Συνεδριάσεις επιτροπών και πολιτικών ομάδων, Βρυξέλλες

· Οικονομικός αντίκτυπος και αντίδραση στην πανδημία του COVID-19 – Η επιτροπή του ΕΚ για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική θα συζητήσει με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων Valdis Dombrovskis και τον Επίτροπο για την Οικονομία Paolo Gentiloni τον οικονομικό αντίκτυπο και την αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία του COVID-19 (Δευτέρα).

· Αντίκτυπος της κρίσης του COVID-19 στις μεταφορές– Η επιτροπή του ΕΚ για τις Μεταφορές και τον Τουρισμό θα συζητήσει με την Επίτροπο για τις Μεταφορές Adina-Ioana Vălean την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κρίση του COVID-19 στον τομέα των μεταφορών (Τρίτη).

· Λιβύη/προσφυγικό – Η κατάσταση στη Λιβύη και την διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου θα συζητηθεί από την επιτροπή του ΕΚ για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Η λίστα των προσκεκλημένων ομιλητών περιλαμβάνει την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatović, καθώς και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Frontex, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της ΜΚΟ Sea Eye (Δευτέρα).

Προσπαθώντας να μειώσει την εξάπλωση του ιού COVID-19, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μειώνει την ανάγκη για συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο στις εγκαταστάσεις του, χωρίς να διακυβεύεται ο ρόλος του όσον αφορά τόσο τον δημοκρατικό έλεγχο όσο και την ικανότητά του να εγκρίνει τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα για την καταπολέμηση του ιού και την στήριξη του κοινού, των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Η απαιτούμενη κοινωνική αποστασιοποίηση των 1,5 μέτρων θα τηρείται ανά πάσα στιγμή στις εγκαταστάσεις του ΕΚ. Οποιεσδήποτε κοινοβουλευτικές δραστηριότητες, όπως συνεδριάσεις επιτροπών και ολομέλειας, οι οποίες εξακολουθούν να διεξάγονται, θα μεταδοθούν μέσω διαδικτύου και θα μπορούν να παρακολουθούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία τους στις εγκαταστάσεις του ΕΚ. Ευρωβουλευτές, Επίτροποι και εκπρόσωποι του Συμβουλίου θα μπορούν να συμμετέχουν εξ αποστάσεως.