Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Έδεσσας και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άγρα υπέγραψαν ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου και ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Χότζας.

dav

Ο Κερασεώνας βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Άγρα και σε αυτόν έχουν εγκατασταθεί φυτά διαφόρων ποικιλιών κερασιάς εμβολιασμένων σε διαφορετικά υποκείμενα, ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο τμήμα αφύτευτο. Στόχος είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης των ποικιλιών και των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους, μέσα από συνεργασίες με εξειδικευμένα εργαστήρια και επιστήμονες, που μπορούν να προβούν σε αξιολογήσεις των ποικιλιών σε σχέση με το μικροκλίμα της περιοχής, καθώς και τον συνδυασμό ποικιλιών-υποκειμένων. Ακόμη ο χώρος μπορεί να λειτουργήσει ως άτυπη τράπεζα τοπικού γενετικού υλικού κερασιάς, που συνεπάγεται ευκολία εξεύρεσης υλικού για πειραματισμό, αλλά και διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς. Σκοπός των προσπαθειών του Δήμου μέσω του Κερασεώνα είναι οι παραγωγοί κερασιών της περιοχής να έχουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης άποψης για τις ποικιλίες και τα υποκείμενα που προτίθενται να καλλιεργήσουν.
Τα προβλήματα που υπάρχουν στην λειτουργία του χώρου και αφορούν στην συντήρηση του Κερασεώνα, τις καλλιεργητικές φροντίδες που πρέπει να παρασχεθούν στα φυτά και την ανάπτυξη του, επιλύονται με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε και για τον λογο αυτό ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο και τα μέση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άγρα, που στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης του αγροτικού τομέα και της κερασοπαραγωγής.