Τα όσα αποκαλύφθηκαν στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μετά από γραπτό αίτημα της παράταξής μας και η απόφαση που πάρθηκε και που αφορά τα έργα της Περιφέρειας στο κεντρικό ποτάμι της Έδεσσας, μας δικαιώνουν απόλυτα για την πρωτοβουλία μας.

Καταφάνηκε περίτρανα ότι στις κατασκευαστικές μελέτες οι αρμόδιοι της Περιφέρειας, κατ’ ομολογία τους, δεν έλαβαν υπόψη τους την αναγκαιότητα συνέχισης της ενυδάτωσης του βράχου πάνω στον οποίο είναι κτισμένη η Έδεσσα, ενυδάτωση που θα σταματήσει με την τσιμεντοποίηση του ποταμού όπως προβλέπεται από το έργο.
Ούτε ο Αντιπεριφερειάρχης ούτε και οι μελετητές αμφισβήτησαν την ορθότητα των όσων υποστηρίζουν πολλοί, με προεξάρχοντα τον έγκριτο επιστήμονα – συμπολίτη μας Παντελή Παπάζη, για νέκρωση – αποξήρανση του βράχου εξαιτίας του έργου, όπως ήδη έχει εγκριθεί χωρίς εδαφολογικές και περιβαλλοντολογικές μελέτες, με καταστροφικές στο μέλλον συνέπειες αυτού που το νερό και η φύση δημιούργησαν μέσα σε χιλιάδες χρόνια και είναι μοναδικό στον κόσμο.
Η υπόσχεση του Αντιπεριφερειάρχη για εξεύρεση, μετά από σχετικές μελέτες, λύσεων από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ενώ το έργο θα κατασκευάζεται, δείχνει και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίσθηκε μία τέτοια σημαντική παρέμβαση και σε καμμία περίπτωση δεν μας ικανοποίησε.
Προτείναμε και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός δυστυχώς από την παράταξη του κ. Γιάννου, το αποδέχθηκε και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καλούμε την Περιφέρεια να μην προχωρήσει σε καμμία απολύτως κατασκευαστική ενέργεια – παρέμβαση επί του ποταμού, πριν ολοκληρώσει και παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τις μελέτες – λύσεις που θα αναζητήσει.Τότε και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο θα τις αξιολογήσει και θα εκφράσει εκ νέου τη θέση του για τον τρόπο κατασκευής του έργου.
Η παράταξή μας πιστή στις αρχές της, χωρίς κανενός είδους εξαρτήσεις από κανένα αλλά πραγματικά ανεξάρτητη και με μοναδικό κίνητρο το συμφέρον του τόπου μας, πήρε την πρωτοβουλία και με υπευθυνότητα ανέδειξε το θέμα στο γνήσιο όργανο έκφρασης των συμπολιτών μας, το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ήταν μία πρώτη καθοριστική κίνηση αλλά η εκκρεμότητα για τον τρόπο κατασκευής του έργου παραμένει.
Εμείς επαγρυπνούμε και δεν θα επιτρέψουμε παρεμβάσεις που θα βάλουν σε κίνδυνο «τα θεμέλια που πατάμε».
Σε μία τέτοια προσπάθεια όμως, όπως και στο παρελθόν, χρειάζονται πολλοί και κυρίως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Καλούμε λοιπόν όλο τον κόσμο της περιοχής μας, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά μέσα από τους φορείς που συμμετέχει, να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και με την προσπάθεια όλων να διασφαλίσουμε και για τις επόμενες γενιές τον ευλογημένο αυτό τόπο που η φύση δημιούργησε.