιτρόπου Hogan προς τον κ. Καρασμάνη, όπου μεταξύ άλλων λέει ότι «δεν εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας με την μορφή των άμεσων αποζημιώσεων για απώλειες εισοδήματος».
• Τον ΕΛΓΑ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον παρέλαβε με εκκρεμείς υποχρεώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Από το 2010 τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ συρρικνώθηκαν. Φυσικά, όταν αναλάβαμε το 2015, υπήρχαν χρήματα στο ταμείο. Αυτό θα έλειπε, να έχουν εξανεμιστεί.
Κύριε Καρασμάνη, έχει και ο πολιτικαντισμός τα όριά του. Αντιλαμβάνομαι τη σύγχυση και την αγωνία σας να παρουσιάσετε έργο, αλλά το έργο δεν παράγεται με ευχές και ευφυολογήματα, αλλά με σκληρή και απερίσπαστη δουλειά. Εύχομαι, έστω και τώρα, μετά από τόσα χρόνια να αλλάξετε ρότα και να εργαστείτε για το καλό της Πέλλας και των ανθρώπων της. Να είστε σίγουρος ότι όσοι έχουμε χρόνια κοπιάσει για τούτο τον τόπο, θα είμαστε εδώ προκειμένου να σας ελέγχουμε για τις πράξεις και τις παραλείψεις σας, αλλά και για να σας «κουνάμε το δάχτυλο», όταν χρειαστεί».