Θεοδώρα Τζάκρη: Ο κύριος Μητσοτάκης είπε ψέματα στο διάγγελμά του.

Ερώτηση στη Βουλή για την εξαίρεση πολλών ΚΑΔ από τα μέτρα οικονομικής στήριξης

«Εκατοντάδες χιλιάδων Ελλήνων έγιναν μάρτυρες του ψευδούς διαγγέλματος Μητσοτάκη μετά τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και των επιλέξιμων ΚΑΔ ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Μηχανικοί, οικονομολόγοι, μελετητές, και επαγγελματίες αδύναμοι να ασκήσουν το επάγγελμά τους, λόγω κλεισίματος των επιχειρήσεων τροφοδοσίας τους με πρώτες ύλες, ένιωσαν στο πετσί τους τι σημαίνει Fake News. Το χειρότερο; Fake News από τα χείλη του Πρωθυπουργού, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη δήλωσε στο διάγγελμά του ότι τα μέτρα αφορούν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και την επομένη, ο Υπουργός Οικονομικών είπε την αλήθεια, ότι εξαιρούνται οι μισοί. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο ενός Πρωθυπουργού και μια Κυβέρνησης που εκλέχθηκαν με ψέματα και κυβερνούν με ψέματα. Στεκόμαστε στο πλευρό όλων».

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό ανάπτυξης και Επενδύσεων
Θέμα: “Εξαίρεση πλήθους Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) από το πλαίσιο των μέτρων στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού”

Κύριε Υπουργέ,
Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό την Πέμπτη 19-3-2020 με στόμφο δήλωσε ότι “όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα γίνουν αποδέκτες των ευεργετημάτων του πλαισίου των μέτρων που θα λάβει η Κυβέρνηση για την στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού”.
Εντούτοις, από τον κατάλογο με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δημοσιοποιήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο εξαιρείται πλήθος ΚΑΔ και του κλάδου της παροχής υπηρεσιών (π.χ. καθαριστήρια, πλυντήρια αυτοκινήτων, συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων κ.λπ.) και του κλάδου του τουρισμού (π.χ. ξεναγοί) και του κλάδου της μεταποίησης (κατασκευή ειδών από γυαλί, κατασκευή κεραμικών πλακιδίων, λοιπών ειδών, παραγωγή πυρίμαχων προϊόντων, παραγωγή ειδών πορσελάνης κ.λπ.), αλλά και άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες, παρότι πλήττονται σοβαρά και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, δεν συμπεριλαμβάνονται στον εν λόγω κατάλογο.
Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι ο κατάλογος των ΚΑΔ που δημοσιοποιήθηκε δημιουργεί προφανείς αδικίες, αφού σ’ αυτόν δε συμπεριλαμβάνονται δραστηριότητες κλάδων, οι οποίοι ενώ πλήττονται καίρια και στους οποίους εντάσσονται από τους μικρεμπόρους έως και δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που προμήθευαν προϊόντα ή υπηρεσίες σε άλλες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει λόγω της επιβολής των μέτρων, επιχειρήσεις που προμήθευαν υλικά για δημόσια έργα που έχουν σταματήσει, επιχειρήσεις που υπολειτουργούν λόγω κρουσμάτων δεν μπορούν να γίνουν αποδέκτες των ευεργετικών μέτρων του προγράμματος οικονομικής υποστήριξης.
Η δημοσιοποίηση του καταλόγου με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που θα ενισχυθούν αναιρεί το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την οριζόντια στήριξη όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων και καθιστά αναγκαία την άμεση λήψη απόφασης για την οριζόντια στήριξη του συνόλου των δραστηριοτήτων και των επιχειρήσεων της χώρας, ανεξάρτητα από τον ΚΑΔ στον οποίο εντάσσονται. Επί της ουσίας ο νέος κατάλογος θα πρέπει να περιλαμβάνει και όσες επιχειρήσεις υπολειτουργούν λόγω της παγκόσμιας πρωτοφανούς αυτής κρίσης και όχι μόνο όσες έκλεισαν αναγκαστικά.

Μοναδικό κριτήριο για την ένταξη μιας επιχείρησης στον κατάλογο των ΚΑΔ που θα υποστηριχθούν θα πρέπει να είναι η μη αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων σε αυτές κι όχι η υποχρέωση των επιχειρήσεων να έχουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Κι αυτό γιατί το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις ως ένας μηχανισμός γρήγορων και μαζικών απολύσεων με αποτέλεσμα, δυνητικά, να έχουμε 2.000.000 συμβάσεις εργασίας σε αναστολή, γεγονός το οποίο όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσει την οικονομική ύφεση, αλλά θα την επιδεινώσει.
Θα πρέπει επομένως να ληφθεί άμεσα απόφαση για την οριζόντια υποστήριξη του συνόλου των οικονομικών δραστηριοτήτων, ανεξαρτήτως του ΚΑΔ στον οποίο εντάσσονται, σύμφωνα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού , με κριτήριο τη μη αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων σε αυτές. Από την απόφαση αυτή της Κυβέρνησης μπορούν να προβλέπονται ρητές εξαιρέσεις μόνο για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν απρόσκοπτα την τρέχουσα χρονική περίοδο, όπως τα super markets, τα φαρμακεία κ.λπ.
Μόνο με την οριζόντια στήριξη όλων όσων πλήττονται και χωρίς προφανείς αδικίες που προκαλούν εύλογες διαμαρτυρίες θα μπορέσει η χώρα, ενωμένη, να ξεπεράσει τις οδυνηρές επιπτώσεις της πανδημίας.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στη λήψη απόφασης για την οριζόντια υποστήριξη του συνόλου των δραστηριοτήτων της χώρας, ανεξαρτήτως του ΚΑΔ στον οποίο εντάσσονται, σύμφωνα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού με μοναδικό κριτήριο τη μη αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε αυτές;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Τζάκρη Θεοδώρα
Παππάς Νίκος
Αβραμάκης Λευτέρης
Αθανασίου Νάσος
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Τάνια
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Ζαχαριάδης Κώστας
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σπίρτζης Χρήστος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος