Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 12/2/2020, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας, η Ημερίδα που διοργάνωσε η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Πέλλας, σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας και τη στήριξη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Έδεσσας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί της Π.Ε. Πέλλας.
Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Ελισάβετ Φράγκου στην εισήγησή της, ανέλυσε τη σημασία της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και την αξία ανάδειξής της, ως σημαντικό εργαλείο δράσης με στόχο μια κοινωνία ειρηνική, δημοκρατική, ισόνομη.
Η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού σχολείου κ. Πετρίδου Σοφία και οι εκπαιδευτικοί κ. Γκαλίπης Σωτήριος και κ. Γαζέα Ευγενία παρουσίασαν το πρόγραμμα Etwinning με τίτλο “Seeiking the footpaths of our Historical/cultural Patrimony” που έχει σαν στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές μας τους πολιτισμούς άλλων χωρών μέσα από ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήρι που συντόνισαν η κ. Πετρίνα Βάσσου και ο κ. Pep Beltran από το “Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών” της Βαλένθιας της Ισπανίας.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυθεντικά εκθέματα από τις χώρες που έχουν παράδοση στο θέατρο Σκιών (Ινδονησία, Κίνα, Τουρκία, Ελλάδα) αλλά και καμπάνες από διάφορα υλικά (μέταλλα, ξύλο, κεραμικά), που τους ταξίδεψαν από τη Γκάνα και την Βραζιλία ως την Ισπανία και την Ελλάδα.

Μέσα από τη διαδραστική αφήγηση ιστοριών και μύθων, αλλά και της άμεσης επαφής με τα εκθέματα, οι εκπαιδευτικοί «περιπλανήθηκαν» σε πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς.
Φιγούρες από κουλτούρες πολλών λαών, διηγήθηκαν παραμύθια και παραδόσεις, ενώ καμπάνες και αντικείμενα πολυταξιδεμένα, μετέφεραν την αξία της αλληλεπίδρασης των πολιτισμών.
Τα αντικείμενα του εργαστηρίου, ανήκουν στη μουσειακή συλλογή «Περιπλανώμενο μουσείο των πολιτισμών», η οποία έχει αναγνωριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» .