Η επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης κάνει χρήση της διαδικασίας κατεπείγοντος για την υιοθέτηση των μέτρων της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης Younous Omarjee (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Γαλλία), με τη σύμφωνη γνώμη των συντονιστών των πολιτικών ομάδων, ζητά να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος (όπως ορίζεται στο Άρθρο 163 του Κανονισμού του ΕΚ), ώστε η διαδικασία έγκρισης των προτεινόμενων μέτρων να ολοκληρωθεί με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο.

 

Η επιτροπή συμφωνεί, ως εκ τούτου, στην επίσπευση της νομοθετικής διαδικασίας μέσω της προώθησης της πρότασης χωρίς τροπολογίες στην ολομέλεια προς έγκριση, ώστε να διαμοιραστούν το συντομότερο οι πόροι της ΕΕ στους πολίτες, στις περιφέρειες και στις χώρες που πλήττονται χειρότερα από την πανδημία του κορονοϊού.

 

Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του ΕΚ, Younous Omarjee, δήλωσε: «Πρέπει να αντιδράσουμε όσο γίνεται πιο άμεσα, στρέφοντας όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής στην κατεύθυνση της ελάττωσης των συνεπειών της καταστροφικής κατάστασης που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού. Οποιαδήποτε χρονοτριβή θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερων ζωών και μεγαλύτερες δυσκολίες για τις περιφέρειες, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ευρώπης. Η επιτροπής μας είναι πλήρως ενημερωμένη για την κατάσταση και έτοιμη να δράσει. Όλες οι πολιτικές ομάδες συμφωνούν. Πρέπει να ξεκινήσουμε την διαδικασία και είμαι βέβαιος ότι το Συμβούλιο θα δείξει την ίδια διάθεση. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, το να ζητήσουμε τη βελτίωση των μέτρων που εξετάζουμε ίσως προξενήσει περισσότερο κακό παρά καλό».

 

Επόμενα βήματα

 

Η τροποποίηση των κανόνων χρηματοδότησης της ΕΕ εμπίπτει στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης, άρα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας κατεπείγοντος θα ανακοινωθούν σύντομα από το ΕΚ.