Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προχωρά στην αξιοποίηση της δυνατότητας υπερδέσμευσης στο μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Συγκεκριμένα, κατανέμονται πόροι ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο αριθμός αγροτών που αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής. Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που προκηρύχθηκαν Σχέδια Βελτίωσης ήταν το 2011.
Σύμφωνα με τον πίνακα κατανομής υπερδέσμευσης στο σύνολο των δράσεων, για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεσμεύεται ποσό 88.657.857 € και ανεβάζει τον προϋπολογισμό στα 148.187.857 €, από 59.530.000 € που ήταν αρχικά. Συνεπώς, οι αγρότες της Πέλλας, οι οποίοι είχαν δείξει έντονο ενδιαφέρον και είχαν καταθέσει μεγάλο αριθμό σχεδίων, αναμένεται να ωφεληθούν πολλαπλάσια.
Με την υπογραφή της σχετικής τροποποίησης της πρόσκλησης του μέτρου οι Περιφέρειες πλέον μπορούν, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων ενίσχυσης, να προχωρήσουν άμεσα στην έγκριση των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης. Οι εγκριτικοί πίνακες θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες μέρες και θα περιέχουν την πλήρη λίστα των δικαιούχων.
Ο Βουλευτής Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε σχετικώς πως πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει στην έγκριση περισσότερων σχεδίων και, συνεπώς, σε μεγαλύτερη, σύγχρονη και πιο εύκολη διαδικασία παραγωγής. Θύμισε μάλιστα πως είχε αναφερθεί στο θέμα σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό κ. Βορίδη, στα μέσα Νοεμβρίου.
Ο Βουλευτής συνεχάρη τον κ. Βορίδη και τις υπηρεσίες του Υπουργείου για την μεθόδευσή τους, ενώ παράλληλα έδωσε συγχαρητήρια και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Μπάτο Σωτήριο, για την οποία δεσμεύτηκε το μεγαλύτερο ποσό, ύψους άνω των 148 εκατομμυρίων ευρώ.