Χαριστική βολή για τους αγρότες οι νέες εισφορές ασφάλισης του ΕΛΓΑ για το 2020 εν μέσω κορωνοϊού

Μέσα στο βαρύ κλίμα που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορωνοϊού και την ώρα που ο αγροτικός κόσμος απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας διαμαρτύρεται για τις αναιτιολόγητες εκτιμήσεις και τις καθυστερημένες αποζημιώσεις, ενώ παραπληροφορείται από τους βουλευτές της ΝΔ ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρόκειται δήθεν να προβεί σε συμψηφισμό των εισφορών ασφάλισης με τις μελλοντικές αποζημιώσεις, ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε σήμερα το νέο τιμοκατάλογο ασφαλιστικών εισφορών για το 2020 που τους δίνει την χαριστική βολή, δύο μήνες μετά την απαράδεκτη μείωση της προκαταβολής των αποζημιώσεων από το 70% στο 65%.
Σύμφωνα με το νέο τιμολόγιο για το 2020 που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης και τις ασφαλιζόμενες αξίες και την ειδική ασφαλιστική εισφορά ανά είδος σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που αναρτήθηκαν ήδη στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ, δενδροκαλλιέργειες, μηδική, υπαίθριες ντομάτες και ελαιοποιήσιμες ελιές είναι οι καλλιέργειες για τις οποίες οι εισφορές ασφάλισης του ΕΛΓΑ επιβαρύνονται περισσότερο, επιβεβαιώνοντας την εισπρακτική, εξοντωτική και αναποτελεσματική πολιτική που ακολουθεί η νέα διοίκηση του Οργανισμού.
Πιο συγκεκριμένα, οι αγρότες που ξεκίνησαν ηλεκτρονικά από σήμερα την διαδικασία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για το 2020 έπαθαν ψυχρολουσία αντικρίζοντας τις σημαντικές αυξήσεις, έμμεσες και όχι άμεσες, που εντοπίζονται στις δενδρώδεις καλλιέργειες, για τις οποίες ενώ υπήρχαν ως σήμερα δύο ή και τρεις ποιοτικές κατηγορίες, τώρα εντάσσονται όλες οι ποιότητες σε μία, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να εντάξουν όλα τους τα φρούτα σε αυτή. Για παράδειγμα στα ροδάκινα πέρυσι η Α κατηγορία είχε ασφάλιστρο 41 ευρώ το στρέμμα και η Β κατηγορία 29 ευρώ το στρέμμα, ενώ το 2020 σε όλα τα δέντρα αντιστοιχεί ασφαλιστική εισφορά 32 ευρώ το στρέμμα.
Το ίδιο και στα κεράσια, για τα οποία ενώ υπήρχαν μέχρι σήμερα τρεις κατηγορίες, η Α με 82,16 ευρώ, η Β με 61,88 ευρώ και η Γ με 32,24 ευρώ, τώρα για το 2020 για όλα τα κεράσια η ασφαλιστική εισφορά γίνεται 76,96 ευρώ το στρέμμα.
Στα αχλάδια επίσης έως πέρυσι η Α κατηγορία ήταν στα 110 ευρώ και η Β στα 61,44 ευρώ, ενώ για φέτος ενοποιούνται σε μία με ασφάλιστρο 72 ευρώ το στρέμμα.
Σημαντική αύξηση ασφαλίστρων εντοπίζεται στη μηδική από 5,44 ευρώ το στρέμμα σε 8,16 ευρώ για φέτος, αλλά και στην υπαίθρια ντομάτα από 108 ευρώ σε 114 ευρώ το στρέμμα. Σε σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι, κριθάρι, τεύτλα, αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο, οι τιμές είναι ίδιες με τις περσινές.
Κι όλα αυτά, χωρίς να έχει κανείς ενημερώσει τους αγρότες ότι στον νέο τιμοκατάλογο του 2020 θα υπάρξει αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική που απλά διευρύνει τα έσοδα του Οργανισμού ”επί δικαίοις και αδίκοις” για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την συγκρότηση της εκμετάλλευσης και τις παραγωγικές της δυνατότητες και χωρίς προηγουμένως ο Οργανισμός να έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών του έναντι των ασφαλισμένων αγροτών.
Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας κυρία Θεοδώρα Τζάκρη μεταξύ άλλων δήλωσε: “Καθημερινά ανακαλύπτουμε ότι πίσω από τα Διαγγέλματα Μητσοτάκη και το υποκριτικό ενδιαφέρον του για την κοινωνία και σε καθεστώς πλήρους ασυλίας από τα ΜΜΕ εξελίσσεται η πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Το πρωτοφανές γεγονός της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών εν μέσω κορωνοϊού έρχεται την ίδια μέρα που ανακοινώνεται έκπτωση 25% στην καταβολή ΦΠΑ από τους επιχειρηματίες. Για να το πω απλούστερα, την ώρα που οι αγρότες υφίστανται την χαριστική βολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΕΛΓΑ, οι επιχειρηματίες – “αγιογράφοι” του κ. Μητσοτάκη δεν θα αποδώσουν το 25% παρακρατηθέντων φόρων. Δεν θα κουραστώ να το λέω. Η 7η Ιουλίου θα πρέπει να καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης “εκλογικής εξαπάτησης”.