ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αυτοαπασχολούμενη, αυτοαπασχολούμενε,
Επαγγελματία, βιοτέχνη, μικρέμπορε, αυτοκινητιστή

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε σένα που καθημερινά αντιμετωπίζεις ένα βουνό υποχρεώσεων για να καλύψεις τις ανάγκες της οικογένειάς σου και τα χρέη από την οικονομική κρίση που σε κυνηγούν. Σε σένα, που σήμερα ορθώνονται ξανά μπροστά σου νέα αδιέξοδα.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν είσαι μόνος!
Το ΚΚΕ είναι στο πλάι σου, διεκδικώντας εδώ και τώρα να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών, για να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα η συγκεκριμένη πανδημία, αλλά και οι οικονομικές συνέπειες που διογκώνονται καθημερινά για τα λαϊκά στρώματα.
Μην ξεχνάς τις αιτίες αυτής της κατάστασης!
Η κυβέρνηση της ΝΔ υπερτονίζει την ατομική ευθύνη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Όμως, τα αναγκαία μέτρα περιορισμού και πρόληψης, δεν μπορούν να κρύψουν τις βαριές ευθύνες της και όλων των κυβερνήσεων για τις τεράστιες ελλείψεις του συστήματος Υγείας που ήταν γνωστές και πριν την εμφάνιση του κορονοϊού: Τις ανεπαρκείς υποδομές στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την έλλειψη σχεδίου, πόρων και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και καταστροφών. Θυμήσου τις φωτιές στο Μάτι, τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Είναι ο ίδιος κρατικός μηχανισμός που εκ των υστέρων προσπαθεί να πάρει μέτρα για να σώσει τα προσχήματα, χωρίς ποτέ να οργανώνει την πρόληψη που τη θεωρεί σπατάλη και ατομική υπόθεση.
Όλα αυτά αποκαλύπτουν ότι το καπιταλιστικό κράτος στην Ελλάδα και αλλού ούτε “σύγχρονο”, ούτε “στο ύψος των περιστάσεων” είναι για τις λαϊκές ανάγκες.
Κυβερνήσεις και ΕΕ χρόνια τώρα θυσιάζουν το δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών στη δημόσια και δωρεάν Υγεία στο θεό της εμπορευματοποίησης, της στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, της διασφάλισης των ματωμένων πλεονασμάτων. Αυτές οι πολιτικές οδήγησαν τα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες ΠΦΥ στη σημερινή απαξίωση. Τώρα, βλέπεις και συ πιο καθαρά ότι η υγεία του λαού, της οικογένειάς σου είναι ασύμβατη με τους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναδεικνύεται η αξία ενός δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου, ικανού να προστατεύσει τη λαϊκή υγεία, στις πάγιες και τις έκτακτες περιπτώσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο ευνοείται η επιχειρηματικότητα στον τομέα της υγείας.
Διεκδίκησε ουσιαστικά μέτρα προστασίας απέναντι στις οικονομικές συνέπειες που πολλαπλασιάζονται ραγδαία!
Τα “οριζόντια” μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, έχουν ως κύριο στόχο να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Δισεκατομμύρια ευρώ δρομολογούνται μέσω άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων -κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ, φθηνά δάνεια, επιδότηση θέσεων εργασίας κλπ.- προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές και να ανακάμψει στη συνέχεια η κερδοφορία του με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Για σένα, τα μέτρα αυτά θα έχουν ελάχιστο αντίκρισμα.
Σκέψου:
Αρκεί σήμερα το επίδομα των 800 ευρώ για 45 μέρες, για να καλυφθούν οι ανάγκες της οικογένειάς σου, τα έξοδα της επιχείρησής σου που συνεχίζουν να τρέχουν;
Αρκεί σήμερα η ολιγόμηνη αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών σου υποχρεώσεων, όταν ξέρεις καλά πως την επόμενη της πανδημίας θα έχεις να αντιμετωπίσεις ένα νέο Γολγοθά παλιών και νέων ρυθμίσεων;
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή διεκδίκησε γενναία μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης των λαϊκών στρωμάτων απαιτώντας να μη μετακυλιστούν τα νέα βάρη στις πλάτες τους. Πρόβαλε ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη όλων των αυτοαπασχολούμενων, ιδιαίτερα αυτών με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ:
•Την άμεση επανένταξή τους σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, την κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ, ώστε να έχει αντίκρισμα η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων.
•Την απαλλαγή τους από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για το επόμενο τετράμηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.
•Την αναστολή δημοτικών τελών για το ίδιο διάστημα.
•Την άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Είναι τα ελάχιστα μέτρα που πρέπει να παρθούν για τη σημερινή και αυριανή επιβίωση των αυτοαπασχολούμενων.
Αυτοαπασχολούμενη, αυτοαπασχολούμενε
Η επόμενη μέρα ρίχνει ήδη βαριά τη σκιά της. Οι κυβερνήσεις και η ΕΕ ομολογούν το ενδεχόμενο “νέας βουτιάς” της εγχώριας και διεθνούς οικονομίας. Μην ξεγελιέσαι ότι υπαίτιος είναι η πιο σφιχτή νομισματική ευρωενωσιακή πολιτική και ότι λύση μπορεί να είναι το πέρασμα σε μία πιο χαλαρή σε συνδυασμό με πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Και αυτή, πάλι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα την πληρώσουν με νέα φοροληστεία, νέες πτωχεύσεις, κατασχέσεις κλπ.
Μην επιτρέψεις να ματώσεις και πάλι για τα κέρδη των καπιταλιστών
Είναι και στο δικό σου χέρι να δυναμώσει η λαϊκή αντίσταση ενάντια στη στρατηγική ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων!
Αξιοποίησε την πείρα σου. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι καμιά συνταγή αστικής διαχείρισης δεν μπορεί να εξασφαλίσει σταθερά βήματα επιστροφής σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Η πολυδιαφημισμένη εξωστρέφεια, η “πανάκεια” του τουρισμού που προκρίθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις ως οι νέοι πυλώνες της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη χώρα, σε συνθήκες έντονων διακυμάνσεων της διεθνούς οικονομίας αλλά και γενικευμένων ανταγωνισμών, φανερώνουν σήμερα τα όριά τους. Μαζί τους συμπαρασύρουν και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με αυτούς.
Αυτά είναι τα όρια της καπιταλιστικής οικονομίας, της “ελεύθερης αγοράς”, στην οποία οι αγωνίες σου για σταθερή δουλειά με ικανοποιητικό εισόδημα, για ελεύθερο χρόνο, για υψηλές υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας, Παιδείας, σύγχρονες υποδομές αντιπυρικής – αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής προστασίας κλπ θα βρίσκονται διαρκώς στο περιθώριο, όπως επιβεβαιώνεται και σήμερα με τραγικό τρόπο. Το μέλλον σου, των παιδιών σου, δεν χωρούν στο στενό κορσέ του καπιταλιστικού κέρδους και της εξουσίας που το στηρίζει.
Είναι ώρα να σκεφτείς τι πραγματικά φταίει και τι πραγματικά πρέπει να γίνει και πώς. Τώρα, κάθε σχεδιασμός, κάθε κρατική παρέμβαση έχει ως κίνητρο τη σωτηρία των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτό που βγαίνει ως ανάγκη είναι όλος αυτός ο πλούτος σε μέσα παραγωγής να γίνει λαϊκή ιδιοκτησία, ο επιστημονικός σχεδιασμός να υπηρετήσει πραγματικά τον άνθρωπο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Η επόμενη μέρα δεν πρέπει να σε βρει παροπλισμένο, απογοητευμένο, αλλά μαχητή
Το ΚΚΕ σε καλεί να πάρεις τη δική σου θέση στο συλλογικό αγώνα σε κοινή δράση με τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τη μικρομεσαία αγροτιά. Αυτή η μεγάλη πλατιά συμμαχία είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή, το πραγματικό αντίπαλο δέος απέναντι στο μαύρο μπλοκ αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων – ΕΕ – μονοπωλίων.
Μην υποχωρείς! Μη συμβιβάζεσαι!
Διάλεξε το δρόμο της αμφισβήτησης, της αντεπίθεσης.